Τέλεια κόμικς για παιδιά και εφήβους

Η ένατη τέχνη έχει να παρουσιάσει αριστουργήματα, και αυτά θα κάνουν το παιδί σας να γελάσει, να μάθει και να σκεφτεί.

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί τα χρόνια που κάθε κόμικ αντιμετωπιζόταν ως “Μικιμάου”. Τα κόμικς είναι μια μορφή τέχνης αναγνωρισμένη, που πολλές φορές μας εκπλήσσει με τα αριστουργήματα που μπορεί να παράγει. Και τα αριστουργήματα αυτά δεν περιορίζονται στο ενήλικο κόμικ, ούτε αναγκαστικά σε βαριές και ασήκωτες ιστορίες γεμάτες δράμα.

Αντιθέτως, το κόμικ είναι μια τέχνη χωρίς όρια, που μπορείς να πιαστείς από την παραμικρή λεπτομέρεια, και να χτίσεις ιστορίες που θα διασκεδάσουν, αλλά και θα ψυχαγωγήσουν. Που θα διδάξουν, αλλά δεν θα κάνουν κήρυγμα. Και αυτές είναι μερικές τέλειες επιλογές για τα παιδιά σας, από μικρές ηλικίες, μέχρι και μεγαλύτερες.

Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντον Ρόσα
Ένα κυριολεκτικό έπος, που εξιστορεί την μεγάλη, παράξενη, απίστευτη ιστορία του πώς ο λατρεμένος θείος Σκρουτζ έγινε ο πιο πλούσιος πάπιος του κόσμου. Το σκίτσο του Ρόσα, για τους μη μυημένους στα κόμικς του Ντίσνεϊ, είναι φανταστικό, γεμάτο λεπτομέρειες και κρυφά νόηματα, και οι διάλογοι ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στην διδαχή και την φαρσοκωμωδία. Ό,τι πρέπει για παιδιά από 8 χρονών.

Περσέπολις, της Marjane Satrapi
Το Περσέπολις είναι μια ιστορία για το πώς είναι να είσαι μικρό κορίτσι στην Τεχεράνη, και μάλιστα σε μία Τεχεράνη που αλλάζει απότομα. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου; Ποια είναι η θέση ενός κοριτσιού σε έναν τέτοιο κόσμο; Και, το πιο σημαντικό, τι ακριβώς είναι τα κορίτσια στην Τεχεράνη; Ένα εκπληκτικό βιβλίο που βγάζει τον αναγνώστη από την θέση του, και του δείχνει μια άλλη πλευρά του κόσμου. Κατάλληλο για παιδιά γυμνασίου και άνω.

Logicomix, του Απόστολου Δοξιάδη
Το Logicomix είναι ελληνικό, και είναι διεθνές best seller. Και έχει να κάνει με τα Μαθηματικά. Όχι, δεν έχει σκοπό να σου τα διδάξει. Απλώς έχει να κάνει με αυτά, και είναι γραμμένο με κόπο και υπομονή από άτομα που έχουν λατρέψει τα Μαθηματικά, αυτή την τόσο παρεξηγημένη επιστήμη. Και επειδή τα παιδιά δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με αυτά, το Logicomix ίσως τα βοηθήσει να τα συμπαθήσουν περισσότερο. Κατάλληλο για παιδιά γυμνασίου και άνω.

Η τελειότητα είναι μούφα, της Sarah Andersen
Ταυτιστείτε ελεύθερα. Και παιδιά, και γονείς. Τα Sarah’s Scribbles έχουν γίνει viral, και με πολύ καλό λόγο: είναι απίστευτα ρεαλιστικές απεικονίσεις του πώς είναι να είσαι έφηβος ή νεαρός ενήλικας, να μην καταλαβαίνεις ακριβώς τον κόσμο γύρω σου, αλλά την ίδια στιγμή να ελπίζεις πως ό,τι κάνεις, το κάνεις αρκετά καλά. Άρα, ίσως να είναι ένα έργο και για μεγαλύτερους ενήλικες, επειδή αυτή η αβεβαιότητα δεν είμαστε βέβαιοι ότι φεύγει ποτέ. Και η Sarah έρχεται για να μας πει ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Κατάλληλο για εφήβους.

Αυτόχειρες κουνέλια, του Andy Riley
Εντάξει, εδώ δεν έχει ψυχαγωγία. Αφήσαμε το επιδόρπιο για το τέλος. Και το αφήσαμε, επίσης, επειδή είναι λίγο πιο σκοτεινό, άρα κρίνετε καταλλήλως: αν το παιδί σας εκτιμά το μαύρο χιούμορ (κάτι που λογικά έχει πάρει από ‘σας), τότε αυτά τα σκίτσα με κουνελάκια που έχουν όλα φτάσει στο απροχώρητο, και ψάχνουν τους πιο ηλίθιους και σουρεάλ τρόπους για να δώσουν ένα τέλος, θα το κάνουν να κλάψει από τα γέλια. Αλλά πριν το διαβάσουν τα παιδιά σας, θα το διαβάσετε εσείς· όχι για να ελέγξετε αναγκαστικά πόσο κατάλληλο είναι. Απλά θα πάτε να το ξεφυλλίσετε και θα κολλήσετε.

Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v