Έτσι θα φτιάξετε σωστό μεταβολισμό στο παιδί

Τα παιδιά έχουν εκ φύσεως «δυνατό» μεταβολισμό, όμως λάθος διατροφικές επιλογές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Τι πρέπει να κάνετε για να τον ενισχύσετε;
Έτσι θα φτιάξετε σωστό μεταβολισμό στο παιδί
Από τη φύση τους τα παιδιά έχουν εξαιρετικό μεταβολισμό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι ως γονείς δε θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνά από την… κουζίνα σας για να τον διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα και να αποφύγετε την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ήτοι παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς θα το καταφέρετε;

Μην του δίνετε να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θερμίδες και κενές θρεπτικών συστατικών – αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς του εμποριού, fast food κ.α.

Προσέξτε τις μερίδες ώστε να έχετε έλεγχο στις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει μέσα στην ημέρα, ανάλογα την ηλικία του και τις συμβουλές του παιδιάτρου.

Σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, όπως τα ζωικά λίπη, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, η πέτσα του κοτόπουλου, το παγωτό, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κ.α.

Μαγειρεύετε τα φαγητά χρησιμοποιώντας μετρημένο ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ. για το κάθε άτομο) και αποφύγετε τα πολύ λαδερά και τηγανητά φαγητά.

Ενισχύστε τη διατροφή του με φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά σας 4 μερίδες καθημερινά, από φρούτα και λαχανικά.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Από τα από τα κρέατα ιδανικές επιλογές είναι το στήθος κοτόπουλου, το κουνέλι, η γαλοπούλα και το ψαχνό χοιρινό. Όσον αφορά τα όσπρια, σερβίρετέ τα τακτικά (2-3 φορές την βδομάδα), ώστε να μάθει το παιδί να τα καταναλώνει από μικρή ηλικία.

Το πρωινό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεύμα για τον μεταβολισμό, επομένως φροντίστε να είναι αρχικά… παρόν και εν συνεχεία ολοκληρωμένο, μέσα από τις κατάλληλες θρεπτικές επιλογές.

Φροντίστε να καταναλώνουν τα γεύματα και τα σνακ σε σταθερές ώρες, ιδιαίτερα το πρωινό, έτσι ώστε να αποφευχθεί το «τσιμπολόγημα» κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μετά το σχολείο.

Ά-σκη-ση. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και πολύ περισσότερο στα παιδιά, η καθημερινή άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας για τον μεταβολισμό. Το παιδί σας θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 60 λεπτά εντατικής φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, και να περιορίσει δραστηριότητες όπως τα video games και ο υπολογιστής, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν την 1 με 2 ώρες την ημέρα.

Τέλος, υιοθετήστε υγιή μοντέλα εσείς οι ίδιοι, όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v