@HOMEΠΑΙΔΙ

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου;

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να αγοράσετε στο παιδί σας κινητό και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου;

Η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων λέει πως ενώ οι γονείς μεγάλωσαν με σταθερό και τηλεόραση, τα παιδιά θα μεγαλώσουν με κινητό και tablet. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πάνω από το 80% των παιδιών Γυμνασίου στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Το ποσοστό αγγίζει το 36% στα παιδιά Δημοτικού, το 60% στα παιδιά 9-12 ετών, ενώ περίπου ένα στα εκατό παιδιά εμφανίζονται με κινητό τηλέφωνο στο νηπιαγωγείο.

Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι για το αν θα πάρετε κινητό στο παιδί σας, αλλά σε ποια ηλικία θα γίνει αυτό. Σύμφωνα με τις γενικές παιδιατρικές γραμμές, δεν υπάρχει σωστή ηλικία για την αγορά κινητού στα παιδιά, αλλά οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να καταλάβουν τι είναι καλύτερο και να αποφασίσουν αυτοί.

Τα οφέλη από την αγορά κινητού για το παιδί έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με την άμεση επικοινωνία που μπορεί ο γονιός να έχει με το παιδί όταν εκείνο βρίσκεται σε εξωσχολικές δραστηριότητες (ειδικά αν το κινητό έχει και πρόγραμμα εντοπισμού -GPS- ο γονιός μπορεί να εντοπίζει ανά πάσα στιγμή το παιδί).

Απεναντίας, οι κίνδυνοι είναι αρκετοί: η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά και σε πιθανή κοινωνική απομόνωση, παραμέληση των μαθημάτων και των σχολικών εργασιών, κίνδυνος κατάθλιψης, λιγότερος χρόνος επικοινωνίας με την οικογένεια και πιθανός κίνδυνος από την είσοδο σε επικίνδυνες ή ακατάλληλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Βάσει ερευνών πάντως, η χρήση του δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των οκτώ ετών. Όπως αναφέρει ο Νευρολόγος Δημοσθένης Δαμιανός στο mama365, «για μεγαλύτερα παιδιά και μέχρι την ηλικία των 13 ετών δεν είναι απαραίτητη η κατοχή κινητού, αλλά η χρήση του μπορεί να γίνεται με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου, είτε αυτός είναι γονιός, μεγαλύτερος αδελφός, δάσκαλος ή συγγενής».

Μετά την ηλικία των 13, μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί τη χρήση του, όμως θα πρέπει να θέσετε όρους και να τονίσετε τους κινδύνους που ελοχεύουν. Να του καταστήσετε σαφές πως το κινητό αποτελεί μέσο επικοινωνίας για όταν βγαίνει εκτός σπιτιού με φίλους και όχι παιχνίδι.

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Να έχετε συμφωνήσει εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η χρήση του κινητού και να έχετε εξηγήσει στο παιδί σας όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσει.

Να μην χρησιμοποιείται στη διάρκεια του σχολείου.

Να μην χρησιμοποιείται όταν το παιδί διασχίζει τον δρόμο

Να μην δίνεται ο αριθμός σε άγνωστα άτομα.

Να μην χρησιμοποιείται όταν το παιδί είναι στο σπίτι και η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη.

Να χρησιμοποιείται πάντα με ακουστικά (hands free) για να είναι το ακουστικό όσο το δυνατόν πιο μακριά από το αφτί του.

Να προτιμάται καρτοκινητό τηλέφωνο (με προπληρωμένες μονάδες).

Να μην υπάρχει δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Να συζητηθούν  αναλυτικά με το παιδί οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση του τηλεφώνου (να μην απαντά σε αγνώστους, όχι φωτογραφίες στο διαδίκτυο κ.λπ.)

Να αποφεύγεται η αγορά ακριβών συσκευών που μπορεί να γίνουν στόχος κλοπής.

Να γνωρίζει το παιδί τα άτομα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνεί όταν δεν σας βρίσκει.

Να γνωρίζει το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να δαπανά τον μήνα με την ορθολογική χρήση του κινητού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ακόμα και η αλήθεια χρειάζεται να φοράει καινούργια ρούχα αν θέλει να είναι αρεστή τη σύγχρονη εποχή."

Γκεόργκ Κριστόφ Λίχτενμπεργκ

  • 1835: Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.


    1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

    1977: Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2