Τα παιδιά που λένε ψέματα κερδίζουν… σε εξυπνάδα

Το παιδί σας λέει ψέματα; Υπάρχει ένα θετικό στην υπόθεση: Ο εγκέφαλός του μαθαίνει να σκέφτεται και να θυμάται πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.
Τα παιδιά που λένε ψέματα κερδίζουν… σε εξυπνάδα
Έχετε πιάσει το παιδί σας να λέει ψέματα; Μην ανησυχείτε: Αυτό δείχνει πως έχει εξαιρετικό μνημονικό και ικανότητα σκέψης, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα εκπόνησε μελέτη με την συμμετοχή 135 παιδιών, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκείνα τα οποία λένε ψέματα, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε γνωστικά τεστ από τα πιο ειλικρινή παιδιά.

Πιστεύουν μάλιστα πως αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται μνημονικές δεξιότητες για να θυμούνται τις λεπτομέρειες των ψεμάτων τους ώστε να μην προδοθούν. «Μπορεί οι γονείς να μην είναι πολύ περήφανοι όταν τα παιδιά τους ψεύδονται, αλλά τουλάχιστον θα ικανοποιηθούν όταν μάθουν πως το επιτυχημένο ψέμα σημαίνει και βελτίωση της σκέψης και της μνήμης», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Elena Hoicka.

Κατά την διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να κρυφοκοιτάξουν τις σωστές απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, κάνοντάς τα να νομίζουν πως δεν τα βλέπει κανείς. Στη συνέχεια, τα παιδιά που είπαν ψέματα πως δεν είδαν τις σωστές απαντήσεις, αποδείχθηκε πως τα πήγαν καλύτερα στα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι διαδικασίες της σκέψης, και συγκεκριμένα της μνήμης λεκτικής επικοινωνίας, είναι σημαντικές σε περίπλοκες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις όπως το ψέμα», σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή: Telegraph 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v