Δον Κιχώτες: Μαγική περιπέτεια στο Θέατρο Αλκμήνη

Μια μαγική διαδραστική περιπέτεια για μικρά και μεγάλα παιδιά, που μεταμορφώνονται σε ήρωες παραμυθιού, συνεχίζεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αλκμήνη.
Δον Κιχώτες: Μαγική περιπέτεια στο Θέατρο Αλκμήνη
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας ιππότης που φορούσε μια λεκάνη στο κεφάλι κι έναν σκουπιδοτενεκέ. Πολεμούσε με σκουπόξυλα και το άλογό του μιλούσε με ανθρώπινη φωνή. Για υπηρέτη του είχε έναν κλόουν με μεγάλη, κόκκινη μύτη που έκανε όλο ζαβολιές. Αυτός ο ιππότης αγαπούσε μια πανύψηλη κοπέλα που την είχε δει μόνο μια-δυο φορές στη ζωή του. Γίνεται αυτό; Κι όμως…

Όλος αυτός ο κόσμος κρύβεται μέσα σε δυο τσουβάλια, που τριγυρίζουν τις καθημερινές σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και τις Κυριακές επιστρέφουν στη βάση τους, στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα. Οι Δον Κιχώτες συνεχίζονται φέτος για δεύτερη χρονιά, αφού πρώτα ξεκίνησαν το ταξίδι τους σε θέατρα και σχολεία της Κρήτης με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο του νησιού. «Κυνήγησαν την περιπέτεια», όπως λέει το σύνθημά τους, και στο 2ο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου, και σε θέατρο της ίδιας πόλης για την ελληνική κοινότητα.

Κέφι, χαρά, γέλιο για μικρά και μεγάλα παιδιά που συμμετέχουν από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης σαν άλλοι Δον Κιχώτες, αναπαριστώντας ρόλους με την καθοδήγηση της Αγγελικής Καρακαξίδου και της Γλύκας Στόιου, των δύο ηθοποιών που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτη, Σάντσο Πάντσα, Δουλτσινέα και Ροσινάντε με απλούς τρόπους –όπως απλός είναι και ο τρόπος των παιδιών.

Πρόκειται για μια παράσταση ευφάνταστη, διαδραστική, που θυμίζει μεσαιωνικό θέατρο, τότε που οι θεατρίνοι περιπλανούνταν σε όλη την Ευρώπη κουβαλώντας μέσα τους το σπόρο του θεάτρου, έτοιμοι να ριζώσουν με τις λιγοστές τους πραμάτειες όπου το κοινό ήταν έτοιμο να τους υποδεχτεί. Έχει και ψήγματα από Κομμέντια ντελ Άρτε: Σε κάποιες σκηνές οι δύο ηθοποιοί ξεστρατίζουν από τη βασική πλοκή του έργου, αφήνουν περιθώρια στα παιδιά για αυτοσχεδιασμό και επαναφέρουν την παράσταση την κατάλληλη στιγμή, για να συνεχιστεί αδιατάρακτα η πορεία του έργου.

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το λόγο του Δον Κιχώτη που υπερασπίζεται το όνειρο, την καλοσύνη και τη δικαιοσύνη σε όσες περισσότερες γωνιές του κόσμου μας μπορούμε. Έχουμε παίξει μπροστά σε δεκάδες παιδιά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου, έχουμε παίξει και για τους μόλις δέκα μαθητές και μαθήτριες που έχει το Δημοτικό Σχολείο Πλαγίων πάνω στο βουνό Πάικο, στην Κεντρική Μακεδονία», μας λέει η σκηνοθέτρια Γλύκα Στόιου που συμπρωταγωνιστεί στην παράσταση.

«Είμαστε σαν τους νομάδες. Κυκλοφορούμε με ένα τσουβάλι στον ώμο και περιπλανιόμαστε σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας ακολουθώντας το δρόμο της ιπποσύνης. Τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή, παίζουν, μιλούν, τραγουδούν και μαθαίνουν διασκεδάζοντας», προσθέτει η ηθοποιός Αγγελική Καρακαξίδου.

Η Αγγελική και η Γλύκα σας περιμένουν κάθε Κυριακή στις 17:00 στο θέατρο Αλκμήνη για 7 ακόμα παραστάσεις, ως τις 5 Απριλίου. Τις καθημερινές θα επισκέπτονται σχολεία σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος Μαΐου.

Info:
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικού) τηλ. 210 3428650, 6973 306387
Κάθε Κυριακή στις 17:00
Τιμές εισιτηρίων Γενική Είσοδος: 6€ Μειωμένο: 3€
Διάρκεια παράστασης: Περίπου 60 λεπτά
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v