4 παιδικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν

Τέσσερις παιδικές παραστάσεις που «αφήνουν κάτι» στα πιτσιρίκια και κάνουν τη διαφορά παρουσιάζονται σε ισάριθμους αθηναϊκούς χώρους. Θέατρο, διαδραστική μουσικοκινητική και ένα αλλιώτικο τσίρκο- όλα αυστηρά για ανηλίκους.
4 παιδικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν
του Δημήτρη Γλύστρα 

Τον τελευταίο καιρό τα θεάματα που απευθύνονται στο παιδικό κοινό και φιλοξενούνται σε αθηναϊκούς χώρους έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις ξεπηδούν σαν μανιτάρια και εξασφαλίζουν στους ανθρώπους του θεάτρου το μεροκάματο που ίσως δυσκολεύονται να κερδίσουν από πρωτοποριακές/ πειραματικές παραστάσεις που παίζονται ενώπιον μονοψήφιου αριθμού θεατών.

Με την πληθώρα των παραστάσεων, γίνεται πιο δύσκολη η επιλογή. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, αφού ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και ορισμένες εξαιρετικές δουλειές, χαμηλού ή λιγότερου χαμηλού κόστους που θα αφήσουν στα πιτσιρίκια σας κάτι: Είτε αυτό είναι η εισαγωγή στην τέχνη του θεάτρου, είτε η απλή και ειλικρινής διασκέδαση. Διαλέγουμε τέσσερις φετινές παραστάσεις που κάνουν τη διαφορά.

Μικρή γοργόνα

Ίσως η καλύτερη φετινή παράσταση, φιλοξενείται στο θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, που πάντα ξεχωρίζει για τις προσεγμένες παιδικές του παραγωγές. Πρόκειται για το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν προσαρμοσμένο για το θέατρο από τον Μάϊκ Κένι. Η ευφάνταστη σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου και πέρα από το να εξυπηρετεί το μύθο κάνει κάτι πολύ πιο σημαντικό: Εισάγει τα πιτσιρίκια στον κόσμο του θεάτρου και δεν αποτελεί αναπαράσταση χαμηλού κόστους μιας κινηματογραφικής φιλοδοξίας του δημιουργού. Πώς γίνεται ο ηθοποιός που έπαιζε πριν τον ναυτικό μετά να γίνεται μάγισσα; Κουνάνε τα χέρια τους για να κάνουν τα χόρτα της θάλασσας; Γιατί αυτός ήταν στενοχωρημένος και μετά γελούσε; Με τις απορίες που θα έχουν οι μικροί σας συνοδοί θα παρατηρήσετε ότι ιχνηλατούν τα συστατικά της υποκριτικής και της αρχαιοελληνικής μίμησης. Η ίδια παράσταση ανεβαίνει και στη Θεσσαλονίκη με τους ίδιους συντελεστές και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικοί, όπως και τα σκηνικά. Μην τη χάσετε.

Λάβετε μέρος στον σχετικό διαγωνισμό του In2life και κερδίστε προσκλήσεις για το Σαββατοκύριακο 16- 17 Μαρτίου.

Ηλικία: από 3-4 και πάνω έως 13- 14. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα «τσιμπήσουν» με την ιστορία, αλλά με την θεατρική της απόδοση. 


Info 
Θέατρο ΠΟΡΤΑ, Μεσογείων 59 
Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2013), κάθε Σάββατο στις 3:00 μ.μ και κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ & 3:00 μ.μ
Τιμή: 12 ευρώ ανά άτομο
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Circo Cachivache

Τα ζογκλερικά κόλπα και οι ακροβασίες μπορεί να είναι αντικείμενο άριστα εκπαιδευμένων κινέζων επαγγελματιών ή των τύπων με τα ράστα και την αναρχοαυτόνομη διάθεση που καμιά φορά συναντάμε στα φανάρια να πετούν τις κορίνες τους και να τις ξαναπιάνουν. Το project του Circo Cachivache ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είναι μια παρέα από ακροβάτες δρόμου που μαζεύτηκαν στον χώρο Δυναμό στον Κεραμικό (σχεδόν απέναντι από το Θέατρο παραμυθίας) και ανεβάζουν την δική τους εναλλακτική παράσταση. Κλόουν και ακροβάτες σε απόσταση τριών- τεσσάρων μέτρων από τους θεατές- δεν είναι και πολύ μεγαλύτερος ο χώρος του μικρού «θεάτρου»- κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια, αν και δεν διαθέτουν αυτή την επαγγελματικά στρογγυλεμένη συμπεριφορά του παιδαγωγού- διασκεδαστή. Η μίνι ζωντανή ορχήστρα που βάζει τζαζ (και όχι μόνο) χρώματα σε αυτό που παρακολουθούμε βαραίνει αμετάκλητα τη ζυγαριά υπέρ του μερακλίδικου και όχι του πρόχειρου. Αμεσότητα και αυθορμητισμός που λείπουν από τα μεγάλα θεάματα. Α, η είσοδος είναι δωρεάν! Απλώς στο τέλος «βγαίνει καπέλο» και ο καθένας συνεισφέρει ό,τι μπορεί. Όπως στο δρόμο.

Tip: Γίνεται το αδιαχώρητο- αν δεν υπολογίσετε να πάτε λίγο νωρίτερα, να είστε έτοιμοι να τη βγάλετε όρθιοι στο διάδρομο, ίσως και με το πιτσιρίκι ανά χείρας. 



Info
"Δυναμό" 
Ηλικία: 3- 13 ετών 
Διεύθυνση: Παραμυθίας 28 - 30 Τηλέφωνο: 6996738088 
Σάββατο: 18:30 
Διάρκεια: 80 λεπτά 
 
Μια γιορτή στου Νουριάν

Το θέμα της συμβίωσης των ελλήνων με τις άλλες εθνικότητες θίγει εξαιρετικά εύστοχα η παράσταση «μια γιορτή στου Νουριάν» που ανεβαίνει στο Θέατρο Πόρτα της πλατείας Βικτωρίας. Ένας υπερ-έλληνας μπαμπάς και τα δύο του παιδιά στήνουν τη σκηνή τους στο κάμπινγκ δίπλα σε έναν ιρανό και τον γιό του. Τα πιτσιρίκια κάνουν παρέα, αλλά ο έλληνας μπαμπάς λέει ότι είναι βρωμιάρηδες και πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους κλπ κλπ. Ο συγγραφέας του έργου είναι ο Φόλκερ Λούντβικ και το έργο πρωτοπαίχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Γερμανία με τον τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», αφού τότε οι παρείσακτοι ήταν οι έλληνες μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παράσταση του θεάτρου Πόρτα, ο υπερ-έλληνας μπαμπάς λέγεται Παπαδάκης.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού, αλλά και γυμνασίου. Στα μικρότερα πιτσιρίκια από 3-4 και πάνω θα χρειάζεται ο συνοδός να εξηγεί λίγο τι βλέπουν, αλλά αν δεν είναι μια από τις πρώτες θεατρικές τους εμπειρίες, θα το καταλάβουν.

Πρόκειται για παράσταση που θα αρέσει περισσότερο στους γονείς που ψηφίζουν αριστερά, χωρίς να αποκλείει τους υπόλοιπους. Δεν είναι «κατήχηση», είναι μια θεατρική αφήγηση για το πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι απλά μέσα από τη συμβίωση με τους άλλους λαούς.



Info
Ηλικία: 7-13 ετών 
Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 - Πλατεία Βικτωρίας 
Κυριακή στις 12.00, οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές στις 10:00 
Τηλ. 210.8210991 & 210.8210082 
Τιμή: Γενική είσοδος: 8 ευρώ 
Διάρκεια: 75 λεπτά 

Γιαπωνέζικοι κήποι

Το «διαδραστική» είναι ένα πράγμα που στους νέους γονείς φαίνεται ότι πουλάει σαν τρελό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η λέξη να έχει χάσει το νόημά της και να μπαίνει ο χαρακτηρισμός ακόμη και στις περιπτώσεις που ένας ηθοποιός απλώς απαιτεί κάποια στιγμή από τους μικρούς θεατές να κουνήσουν τα χέρια τους ρυθμικά ή να του απαντήσουν πού «κρύβεται» εκείνος που αναζητά. Οι γιαπωνέζικοι κήποι είναι όντως διαδραστική παράσταση για πιτσιρίκια από 3-3,5 έως 5 ετών. Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη. 

Στο πρώτο, το πιο θεατρικό, οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία ενός μικρού γιαπωνέζου που περιπλανιέται γνωρίζοντας διάφορους κήπους και τα μυστικά τους, ενώ στο δεύτερο μέρος, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τους κήπους αυτούς και διασκεδάζουν επιστρατεύοντας κινητικές και όχι μόνο δεξιότητες. Στα θετικά της παράστασης, πέρα από την «μυσταγωγική» ατμόσφαιρα στην δημιουργία της οποίας βοηθούν και οι φωτισμοί, είναι ότι η δράση για τα πιτσιρίκια έρχεται πριν να προλάβουν να βαρεθούν παρακολουθώντας. Αυτό, όσοι γονείς έχουν προσπαθήσει με διαδοχικά και πνιχτά «σσσσσς!» να ηρεμήσουν τα ξαφνικά υπερκινητικά βλαστάρια τους, θα το εκτιμήσουν δεόντως. 



Info
Ηλικία: 3,5- 5 ετών 
Info 
Κάθε Σάββατο 5:00 μ.μ. & Κυριακή 11:30 π.μ. & 3:00 μ.μ. 
Τιμή: 10 ευρώ ανά άτομο- Οικογενειακό/πολυτέκνων (πάνω από τρία άτομα) 8 ευρώ. 
Διάρκεια: Περίπου 75 λεπτά 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v