Σπιτικές δραστηριότητες όταν έξω βρέχει

Όταν έξω βρέχει μέσα μπορεί να έχει ό,τι περιβάλλον εσείς και τα παιδιά θέλετε. Το σπίτι μπορεί να μεταμορφωθεί σε γήπεδο χόκεϊ, σε σχολή χορού, σε μαγεμένο δάσος και σε ό,τι άλλο βάλει το μυαλό σας για να διασκεδάσετε μαζί με τα παιδιά.
Σπιτικές δραστηριότητες όταν έξω βρέχει
Η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα επιτραπέζια αποτελούν εύκολη λύση όταν ο καιρός δεν επιτρέπει βόλτες στις παιδικές χαρές. Δεν είναι, όμως, τόσο διασκεδαστικές δραστηριότητες όσο το κυνήγι θησαυρού, τα μαθήματα γιόγκα ή τα ζογκλερικά. Αφιερώστε χρόνο, επενδύστε στο κέφι και δείτε μερικές ακόμα προτάσεις για να περάσετε καλά εντός σπιτιού, μέχρι η Άνοιξη να αποφασίσει να κάνει την εμφάνισή της.

Σώμα και φαντασία
Καθίστε όλοι μαζί σε έναν κύκλο και κινήστε το σώμα σας όπως ένα δέντρο όταν φυσάει, όπως ένα ελικόπτερο ή όπως ένα πυροσβεστικό όχημα κάνοντας τους αντίστοιχους ήχους. Δείξτε στα παιδιά τις δυνατότητες που έχει το σώμα τους με κινήσεις που δεν έχουν δοκιμάσει ξανά, π.χ. πώς μπορείτε να δείξετε με το σώμα σας την αλφάβητο;

Ολυμπιακοί εσωτερικού χώρου
Απομακρύνετε έπιπλα και εύθραυστα αντικείμενα από τον μεγαλύτερο χώρο του σπιτιού και «δημιουργήστε» τρία διασκεδαστικά ολυμπιακά αθλήματα:
Bowling: Τοποθετήστε σε σχήμα τριγώνου άδεια πλαστικά μπουκάλια, δώστε στο παιδί ένα μικρό μπαλάκι και μάθετε το να κάνει strike!
Hockey: Ορίστε δύο καρέκλες για τέρματα, χρησιμοποιήστε ένα anti-stress μπαλάκι για μπάλα και σκούπες για μπαστούνια και… βάλτε γκολ!
Volley: Τεντώστε ένα σκοινί δένοντάς το σε δύο καρέκλες για δίχτυ και χρησιμοποιήστε για μπάλα ένα μπαλόνι. Κάντε το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό ζητώντας από τους συμμετέχοντες να στέκονται στα γόνατα.

Χορέψτε!
Βάλτε δυνατά τη μουσική και ξεσηκώστε τα παιδιά για να χορέψουν μαζί σας στον ρυθμό! Διδάξτε τα συγκεκριμένες χορευτικές κινήσεις, δοκιμάστε καινούργιες και αφήστε τα να αυτοσχεδιάσουν. Βάλτε τον μπαμπά να σταματά τη μουσική σε τακτικά χρονικά διαστήματα και προστάξτε τους μικρούς χορευτές να μένουν ακίνητοι για μερικά δευτερόλεπτα στην στάση που βρίσκονται.



Μάθετε ζογκλερικά
Τα μεγαλύτερα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια επιδεξιότητας και ο ελεύθερος χρόνος στο σπίτι είναι ιδανικός για να εξασκηθούν στο να πετάνε πολλά μπαλάκια στον αέρα, να παίζουν με τις κορίνες ή να κάνουν κόλπα με yo-yo. Αμέτρητα ζογκλερικά παιχνίδια θα βρείτε στο zogler.gr.



Κυνήγι χαμένου θησαυρού
Είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε το «κυνήγι» μέσα στο σπίτι, τους κανόνες και να ορίσετε τον θησαυρό. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε κρύψει κάποιες ερωτήσεις γνώσεων σε κάθε σημείο του σπιτιού, με την απάντηση της πρώτης να οδηγεί στην δεύτερη, της δεύτερης στην τρίτη κ.ο.κ. Στους κανονισμούς μπορεί να ορίζεται από ποιο σημείο του σπιτιού θα ξεκινήσετε και ότι θα πρέπει ο κάθε ενήλικας να κρατά από τα πόδια τα παιδιά και εκείνα να κινούνται στο σπίτι στηριζόμενα μόνο στους αγκώνες. Τέλος, ο θησαυρός μπορεί να είναι εισιτήρια για σινεμά ή θέατρο.

Χαλαρώστε με yoga
Πιθανώς να μην έχετε κάνει ποτέ yoga και να μην έχετε ιδέα για το πώς να εφαρμόσετε την παραμικρή στάση. Το YouTube μπορεί να σας βοηθήσει: Αναζητήστε videos με ασκήσεις γιόγκα για μικρούς και μεγάλους, όπως το παρακάτω, και διδάξτε στα παιδιά τεχνικές χαλάρωσης, ισορροπίας, αυτοσυγκέντρωσης και καλή στάση σώματος.


Φωτογραφήστε το σπίτι σας
Οι νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορείς να δεις την φωτογραφία πριν την εκτυπώσεις. Δώστε λοιπόν την φωτογραφική σας στα παιδιά, δείξτε τους πώς να την χρησιμοποιήσουν και αφήστε τα να φωτογραφήσουν διάφορα σημεία του σπιτιού από την δική τους οπτική γωνία. Η καλλιτεχνική τους ματιά μπορεί να σας εκπλήξει! Για να κάνετε το παιχνίδι τους ακόμα πιο ενδιαφέρον μπορείτε να τους δώσετε να φορέσουν είτε παλιές αποκριάτικες στολές είτε εκκεντρικά δικά σας ρούχα και αξεσουάρ είτε ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και να φωτογραφηθούν μεταξύ τους. Μετά μπορείτε να «περάσετε» τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και να διαλέξετε τις καλύτερες, ενώ έπειτα μπορείτε να τις τυπώσετε και να δημιουργήσετε ένα κολλάζ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v