Η Καρδιά του Παιδιού: Βοηθήστε τη να συνεχίσει να χτυπά

Οι γονείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και δείχνουν αλληλεγγύη… από καρδιάς για να στηρίξουν τις οικογένειες παιδιών με καρδιοπάθειες. Η ιδρύτρια του Συλλόγου μιλά στο in2life για τις ανάγκες των αθώων καρδιών και μας ενημερώνει για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.
Η Καρδιά του Παιδιού: Βοηθήστε τη να συνεχίσει να χτυπά
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν τριάντα περίπου χρόνια, οι γονείς καρδιοπαθών παιδιών αποφάσισαν να κάνουν κάτι για την έλλειψη πληροφόρησης και στήριξης σε οικογένειες με ανάλογα προβλήματα στην Ελλάδα. Κάπως έτσι, ιδρύθηκε ο σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», που δραστηριοποιείται για να ευαισθητοποιήσει αρμόδιους και μη και να κάνει τις αδύναμες καρδιές των μικρών παιδιών να χτυπούν με λίγη περισσότερη ελπίδα.

Απώτερος στόχος του συλλόγου είναι η «Στέγη της Καρδιάς», ένας ξενώνας για τις οικογένειες με πάσχοντα παιδιά. Η ιδρύτρια και πρόεδρος του συλλόγου, κ. Αθηνά Κολτσιδοπούλου, μιλά στο in2life για τις προσπάθειες… από καρδιάς.

«Η Καρδιά του Παιδιού ιδρύθηκε το 1983 από γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, με σκοπό την ηθική και οικονομική βοήθεια προς αυτές τις οικογένειες», μας λέει η κ. Κολτσιδοπούλου, αναφέροντας πως ο σύλλογος πληρώνει τις εξετάσεις, τα χειρουργεία, τα νοσήλεια και την στέγαση των οικογενειών.

Περίπου 1.000 παιδιά τον χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα με συγγενείς καρδιοπάθειες. Παρ’ όλα αυτά, κέντρα αναφοράς, δηλαδή ιατρικές μονάδες για διάγνωση και θεραπεία υπάρχουν μόνο στην Αθήνα – κυρίως το Ωνάσειο και το Μητέρα, και μέχρι πρόσφατα το Παίδων που αντιμετωπίζει συνθήκες «λουκέτου».

Έτσι λοιπόν, οι άπορες κυρίως οικογένειες των παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αναγκασμένες να έρχονται συχνά στην Αθήνα, και τα έξοδα μπορούν να φτάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αν ληφθούν υπόψη τα έξοδα νοσηλείας, χειρουργείων και διαμονής. Γι’ αυτό και η ίδια η κ. Κολτσιδοπούλου με άλλους γονείς ένωσαν την θέλησή τους και με ιδίες δυνάμεις συγκεντρώνουν χρήματα.

«Όλα γίνονται με μικρές συνεισφορές, όσο μπορεί ο καθένας. Δωρητές, άνθρωποι που μας δίνουν χρήματα σε μνήμη δικών τους προσώπων που έχασαν, γονείς που προσφέρουν τα δώρα από την βάφτιση των παιδιών τους για τον σκοπό μας… Είναι μεγάλος ο κόπος μας για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα αλλά είναι και συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου», μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Η «καρδιά» της πληροφόρησης

Πέρα από οικονομική βοήθεια, συχνά αυτό που χρειάζονται περισσότερο από όλα οι οικογένειες με καρδιοπαθή παιδιά είναι η σαφής και έγκαιρη ενημέρωση. Έτσι, όσοι τα έχουν ήδη περάσει, έδωσαν τα φώτα τους και ο Σύλλογος δημιούργησε έναν οδηγό ενημέρωσης για γονείς με πάσχοντα παιδιά. Ποιες θεωρούνται συγγενείς καρδιοπάθειες, πώς θα μιλήσετε στο παιδί σας για τις θεραπείες και το χειρουργείο και πολλές ακόμη συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να βρείτε αναλυτικά σε pdf εδώ

Η Στέγη της Καρδιάς

Ένας μεγάλος στόχος για τον σύλλογο είναι αναμφισβήτητα η δημιουργία της «Στέγης», ενός ξενώνα δηλαδή που θα καλύπτει τις ανάγκες των συγγενών των πασχόντων παιδιών. «Είναι συγκινητικό ότι πολλοί άνθρωποι προσφέρθηκαν μέχρι και να φιλοξενήσουν οι ίδιοι τέτοιες οικογένειες, κάτι που βέβαια δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια τέτοια ευθύνη», λέει η ιδρυτής της «Καρδιάς του Παιδιού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το ζήτημα είναι να ευαισθητοποιηθούν οι φορείς και η κοινωνία για να στρέψουν το βλέμμα τους στο πρόβλημα.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς. Στην ερώτηση, πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας από εμάς την προσπάθεια του Συλλόγου, η κ. Κολτσιδοπούλου μας λέει: «Από ένα ευρώ που περισσεύει μέχρι αν υπάρχει κάποιο κτίριο διαθέσιμο για τις ανάγκες του συλλόγου» – κάτι που θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει ο δήμος, προσφέροντας ένα από τα αχρησιμοποίητα κτίριά του, κάτι που φυσικά δεν έχει κατορθωθεί.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε και να βοηθήσετε το έργο της «Καρδιάς του Παιδιού», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και να τηλεφωνήσετε στο 210 3218488.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v