Ελληνικός Κόσμος: 9 εκπαιδευτικά προγράμματα για μπόμπιρες

Κουκλοθέατρο, παραμύθια του Αισώπου, αστρονομία και αποκριάτικα μασκαρέματα περιλαμβάνουν τα προγράμματα που ετοιμάζει για τους μικρούς του φίλους, αλλά και τους γονείς τους, ο Ελληνικός Κόσμος τον Φεβρουάριο.
Ελληνικός Κόσμος: 9 εκπαιδευτικά προγράμματα για μπόμπιρες
Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθέατρου, οι μύθοι του Αισώπου, η αστρονομία και βέβαια οι Αποκριές πρωταγωνιστούν στα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεβρουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο». Παράλληλα, τα οικογενειακά προγράμματα του Σαββάτου (για παιδιά 3-5 ετών) συνεχίζονται με κουκλοθέατρο και ζωγραφική.

Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Κυριακάτικα Προγράμματα Φεβρουαρίου
6/2/2011 - Ο κόσμος του κουκλοθέατρου
Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0616) ή στο 212 254 0616.
Μύθοι, παραμύθια και ιστορίες ζωντανεύουν στο κουκλοθέατρο. Κούκλες μεγάλες ή μικρές, ξύλινες, χάρτινες ή από αφρολέξ, σε ρόλο αφηγητή. Τους δίνουμε φωνή, κίνηση, χαρακτήρα... τους δίνουμε ζωή. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτής της Κυριακής το παρασκήνιο μιας παράστασης κουκλοθέατρου έρχεται στο φως. Ο μαγικός κόσμος του αποκαλύπτεται μπροστά στα παιδιά και τα εμπνέει για αυτοσχεδιασμό με κούκλες, λόγο και κίνηση.

Αφού κάνουν ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο, στη γέννηση του κουκλοθέατρου και στην εξέλιξή του έως τις μέρες μας, τα παιδιά θα γνωρίσουν μία συλλογή από 400 διαφορετικές κούκλες: δαχτυλόκουκλες, γαντόκουκλες, γιγαντόκουκλες, μάσκες, κούκλες άμεσης κίνησης, φιγούρες, μαρότες, για μαύρο θέατρο, μαριονέτες, επιτραπέζιες... Στη συνέχεια θα γνωρίσουν τα είδη του κουκλοθέατρου και θα πειραματιστούν με το θέατρο σκιών, τις μάσκες και την τεχνική του μαύρου θεάτρου. 

13/2/2011 - «Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!»
Για νήπια και παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού
Ένας είναι ο μυθοποιός... ο Αίσωπος. Στους μύθους του συναντάμε χελώνες, κάβουρες, αλεπούδες, που θα μας συστηθούν με ανθρώπινη λαλιά. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τον Αίσωπο ως μέρος της αρχαίας μας παράδοσης και να γνωρίσουν τον αλληγορικό και διδακτικό λόγο που κρύβουν οι ιστορίες του. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία τους, αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο και γνωρίζουν καλύτερα τις κινητικές τους ικανότητες. Ο Αίσωπος συστήνεται μέσα από το παιχνίδι και τους μύθους του και μας ταξιδεύει σε ιστορίες του ζωικού βασιλείου, σε παροιμίες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζώων.

13/2/2011 - Εργαστήρι υφάσματος
Για παιδιά από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0617) ή στο 212 254 0617.
Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα κομμάτι ύφασμα; Να δημιουργήσουμε πληθώρα αντικειμένων χρηστικών και όχι μόνο. Ποια είναι όμως η ιστορία του υφάσματος; Πώς παρασκευάζεται και ποια είδη υπάρχουν; Πώς αξιοποιούμε κάθε είδος υφάσματος;

Από τον αργαλειό των παλαιότερων χρόνων μέχρι τη βιομηχανική του παραγωγή ένα κομμάτι ύφασμα αποτελεί διαχρονικά ερέθισμα για δημιουργία. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα στηθεί ένα εργαστήριο όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν απρόσμενες κατασκευές αξιοποιώντας υφάσματα πολλών διαφορετικών ποιοτήτων και σχεδίων. 

20/2/2011 - Μυθολογία και… γεωγραφία στο νυχτερινό ουρανό. Οι αστερισμοί και οι ιστορίες τους
Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0618) ή στο 212 254 0618.
Τι είναι οι αστερισμοί; Τι θα προκύψει αν ενώσουμε μερικά αστέρια μεταξύ τους; Ας οπλιστούμε με ένα φανταστικό τηλεσκόπιο και ας ταξιδέψουμε στη μυθολογία του διαστήματος. Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν την ουράνια θόλο εντοπίστηκαν από τους κατοίκους της αρχαίας Μεσοποταμίας και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.

27/2/2011 - Καρναβάλι και Αποκριές, ώρα για παραξενιές
Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0619) ή στο 212 254 0619.
Ήρθε το καρναβάλι
Το κέφι κι η χαρά
Και ας μασκαρευτούμε
Όλοι μαζί, παιδιά!

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδι, τραγούδι, χορό σε αποκριάτικους ρυθμούς. Πόσο βαθιά στο χρόνο χάνονται οι ρίζες της Αποκριάς και για ποιο λόγο αναπτύχθηκαν αυτά τα έθιμα; Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, τη χαρά και το γέλιο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς γιορτάζεται το καρναβάλι σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά του, όπως οι μάσκες, ο χορός, οι στολές και τα καπέλα. 

Οικογενειακά προγράμματα Σαββάτου για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών
12/2 & 26/2 - Στη γειτονιά της κούκλας... χρωματίζουμε με το σώμα
Ένα δωμάτιο γεμάτο κούκλες γίνεται η αφορμή για τα παιδιά και τους γονείς τους να εκφράσουν αισθήματα και συναισθήματα με το σώμα τους, να παίξουν και να δημιουργήσουν. Οι εικόνες της φαντασίας τους θα αποκτήσουν χρώμα και σχήμα και θα αποδοθούν στο χαρτί.
Ώρα έναρξης: 11:30

Ο Αίσωπος στον «Ελληνικό Κόσμο»
Δεκαπέντε μύθοι του Αισώπου, όπως «ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «ο κόρακας και η αλεπού», «ο ξυλοκόπος κι ο Ερμής», «το λιοντάρι και το κουνούπι», ζωντανεύουν με κούκλες από τo θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέττες». Μια διασκεδαστική βιωματική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές κουκλοθέατρου και μαύρου θεάτρου, για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας.
Ώρα έναρξης: 13:00

5/2 & 19/2 - Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας
Ποια σχήματα και πόσα χρώματα κρύβονται στη φύση; Το ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά σε φανταστικούς «περιπάτους» στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», για να ανακαλύψουν όσο περισσότερα από αυτά μπορούν. Τελικά «προσγειώνονται» στην παλέτα ενός ζωγράφου, όπου σχήματα και χρώματα αναμειγνύονται και οδηγούν μικρούς και μεγάλους στο παιχνίδι και την εικαστική δημιουργία.
Ώρα έναρξης: 11:30

Ένα λαϊκό παραμύθι καμωμένο με κούκλες για παιδιά
Κούκλες του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέττες» ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού «Κλεισμένη στα Τάρταρα-Μάρταρα της γης». Βασιλοπούλες, πρίγκιπες και στοιχεία της φύσης μπλέκονται μεταξύ τους και μας παρασύρουν σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Η λαϊκή παράδοση συναντά τους προβληματισμούς του σήμερα και παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε!
Ώρα έναρξης: 13:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v