Ελληνικός Κόσμος: Τα παιδία παίζει και μαθαίνει

Από την Αργοναυτική Εκστρατεία στον Juan Miro, και από τα παραμύθια του Αισώπου σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, τα προγράμματα του Ελληνικού Κόσμου υπόσχονται δημιουργική απασχόληση για όλη την οικογένεια, τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου.
Ελληνικός Κόσμος: Τα παιδία παίζει και μαθαίνει
Τέχνη, μυθολογία αλλά και γλυκές παραδοσιακές γεύσεις από όλη την Ελλάδα περιλαμβάνουν τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιανουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο», ενώ το κουκλοθέατρο και η ζωγραφική πρωταγωνιστούν στα οικογενειακά προγράμματα του Σαββάτου για παιδιά 3-5 ετών. Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Αναλυτικά, τα Κυριακάτικα Προγράμματα για τον Ιανουάριο έχουν ως εξής:
16/1/2011 - Αργοναυτική εκστρατεία
Ένας μύθος που, όσες φορές και να τον ακούσουμε, πάντα μας καθηλώνει. Τα παιδιά γίνονται οι Αργοναύτες και με αρχηγό τον Ιάσονα ξεκινούν τη δική τους εκστρατεία πάνω στη μυθική «Αργώ». Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά πτυχές από τον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, με κεντρικό άξονα τις περιπέτειες του Ιάσονα και των Αργοναυτών. Αφού παρακολουθήσουν την εξιστόρηση του μύθου, οι μικροί μας φίλοι συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία μέσω δραματοποίησης και δημιουργίας τρισδιάστατου χάρτη με την πορεία των Αργοναυτών.
Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0613) ή στο 212 254 0613.

23/1/2011 - Σαγκάλ: ο ποιητής των χρωμάτων
Η ζωγραφική συναντά την παιδική φαντασία. Οι πολύχρωμοι πίνακες του γνωστού καλλιτέχνη γίνονται αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά τα δικά τους έργα. Τα έργα του ποιητή των χρωμάτων Σαγκάλ δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής, να αναπτύξουν τη δημιουργική φαντασία τους και να έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά. Τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη θα τιτλοφορηθούν εκ νέου από τα παιδιά, θα αναπαρασταθούν ζωντανά και θα αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία ιστοριών και νέων έργων καλλιτεχνικής έμπνευσης.
Για νήπια και παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0614) ή στο 212 254 0614.

Μιρό: σαν παιδική ζωγραφιά
Ένας κύκλος, μία γραμμή δίνουν πνοή στο έργο. Ο Ισπανός καλλιτέχνης διηγείται ιστορίες ζωγραφίζοντας. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει, μέσα από τη ζωή και το έργο του Μιρό, στην καλλιέργεια της αισθητικής των παιδιών, στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους φαντασίας και στην επαφή τους με νέους τρόπους και τεχνικές έκφρασης. Τα παιδιά, αφού γνωρίσουν τμήμα από το καλλιτεχνικό έργο του Μιρό και πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τις καθημερινές του συνήθειες, θα ανακαλύψουν την τεχνική του κολάζ, τη μεικτή τεχνική, ενώ θα πειραματιστούν με τη δημιουργία γλυπτού από ανακυκλώσιμα υλικά.
Για παιδιά από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0614) ή στο 212 254 0614.

30/1/2011 - Παραδοσιακά γλυκομαγειρέματα
Ένα ταξίδι στον κόσμο των πιο γλυκών παραδόσεων της χώρας μας ξεκινά στον «Ελληνικό Κόσμο». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρασύρει γονείς και παιδιά σε ένα μαγευτικό οδοιπορικό ζαχαροπλαστικής, με συνταγές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας, μέσω των γλυκών που παραδοσιακά παρασκευάζονται σε κάθε περιοχή. Η ζαχαροπλαστική και οι πρώτες ύλες συναντούν τη γεωγραφία σε ένα παιχνίδι γεύσεων, αρωμάτων και δημιουργίας.
Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με τους γονείς τους (οικογενειακό πρόγραμμα). Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 212 254 0600 (κωδικός 0615) ή στο 212 254 0615.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»
- Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Οικογενειακά προγράμματα Σαββάτου για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών
15/1 & 29/1 - Στη γειτονιά της κούκλας... χρωματίζουμε με το σώμα
Ένα δωμάτιο γεμάτο κούκλες γίνεται η αφορμή για τα παιδιά και τους γονείς τους να εκφράσουν αισθήματα και συναισθήματα με το σώμα τους, να παίξουν και να δημιουργήσουν. Οι εικόνες της φαντασίας τους θα αποκτήσουν χρώμα και σχήμα και θα αποδοθούν στο χαρτί.
Ώρα έναρξης: 11:30

Ο Αίσωπος στον «Ελληνικό Κόσμο»
Δεκαπέντε μύθοι του Αισώπου, όπως «ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «ο κόρακας και η αλεπού», «ο ξυλοκόπος κι ο Ερμής», «το λιοντάρι και το κουνούπι», ζωντανεύουν με κούκλες από τo θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέττες». Μια διασκεδαστική βιωματική παράσταση που συνδυάζει τεχνικές κουκλοθέατρου και «μαύρου» θεάτρου, για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας.
Ώρα έναρξης: 13:00

22/1 - Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας
Ποια σχήματα και πόσα χρώματα κρύβονται στη φύση; Το ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά σε φανταστικούς «περιπάτους» για να ανακαλύψουν όσο περισσότερα από αυτά μπορούν. Τελικά «προσγειώνονται» στην παλέτα ενός ζωγράφου όπου σχήματα και χρώματα αναμειγνύονται και οδηγούν μικρούς και μεγάλους στο παιχνίδι, την αφήγηση και την εικαστική δημιουργία. Η έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» γίνεται το ερέθισμα για να ξεδιπλωθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώρο του μουσείου.
Ώρα έναρξης: 11:30

Ένα λαϊκό παραμύθι καμωμένο με κούκλες για παιδιά
Κούκλες του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέττες» ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν στον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού «Κλεισμένη στα Τάρταρα-Μάρταρα της γης». Βασιλοπούλες, πρίγκιπες και στοιχεία της φύσης μπλέκονται μεταξύ τους και μας παρασύρουν σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια. Η λαϊκή παράδοση συναντά τους προβληματισμούς του σήμερα και παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε!
Ώρα έναρξης: 13:00

Γενικές πληροφορίες για τα οικογενειακά προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»
- Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
- Διάρκεια: μιάμιση ώρα.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0640 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v