“Μουσικά Παιχνίδια” στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων

Τι κοινό έχουν ο Μπαχ, ο Κοκτώ, τα fados, το flamenco και ο... Χατζιδάκις; Μια επίσκεψη στην Πλάκα και τον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων μας λύνει την απορία.
 
“Μουσικά Παιχνίδια” στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, η διάθεση για παιχνίδι και μουσική επιστρέφει και ο κήπος του Μουσείου σαν άλλη όαση, μας “δροσίζει” στα μέσα του καλοκαιριού. Ο κύκλος συναυλιών «Μουσικά Παιχνίδια στον κήπο του Μουσείου», μας καλεί φέτος σε ένα παιχνίδι ανταλλαγής γνώσεων κι εμπειριών... κι αυτή τη φορά συμμετέχουμε όλοι...

“Γράψτε σ’ ένα χαρτάκι μια μικρή ιστορία σε σχέση με τη θεματική κάθε βραδιάς και ρίξτε τη στο “μεγάλο κουτί”! Στο τέλος της συναυλίας πάρτε από το κουτί ένα χαρτάκι και ανακαλύψτε το μυστικό του διπλανού σας..., μοιραστείτε..., μάθετε κάτι καινούριο..., χαρείτε το μουσικό αυτό ταξίδι!”

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010: Το φάντασμα της Μασσαλίας και άλλες πραγματικότητες... από το μουσικό σύνολο guitarte

Τι δουλειά έχουν ο Μπαχ, ο Κοκτώ κι ο Χατζιδάκις μια καλοκαιρινή βραδυά με φεγγάρι στην Αθήνα του 2010;

8 μουσικοί - 2 ποιητές - 3 ηθοποιοί - 1 ζωγράφος - 3 τεχνικοί εικόνας και ήχου + 1 καραγκιοζοπαίκτης... σε έναν κήπο στην Πλάκα! Δεν θα εξηγήσουν κάτι… Θα καταθέσουν την ερμηνεία τους για κάποιες άλλες πραγματικότητες!

-J. S. Bach - Musikalisches Opfer BWV 1079...
-Γιάννης Αγγελάκης - “Le Fantôme de Marseille”, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Jean Cocteau.
-Μάνος Χατζιδάκις - “Το Καταραμένο Φίδι”

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010: H μουσική παράδοση στην Πορτογαλία μέσα από τα Fados και άλλες ανεξερεύνητες διαδρομές...

Ανακαλύπτοντας νέα ακούσματα στα Fado και σε άλλα παραδοσιακά πορτογαλικά τραγούδια, θα ταξιδέψουμε σε έναν τόπο που βρέχεται από τον Ατλαντικό και έχει κλέψει πολλά από τα χαρακτηριστικά της “άγριας” θάλασσας, με κυριότερα αυτά της νοσταλγίας και της γαλήνης.

Η φωνή του André Maia δίνει πνοή σε αυτό το ταξίδι, ενώ ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική & ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο) και η Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι, ακορντεόν, κρουστά), δύο Έλληνες μουσικοί που δέχθηκαν αυτή την πρόκληση, συμβάλλουν με τη σειρά τους, προσθέτοντας το ελληνικό στοιχείο στην πορτογαλική παράδοση.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010: Μια γεύση από Andalucía... με τη φωνή της Antonia Nogaredo να μας παρασύρει στους ρυθμούς του flamenco!

Από τους κήπους της Alhambra και τις σπηλιές του Sacromonte στη Γρανάδα...,
από την αυλή του Alcázar και τη γειτονιά της Triana στη Σεβίλλη... να 'μαστε στην Πλάκα και τον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων με την ανδαλουσιάνα Antonia Nogaredo, να μας μεταφέρει με τη φωνή της κάτι από το μύθο του flamenco, και τους Ronda al Alba να την πλαισιώνουν μουσικά και χορευτικά.

Η Antonia Nogaredo ξεκίνησε τραγουδώντας peñas flamencas στο Cadiz, την νοτιότερη πόλη της Ανδαλουσίας, μα δεν ήταν μακρυά η στιγμή που άρχισε να περιοδεύει με καλλιτέχνες όπως η Niña Pastori, ο Joaquín Cortés, η Rosario Flores και να συμμετέχει στη δισκογραφία του Alejandro Sanz, αποδεικνύοντας έτσι την δυναμική που κρύβει η φωνής της.

Οι Ronda al Alba, το ελληνο-ισπανικό συγκρότημα flamenco, δημιουργήθηκαν το 1996 και από τότε εκπλήσσει χρόνο με το χρόνο το κοινό με τις εντυπωσιακές του συνεργασίες και τη σύγχρονη απόδοση των παραδοσιακών ήχων του flamenco.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη-Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα, Αθήνα 105 56
Τηλ.-Fax: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v