@HOMEΠΑΙΔΙ

Σχολική τσάντα: Ένας επικίνδυνος σύμμαχος

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ανέδειξε την επικινδυνότητα της βαριάς σχολικής τσάντας για την παιδική σπονδυλική στήλη. Απευθυνθήκαμε στο Iatronet.gr για την πιο έγκυρη ενημέρωση από τους ειδικούς.

Σχολική τσάντα: Ένας επικίνδυνος σύμμαχος

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας ανέδειξε, σχετικά με την φετινή σχολική χρονιά, την επικινδυνότητα της βαριάς σχολικής τσάντας για την παιδική σπονδυλική στήλη. Διευκρίνησε, μάλιστα, ότι η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. (Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.)

Υπάρχουν, όμως, και άλλα που πρέπει να προσέξει ο γονιός. Απευθυνθήκαμε στο Iatronet.gr για την αρτιότερη ενημέρωση από τους ειδικούς.

του Λευθερούδη Θεόδωρου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθηγητή Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σε αυτήν την ηλικία είναι η σκολίωση (πλάγια κλίση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την προεξοχή της μίας ωμοπλάτης) και η κύφωση (καμπούρα).

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να προληφθούν με ειδικές ασκήσεις που κάνουμε ήδη στο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν επαρκούν. Οι μαθητές πρέπει να αθλούνται και σε συλλόγους, για να προάγουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους, τη σωματική και ψυχική υγεία. Η Πρόληψη στο σχολείο μας είναι επένδυση ζωής για την υγεία των μαθητών, αλλά και οι γονείς έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Ο κύριος Λευθερούδης εξηγεί:

- Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν το βάρος και το περιεχόμενο της σάκας. ∆εν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του μαθητή.

- Η τσάντα να επιλέγεται με εργονομικά κριτήρια, δηλαδή να έχει δυο ιμάντες που προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο και βάτες στην πλάτη. Καλό είναι να μην ακολουθούμε τη μόδα και τη διαφήμιση στην επιλογή μιας τσάντας.

- Η σάκα να έχει θήκες και τα σχολικά είδη να μοιράζονται με τα πιο βαριά στο κέντρο.

- Η καλύτερη πρόληψη πέρα από τις προτάσεις είναι η (σωματική) άσκηση των μυών που διατηρούν τη φυσιολογική γραμμή βαρύτητας.


- Οι μαθητές να μην κάθονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, όταν μελετούν, για να μη στραβώσει αργότερα η σπονδυλική στήλη.

(*) Ο κ. Λευθερούδης είναι Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v