Θανατηφόρος ο ύπνος με το μωρό σύμφωνα με νέες έρευνες

Περισσότεροι από τους μισούς αιφνίδιους θανάτους στην κούνια έχουν συμβεί όταν ο γονιός αποφασίζει να κοιμηθεί αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό του, και μάλιστα υπό την επήρεια ουσιών, σύμφωνα με νέες έρευνες.
Θανατηφόρος ο ύπνος με το μωρό σύμφωνα με νέες έρευνες
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στην κούνια συμβαίνουν όταν το μωρό κοιμάται με τους γονείς, και μάλιστα όταν κάποιος από τους γονείς έχει πιει ή βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα από τα βρετανικά μέσα.

Η ανάλυση όλων των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων, από την γέννηση έως τα δύο έτη τους, σε μία περίοδο τεσσάρων χρόνων στα νοτιοδυτικά της Μεγάλης Βρετανίας, έδειξε ότι η πλειοψηφία τους συνέβηκε όταν έναν γονιό τον έπαιρνε ο ύπνος στον καναπέ με το μωρό στην αγκαλιά του.

Και ενώ τα περιστατικά θανάτων στην κούνια έχουν μειωθεί δραματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά, με την βοήθεια καλύτερων προγραμμάτων συναίσθησης, οι ειδικοί λένε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να γίνουν οι κίνδυνοι κατανοητοί από διάφορες κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες και να αλλάξουν την διάταξη του ύπνου τους.

Η ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων Bristol και Warwick μελέτησε την πιθανή σχέση ανάμεσα στους θανάτους της κούνιας και της κοινωνικο-οικονομικής στέρησης της οικογένειας, συγκρίνοντας δύο ομάδες γονιών: η «υψηλού κινδύνου ομάδα» αποτελούμενη από φτωχές, κοινωνικά στερημένες και καπνίστριες μητέρες και η άλλη από τυχαία επιλεγμένους γονιούς.

Οι συγκεκριμένοι γονείς είχαν ερωτηθεί αμέσως μετά τον θάνατο του παιδιού για το κατά πόσο είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τους 80 αιφνίδιους θανάτους, περισσότεροι από τους μισούς (54 για την ακρίβεια) συνέβησαν όταν ο γονιός κοιμόταν αγκαλιά με το μωρό, ενώ σύμφωνα και με τις δύο ομάδες, τουλάχιστον το 20% των γονιών συνήθιζε να κοιμάται με το μωρό. Σπουδαίο ρόλο στον κίνδυνο του θανάτου έπαιξε η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών πριν ο γονιός κοιμηθεί μαζί με το μωρό αλλά και η επιλογή του καναπέ ως κρεβάτι για τον ύπνο, διευκρίνισαν οι ειδικοί. Η δε πλειοψηφία των θανάτων αυτών συνέβηκε σε οικιακά περιβάλλοντα με επικίνδυνους χώρους ύπνου για το μωρό.

Σύμφωνα με την βρετανική BMJ Journal που ειδικεύεται στις παιδικές ασθένειες, το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμηθεί ένα μωρό κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του είναι σε μία κούνια, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών. Επίσης το ιδανικό είναι το μωρό να τοποθετείται με την πλάτη στην κούνια και με τα ποδαράκια του πιο κοντά στην κάτω της πλευρά (να υπάρχει απόσταση από το κεφάλι του μωρού στο πάνω μέρος της κούνιας) και μάλιστα σε ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς καπνό. Τέλος, προσοχή χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν η μητέρα ξυπνά το μωρό τη νύχτα για να το θηλάσει σε κάποια πολυθρόνα ή στον καναπέ, καθώς είναι επικίνδυνο να την πάρει ξανά ο ύπνος και τον πνίξει. Θα πρέπει αμέσως μετά τον θηλασμό το μωρό να τοποθετείται κατευθείαν πίσω στην κούνια του.

Έλενα Μπούλια
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v