@HOMEΠΑΙΔΙ

"Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών": Κερδίστε προσκλήσεις

"Υπάρχει σε όλα λύση;" Την απάντηση σε αυτό και σε άλλα μαθηματικά ερωτήματα θα αναζητήσουμε στο "Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" που πραγματοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Κερδίστε προσκλήσεις από το In2life.

Για να απολαύσετε και εσείς το "Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" δηλώστε συμμετοχή στην Φόρμα Διαγωνισμού και κερδίστε διπλές προσκλήσεις.

Οι 5 πρώτοι νικητές που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για την έκθεση είναι οι:
ΓΙΑΝΝΑΚΟΓΛΟΥ ΕΥΗ
ΠΟΥΛΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΗΤΣΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται μετά τις 23 Αυγούστου.

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κόσμο περιμένει τους μικρούς (και μεγάλους) φίλους των μαθηματικών με σκοπό να ανακαλύψουν τα μυστικά της γλώσσας των αριθμών. Η έκθεση πραγματοποιεί μία πρωτότυπη αναδρομή στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από το Θαλή και τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, αλλά και τους Βυζαντινούς και Άραβες λόγιους που μετέφεραν τη γνώση αυτή στην Ευρώπη της Αναγέννησης.

Η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με θέμα την ανάπτυξη των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, εποχή κατά την οποία τίθενται τα θεμέλια της επιστήμης, επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη σημασία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών για τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής και φιλοσοφίας του Ιδρύματος, η έκθεση είχε εξαρχής δύο βασικούς στόχους-μηνύματα. Να αναδείξει τα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων ως θεμέλιο της επιστημονικής σκέψης και να τονίσει ότι τα μαθηματικά είναι για όλους, καθώς συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, αποτελούν διανοητική πρόκληση, παρέχουν τη δυνατότητα υποβοήθησης σε διάφορες δραστηριότητές μας και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της κοινωνίας που τα παράγει και τα χρησιμοποιεί.

Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου: από τα μοναστήρια του Βυζαντίου και τα αντιγραφικά εργαστήρια των Αράβων έως και την πρόσληψή τους από τους Ευρωπαίους επιστήμονες της Αναγέννησης και της εποχής της Επιστημονικής Επανάστασης. Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

Παράλληλα, παρουσιάζεται επιγραμματικά το πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξης της αρχαίας ελληνικής μαθηματικής σκέψης, από τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας και της Κάτω Ιταλίας έως την κλασική Αθήνα και την Αλεξάνδρεια των Eλληνιστικών χρόνων.

Και όλα αυτά, βέβαια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (βίντεο, ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, εκθέματα Εικονικής Πραγματικότητας) και υιοθετώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, με σκοπό να μπορούν μικροί και μεγάλοι να περιηγηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Η περιήγηση ξεκινά από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φτάνει έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., με σταθμούς στα πιο σημαντικά «επεισόδια» και πρόσωπα της ιστορίας των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών. Πού καταλήγει; Την λύση σε αυτό θα βρείτε στον Ελληνικό Κόσμο.

«Ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»:
Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ: 212 254 0000.
Δείτε τις ώρες λειτουργίας του Ελληνικού Κόσμου εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι."

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

 • 1774 - Πεθαίνει ο Λουδοβίκος ΙΕ', βασιλιάς της Γαλλίας.
  1878 - Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος.
  1905 - Γεννιέται ο Μάρκος Βαμβακάρης, στιχουργός και τραγουδιστής.
  1925 - Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
  1940 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
  1977 - Πεθαίνει η Τζόαν Κρόφορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v