Ο «Παπουτσωμένος Γάτος» μάχεται ενάντια στην αδικία

Ο «Παπουτσωμένος Γάτος», ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά παραμύθια, ανεβαίνει αυτόν τον καιρό στο θέατρο Διάνα από την ομάδα Κύτταρο, μάχεται ενάντια στην αδικία και χαρίζει χαμόγελα και ελπίδα.
Ο «Παπουτσωμένος Γάτος» μάχεται ενάντια στην αδικία
της Κατερίνας Σφοντούρη

Το κλασικό παραμύθι «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» επέλεξε να παρουσιάσει φέτος ο θίασος Κύτταρο στην παιδική σκηνή του θεάτρου Διάνα. Μεσημέρι Κυριακής και πολλά χαμογελαστά προσωπάκια περιμένουν να δουν από κοντά τον αγαπημένο Γάτο των παραμυθιών.

Ο Καλόκαρδος και η μοίρα του
Η αυλαία ανοίγει, μια όμορφη νεράιδα μας εισάγει στο έργο και τρία αδέλφια αρχίζουν να μιλούν για την ιστορία τους, δίπλα σε έναν μύλο. Είναι οι γιοι του μυλωνά, ο οποίος πέθανε και τους άφησε ως κληρονομιά έναν μύλο, έναν γάιδαρο κι έναν γάτο.

Τα τρία αδέλφια που ζουν μέσα στο δάσος, είναι φτωχά και χτυπημένα από την μοίρα. Ο Αριστείδης κι ο Λαέρτης, ως μεγαλύτεροι που είναι επιλέγουν να κρατήσουν ο πρώτος τον μύλο κι ο δεύτερος τον γάιδαρο, αφήνοντας στον Καλόκαρδο τον αλανιάρη Γάτο.

Η άδικη μοιρασιά, που σχεδίασαν τα μεγαλύτερα αδέλφια, αρχίζει να ευνοεί τελικά τον Καλόκαρδο. Ο Γάτος, μιλάει αλλά και σκέφτεται σαν άνθρωπος. Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Από εκείνη την ώρα και στο εξής, ένας γάτος θα βρίσκεται στο πλάι του, θα του κρατάει συντροφιά, θα του δίνει νόημα στη μίζερη ζωή του. Ένα καινούργιο ζευγάρι μπότες κι ένα καπέλο είναι το μόνο αντάλλαγμα που ζητά να του φέρουν από την πόλη κι ευθύς οι περιπέτειες ξεκινούν.

Χαμογέλα στη ζωή
Το κλασικό και πολυαγαπημένο παραμύθι «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» του Περό περνάει από γενιές σε γενιές, διατηρώντας αναλλοίωτα τα κεντρικά του μηνύματα. Αυτά είναι άλλωστε που το κάνουν να φτάνει μέχρι τις μέρες μας και συγκινεί μικρούς αλλά και μεγάλους.

Ο θίασος Κύτταρο, που εδώ και πολλά χρόνια επικεντρώνεται στο θέατρο για παιδιά, απομυθοποιεί τον «Παπουτσωμένο Γάτο» και τον τοποθετεί στις σωστές αλληγορικές διαστάσεις που του δίνει το παραμύθι. Αν και ένας γάτος, όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς με την λογική μας δεν μιλά παρά νιαουρίζει, ο Γάτος του παραμυθιού μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο. Είναι ένας πραγματικός φίλος που έρχεται στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει τον Καλόκαρδο.

Διαθέτει εξυπνάδα, θάρρος αλλά και καλοσύνη, είναι γεμάτος ενέργεια. Έχει τα μάτια του ανοιχτά και διακρίνει τον φθόνο και την κακία. Είναι πάντοτε έτοιμος να βρει λύσεις για να ξεπεράσει ο Καλόκαρδος τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της ζωής.

Προσπάθεια, θάρρος και λίγη...Τύχη
Στο πλευρό του Καλόκαρδου, εκτός από τον Γάτο, βρίσκεται η όμορφη νεράιδα, η Τύχη. Όλοι μας χρειαζόμαστε στη ζωή μας και λίγη Τύχη. Αυτή θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Λουκαδής, παρεμβάλλει, όποτε χρειάζεται, την καλή και όμορφη νεράιδα για να δώσει κι αυτή μία «χείρα βοηθείας» στο μεγαλεπίβολα σχέδια του Γάτου. Όλοι οι ηθοποιοί αποδεικνύουν ότι διασκεδάζουν πρώτα οι ίδιοι με το παραμύθι που αναπαριστούν και στη συνέχεια διοχετεύουν την ενέργειά τους στο κοινό.

Τον θίασο αποτελούν οι Μάρκος Λεζές, Θοδωρής Προκοπίου, Θοδωρής Ρωμανίδης, Μάνος Αντωνίου, Πολύμνια Παραδεισανού, Πέτρος Πέτρου και Δέσποινα Μπουγατιώτη ενώ τη θεατρική απόδοση του σεναρίου επιμελείται ο Δημήτρης Μολυβιάτης.

Από τα μόνα μείον της παιδικής παράστασης είναι η προηχογραφημένη μουσική. Λείπει η ζωντανή μουσική ή έστω η ζωντανή απόδοση των τραγουδιών, κάτι που σίγουρα θα έκανε τα παιδιά να το απολαύσουν περισσότερο.

INFO: Ο Παπουτσωμένος Γάτος του Περό
Θέατρο Διάνα: Ιπποκράτους 7, Αθήνα. Τηλ.: 210-3626596
Παραστάσεις: Σάββατο 15:00, Κυριακή 11:00 και 15:00
Τιμή εισιτηρίου: 15 €
* Παραστάσεις για σχολεία και συλλόγους πραγματοποιούνται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 210- 6147165
Διάρκεια παράστασης: 90’
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v