«Μαθήματα» αγορών για... επιμελείς γονείς

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει και οι αγορές για την επιστροφή του παιδιού σας στο σχολείο έχουν ήδη αρχίσει να σας απασχολούν. Τσάντες, κασετίνες, βοηθήματα και στυλό γυρνάνε μέσα στο μυαλό σας. Συνιστούμε ψυχραιμία!
«Μαθήματα» αγορών για... επιμελείς γονείς
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γονείς και παιδιά περνάνε μέρες άγχους. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και μαζί του η νέα σχολική χρονιά. Ανάμεικτα συναισθήματα τόσο για το παιδί όσο και για εσάς τους ίδιους. Πια είναι η καλύτερη στρατηγική; Οργανωθείτε κατάλληλα, ξεκινήστε τις αγορές σας με τα απολύτως απαραίτητα και λάβετε υπ’όψη τις παρακάτω απλές και χρήσιμες συμβουλές, για να μην πιαστείτε... αδιάβαστοι!

Αρχικά, κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα και καθίστε μαζί με το παιδί σας για να την επεξεργαστείτε. Με βάση τις προηγούμενες χρονιές επιλέξτε τα αντικείμενα που θα του χρειαστούν. Μπορείτε να ζητήσετε και λίστες από μεγαλύτερες χρονιές από άλλους γονείς ώστε να δείτε τι περίπου θα χρειαστεί να αγοράσετε. Μια ενδεικτική τέτοια λίστα μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Μην επηρεάζεστε από την μόδα. Είναι στην λογική αρκετών εταιρειών κάθε χρόνο να βγάζουν νέα προϊόντα τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από τα προηγούμενα αλλά προωθούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι γονείς να «αναγκάζονται» να τα αγοράσουν, κυρίως λόγω τις πίεσης των παιδιών τους. («Μαμά, η Αννούλα έχει καλύτερη κασετίνα από την δικιά μου, θα μου την πάρεις;») Μην ενδώσετε. Τσεκάρετε τα υλικά από τις προηγούμενες χρονιές (μολύβια, στυλό κτλ) και αν δείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση μην τα πετάξετε. Θα γλιτώσετε αρκετά χρήματα και παράλληλα θα δώσετε στο παιδί σας ένα καλό μάθημα για το τί πραγματικά του χρειάζεται και τι είναι απλά «της μόδας». Όταν μεγαλώσει θα σας ευγνωμονεί γι’αυτό.

Ξεκινήστε τις αγορές σας εγκαίρως ώστε να επωφεληθείτε από τις σχολικές προσφορές. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο,αφού αρκετά καταστήματα και σχολικά είδη έχουν εκπτώσεις ακόμα και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Εντοπίστε τα και κάντε τις αγορές σας από εκεί.

Αγοράστε βασικά υλικά σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένα υλικά όπως μολύβια, στυλό, τετράδια, κόλλες κτλ είναι απαραίτητα για κάθε χρονιά. Μπορείτε, επομένως να τα αγοράσετε σε μεγάλες ποσότητες ώστε να μην ξεμείνετε πότε. Αν έρθετε σε συνεννόηση και με άλλους γονείς μάλιστα και κάνετε μαζικές παραγγελιές, ενδεχομένως να τα αγοράσετε και σε καλύτερη τιμή. Αν έχετε χρόνο, καλό θα ήταν να φτιάξετε και ένα μίνι-αποθηκάκι όπου θα συγκεντρώνετε όλα αυτά τα υλικά ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυτά, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.
Tip: δίνετε στα παιδιά σας μόνο τα απολύτως απαραίτητα για το σχολείο. Αν π.χ. έχετε αγοράσει 10 στυλό, δεν είναι ανάγκη να του δώσετε πάνω από 2-3. Το πιο πιθανό είναι να τα χάσει. Αν πάλι έχει μετρημένες ποσότητες στην διάθεσή του, θα μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση. Πιο συγκεκριμένα μάθετέ τα να ανακυκλώνουν. Ένα χρησιμοποιημένο στυλό από την περσινή χρονιά μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ξανά, ένα μολύβι το ίδιο. Δεν είναι ανάγκη κάθε χρονιά να αγοράζετε καινούργια γραφική ύλη. Το ίδιο και με τα τετράδια και τα χαρτιά. Παλαιότερα τετράδια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ως πρόχειρα. Λευκές κόλλες επίσης.

«Ό,τι πληρώνεις παίρνεις.» Καλή η οικονομία, αλλά εκεί που πρέπει. Ελαττωματικά στυλό, πρόχειρα φτιαγμένες τσάντες και κασετίνες, θα σας αναγκάσουν να αγοράσετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Εδώ ισχύει ο κανόνας του value for money. Εμπιστευτείτε τις μεγάλες εταιρείες, καθώς μόνο αυτές έχουν εγγύηση και όλα δείχνουν ότι τα προϊόντα τους διαρκούν περισσότερο. Αν κάτι χαλάσει (κυρίως οι σχολικές τσάντες), μπορείτε να το γυρίσετε πίσω και εφ’όσον είναι μέσα στην εγγύηση να σας το αντικαταστήσουν
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v