@HOMEΠΑΙΔΙ

Παραμύθια και μουσικές του κόσμου: Από τη Βυτίνα στη νεραϊδοχώρα

Στον κόσμο των παραμυθιών και της μουσικής του κόσμου μας ταξιδεύει το φεστιβάλ που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Βυτίνα, στις 25-27 Ιουλίου και 1-3 Αυγούστου. Αφήγηση παραμυθιών, συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις, εικαστικές και μουσικοκινητικές διαδράσεις συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Στους πρόποδες του Μαινάλου, σ’ ένα μαγευτικό, καταπράσινο τόπο έχει κουρνιάσει μέσα στα έλατα η όμορφη Βυτίνα, που με το λιτό γκρίζο της πέτρας που είναι φτιαγμένα τα παλιά της σπίτια, μοιάζει να ξεπηδά από αγαπημένο παραμύθι. Εκεί, τα «Παραμύθια και οι Μουσικές του Κόσμου» βρήκαν τον καταλληλότερο τόπο για να ζωντανέψουν και να μας ταξιδέψουν μακριά από την καθημερινότητα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Ιουλίου και 1, 2, 3 Αυγούστου 2008.

Το πρώτο τριήμερο (25, 26 και 27 Ιουλίου) έχει υπότιτλο «Ιστορίες για…μαγικά και αφανέρωτα». Σε τόπους μαγικούς, ενεργειακούς, παλιά κτίρια με τη δική τους ζωή, ξωκλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δάσος, νερομάνες και όπου αλλού μπορεί να ζωντανέψει το παραμύθι και να βρεθεί στο φυσικό του περιβάλλον, σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι, όπως οι Αγνή Στρουμπούλη, Μάνια Μαράτου, Ανθή Θάνου, Δημήτρης Προύσαλης, Εύη Γεροκώστα και Τατιάνα Φραγκούλια θα αφηγηθούν τα βράδια παραμύθια του ήλιου και του φεγγαριού, του έρωτα και του καημού, του πάνω και του κάτω κόσμου και θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς… αλλά και τόσο κοντινούς μας.

Αφηγήσεις που θα ξυπνήσουν τα ξωτικά, τις νεράιδες των πηγών και του δάσους, θα σμίξουν με τις ιστορίες των πουλιών και των ανέμων… και θα μας ταξιδέψουν. Εκεί η μουσική θα ζωντανέψει ήχους, θα γυμνώσει φόρμες από τα περιττά τους στολίδια και θα μας τις δώσει ατόφιες και πραγματικές. Τους παραμυθάδες συνοδεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Παναγιώτης Κούλελης, Σόλης Μπαρκής, Μιχάλης Ανδρονίκους, Αλέκα Εληώτη και Γιάννης Ψαριώτης.

Τα πρωινά για τους μεγάλους που θέλουν να προσεγγίσουν το παραμύθι και την αφήγηση του με έναν άλλο τρόπο, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αφήγησης παραμυθιών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η Μάνια Μαράτου, η Αγνή Στρουμπούλη και η Ανθή Θάνου, η κάθε μια με τον τρόπο της, θα προσπαθήσουν να μεταδώσουν την εμπειρία της τέχνης τους που συγκέντρωσαν με αγάπη μέσα στα χρόνια.

Στο τριήμερο περιλαμβάνεται επιπλέον μια τρυφερή γιορτή με παραμύθια αφιερωμένη στη συγγραφέα και μουσικό Μελίνα Καρακώστα, η οποία τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας, και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των παραμυθάδων Αγνή Στρουμπούλη, Μάνια Μαράτου, Ανθή Θάνου, Μαρία Παπαγιάννη και των μουσικών Παναγιώτη Κούλελη και Σόλη Μπαρκή, που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι μαζί μας και μαζί της στη Βυτίνα.

Τα πρωινά, επίσης, θα πραγματοποιούνται αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά από τις Ανθή Θάνου, Εύη Γεροκώστα και Τατιάνα Φραγκούλια και θα ακολουθούν διαδράσεις εικαστικές και μουσικοκινητικές, πάνω στο παραμύθι που μόλις ακούστηκε. Με τη βοήθεια ειδικών εμψυχωτών – εκπαιδευτικών και χορογράφων, τα παιδιά θα ζωντανεύουν το παραμύθι με το δικό τους μοναδικό τρόπο μέσα από εικαστικά, κατασκευές, εργαστήρια και ρυθμό. Πολύ…ρυθμό και κίνηση. Η λέξη θα γίνεται κίνηση, το παραμύθι χορός και παιχνίδι.

Το δεύτερο τριήμερο (1, 2 και 3 Αυγούστου) έχει υπότιτλο «Μουσική…για ταξίδι πέρα από τα όρια». Σπουδαίοι μουσικοί, θα μας ταξιδέψουν στα όρια του κόσμου, με προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για το τριήμερο της Βυτίνας. Την πρώτη μέρα του Αυγούστου, οι Mode Plagal, Θοδωρής Ρέλλος, Τάκης Κανέλλος, Κλέων Αντωνίου και Αντώνης Μαράτος, μια παρέα μουσικών που συνταιριάζει τον παραδοσιακό με το σύγχρονο μουσικό ρυθμό σ’ ένα ακουστικό ταξίδι από το δημοτικό τραγούδι μέχρι την τζαζ και από τον τσάμικο μέχρι τη reggae.

Στις 2 Αυγούστου, ο μοναδικός Θάνος Μικρούτσικος με τον Κώστα Θωμαΐδη, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Γιάννη Πουρνάρα, σε ένα «Κονσέρτο για φωνή και πιάνο + 1», το μοναδικό που θα πραγματοποιήσει ο συνθέτης αυτό το καλοκαίρι. Στις 3 Αυγούστου, ο ταξιδευτής Λουδοβίκος των Ανωγείων με την Μαρία Αναματερού και τους Γιώργο Παυλάκο, Αριστείδη Χατζησταύρου, Βασίλη Δραμουντάνη, Φώτη Μυλωνά και Γιώργο Κοντογιάννη, που σαν αλχημιστής των ευαισθησιών του λαού μας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «…ποια πάθη από τον έρωτα».

Τα πρωινά σύγχρονοι παραμυθάδες - συγγραφείς παιδικών βιβλίων όπως οι Φίλιππος Μανδηλαράς, Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Κώστας Μάγος θα παρουσιάσουν τα βιβλία - παραμύθια τους (Εκδόσεις Πατάκη) στα παιδιά, ζωντανά, διαδραστικά παίζοντας και μαθαίνοντας μαζί, γιατί «η γνώση μπορεί να είναι χαρά…και η δημιουργία παιχνίδι». Το απόγευμα του Σαββάτου, στις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Λογαρά με τίτλο «Ερημιά στο βλέμμα τους» (Εκδόσεις Μεταίχμιο), αποσπάσματα του οποίου θα παρουσιάσει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο η γνωστή ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν εκθέσεις με τίτλους «Ότι αφορά το περιβάλλον, αφορά τα δικαιώματα των παιδιών» σε συνεργασία με τη Unicef και «Μίλα μη φοβάσαι…», που αφορά τη βία στο σχολείο και παρουσιάζεται μέσα από την εικονογράφηση τριών παραμυθιών, σε συνεργασία με την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε (Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου). Επίσης κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, με βιβλία για την περιοχή, παραδοσιακά παραμύθια και βιβλία των συγγραφέων που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση του προγράμματος, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ώρα».

Η δεύτερη αυτή συνάντηση Μύθων και Ήχων, ταξιδιάρικη και ονειρική, μέσα στο μαγικό Αρκαδικό τοπίο, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση πολιτισμού και φιλοδοξεί να μας οδηγήσει μακριά από την καθημερινότητα, στα μονοπάτια και τις αλήθειες της ψυχής.
Το πρόγραμμα «Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Βυτίνας.

Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Επικοινωνία - Πληροφορίες: «Ekvasis» - Βίκυ Ζουμή - Σταύρου
Τηλέφωνα: 2610 623100 & 2610 226900,  6944 603760

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v