«Είμαι όπως τρώω»: Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Μ.Ε.

Την αξία της σωστής, ισορροπημένης διατροφής έχει στόχο να διδάξει στα παιδιά τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ελληνικού Κόσμου», που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος.
«Είμαι όπως τρώω»: Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Μ.Ε.
Το «Είμαι όπως τρώω...» είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα τη διατροφή, που διαμορφώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, κοινωφελή οργανισμό, ειδικό σε θέματα διατροφής.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και της Α΄ Γυμνασίου και έχει ως στόχο την εκπαίδευσή τους πάνω σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξία της ισορροπημένης διατροφής, τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών, τα υλικά και τις μεθόδους παρασκευής και συντήρησης του φαγητού και τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας.

Το «Είμαι όπως τρώω...» είναι αποτέλεσμα της μακράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας δύο κοινωφελών οργανισμών, μοναδικών στο χώρο τους. To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με πολυετή πείρα στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, με εξειδίκευση σε θέματα διατροφής, ανέπτυξαν από κοινού ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο μέσα από την παρατήρηση και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών τούς δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν εύκολα και δημιουργικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή.

Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν για τις διαφορετικές ομάδες των τροφών και τα θρεπτικά συστατικά τους και μέσα από παιχνίδια και ποικίλες δραστηριότητες αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, αλλά καλές ή κακές διατροφικές συνήθειες. Μέσω της συμμετοχής, της παρατήρησης και της φαντασίας, διαπιστώνουν επιπλέον ότι η τροφή δεν αποτελεί μόνο στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση, αλλά είναι επίσης απόλαυση και διασκέδαση.

Ένα σημαντικό τμήμα του προγράμματος έχει ως στόχο να ενημερώσει τα παιδιά ότι η διατροφή αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη θρησκεία, την οικογένεια, τη γεωγραφία, την τέχνη, τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τα παιδιά γνωρίζουν τον πλούτο και την πολυμορφία της ελληνικής διατροφής και αποκτούν μια πρώτη επαφή με την κουζίνα άλλων λαών.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πλοηγηθούν στη διαδραστική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, Coolfood, η οποία παρέχεται στο ελληνικό κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος. Με παιχνίδια και κουίζ τα παιδιά παίρνουν χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Το πρόγραμμα «Είμαι όπως τρώω...» απευθύνεται σε σχολικές ομάδες, διαρκεί 45-60 λεπτά και πραγματοποιείται στον «Ελληνικό Κόσμο», από Δευτέρα έως Παρασκευή, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Θα παρουσιαστεί, επίσης, ως κυριακάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ελληνικού Κόσμου».

Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 212 254 0629
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v