Πλατς Μουτς: Φιλιά και πλατσουρίσματα στο θέατρο «Ακάδημος»

Το υπέροχο παραμύθι του μετρ στο είδος Ευγένιου Τριβιζά ξεπηδά κάθε Κυριακή από τη σκηνή του Θεάτρου Ακάδημος, χαρίζοντας στα παιδιά μοναδικές στιγμές περιήγησης στο μαγεμένο δάσος, καλώντας τα σε ένα παιχνίδι αντιθέσεων και διδάσκοντάς τα τον αγώνα της διεκδίκησης.
Πλατς Μουτς: Φιλιά και πλατσουρίσματα στο θέατρο «Ακάδημος»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Ξενάγηση στο μαγεμένο δάσος

Η γλυκύτατη πριγκήπισσα Ρηνούλα το σκάει από το παλάτι για να βρεθεί για λίγο σε ένα δάσος μαγικό. Εκεί όπου τα δέντρα προσφέρουν πεντανόστιμους καρπούς και τα ζώα είναι ήμερα, καλοσυνάτα.

Ριγέ μυρμηγκοφάγοι, κουνέλια, γλειφιτζούρια γουρ-γουρ, παρδαλές λεοπαρδάλεις ζουν στο δάσος και προσκαλούν την Ρηνούλα να χορέψει καν-καν ή τσάρλεστον και να τραγουδήσει μαζί τους. Η μικρή διασκεδάζει τη φυγή της από το παλάτι, αφού δεν αντέχει τον καταπιεστικό πατέρας της, ο οποίος συνεχώς της υπενθυμίζει τους καλούς τρόπους που οφείλει να υιοθετεί μια γνήσια πριγκήπισσα.

Η «επαναστάτρια» Ρηνούλα δεν διαβάζει τα γαλλικά της, δεν σέβεται το savoir vivre και βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένη στα δίχτυα του έρωτα. Μόνο που το «άλλο μισό» δεν είναι κάποιο πλούσιο παλικάρι. Είναι ένας χαριτωμένος βάτραχος που αναζητά το ζεστό φιλί της Ρηνούλας, αυτό δηλαδή που ίσως τον μεταμορφώσει σε άνθρωπο.

Ευφάνταστο παιχνίδι αντιθέσεων

Ακόμη ένα θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά, το «Πλατς Μουτς» επιλέγει η θεατρική σκηνή «Μίμηση Πράξης», η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2001. Η ομάδα, αποτελούμενη από ένα κράμα νέων και παλαιών ηθοποιών, έχει σκοπό να μεταφέρει κάθε χρόνο τη μαγεία του θεάτρου στα παιδιά.

Με αγάπη λοιπόν προς τους μικρούς φίλους, ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σερεφίδης ζωντανεύει φέτος στο σανίδι δύο-εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους-ήρωες. Στη σκηνή του θεάτρου «Ακάδημος» (περισσότερη προσοχή στην καθαριότητα του θεάτρου) συναντούμε από τη μία τη Ρηνούλα, ευγενικής καταγωγής αλλά ατίθαση κοπέλα και από την άλλη τον Βάτραχο, που είναι ασχημούλης, καταφρονεμένος αλλά καλόψυχος. Αν και προέρχονται από δύο ξεχωριστούς «κόσμους», ο Ε. Τριβιζάς καταφέρνει να τους φέρει κοντά και να αποδείξει ότι είναι στο χέρι του καθενός μας να ορίζουμε την ευτυχία μας.

Με άσβεστη τη δίψα για ζωή και γνωριμία του διαφορετικού, οι δύο φανταστικοί ήρωες γνωρίζονται στο δάσος, συνομιλούν με διάφορα ζώα και αδιαφορούν για τον καθωσπρεπισμό. Επιχειρούν μία «βουτιά» που δεν έχουν ιδέα που θα τους βγάλει. Είναι όμως αυτή, που μας φανερώνει ότι πρέπει ή μάλλον οφείλουμε να τολμάμε στη ζωή μας.

Οι δύο πρωταγωνιστικοί ρόλοι ανήκουν στην Αργυρώ Βούρου και τον Σταύρο Ράγια. Αμεσότητα και σκέρτσο συνιστούν την αντιδραστική Ρηνούλα ενώ ο Σ. Ράγιας, έχοντας δουλέψει πολύ την κίνησή του, υποδύεται τον αφελή και λίγο αδέξιο Βάτραχο.

Πολύχρωμη παρέα

Μέσα στο σκηνικό της Λίνας Καρανικολάου που παραπέμπει σε κόσμους φανταστικούς, η παρέα τους δάσους συμπληρώνεται από τα πολύχρωμα ζωάκια (Σταθοπούλου Φλώρα, Λεβεδιανού Ρεγγίνα, Χατζηνικολάου Σωτήρης). Χωρίς να τρομάζουν τη μικρή Ρηνούλα, της ανεβάζουν την διάθεση προβάλλοντας τις χορευτικές φιγούρες, που εύστοχα τους δίδαξε η Μαριλένα Καββαδά.

Στην παρέα του δάσους προστίθεται η συμπαθητική μάγισσα Λοξιγκάνα. Τρομακτική αλλά και αστεία στην όψη και με ελάττωμα τον τρομερό λόξυγκά της, προσπαθεί να μεταμορφώσει την μικρή πριγκήπισσα σε βατραχούλα. Η Γκούτζιου Μαριάννα ντύνεται μάγισσα, συμπαρασύροντας τους θεατές σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι αποτυχημένων μεταμορφώσεων.

Η αθωότητα και η τόλμη των παιδικών χρόνων συνδυάζονται επιτυχημένα στο έργο του Ε. Τριβιζά ενώ η μουσική στην παράσταση παίζει κυρίαρχο ρόλο (αν και θα προτιμούσαμε να μην είναι ηχογραφημένη). Προσπαθώντας να κάνει τη δική του «βουτιά» στα παιδικά χρόνια, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, νέος καλλιτέχνης, γράφει τη μουσική, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή.

Φεύγοντας...

Η διεκδίκηση, ο αγώνας και το παιχνίδι των μεταμορφώσεων αφήνουν στον θεατή την πιο γλυκιά ανάμνηση, προσγειώνοντάς τον τελικά στον πραγματικό, πεζό κόσμο της καθημερινότητας. Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

INFO: Πλατς Μουτς του Ευγένιου Τριβιζά
Θέατρο Ακάδημος: Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Τηλ. 210-3625119 και 210-3603835 .
Παραστάσεις: Κυριακή 11:00 και 15:00
Τιμή εισιτηρίων: 12 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v