Ο Μάγος του Οζ: Ένα τρυφερό παραμύθι για όλες τις ηλικίες

Το κλασικό και αγαπημένο παραμύθι του Φρανκ Μπάουμ παίρνει ξανά μορφή στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια από τον θίασο "Κύτταρο" και μαγεύει τους μικρούς θεατρόφιλους που στα μάτια της Ντόροθυ βλέπουν στοιχεία των δικών τους εμπειριών.
Ο Μάγος του Οζ: Ένα τρυφερό παραμύθι για όλες τις ηλικίες
της Κατερίνας Σφοντούρη

Ένα από τα κλασικότερα παιδικά μυθιστορήματα παγκοσμίως, ο «Μάγος του Οζ» του Φρανκ Μπάουμ, ξεπηδά από τις κινηματογραφικό πανό και καταφτάνει στο θέατρο Γκλόρια για να μαγέψει τους μικρούς θεατρόφιλους. Ας θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και ας γνωρίσουν οι μικρότεροι την φανταστική ιστορία της μικρής Ντόροθυ και της παρέας της.

Μια φορά κι έναν καιρό... στο Κάνσας

Στο μελαγχολικό τοπίο του Κάνσας η χαριτωμένη Ντόροθυ ζει μαζί με την θεία της, Έμιλυ. Η ζωή της κυλάει ήρεμα, τόσο ήρεμα που η Ντόροθυ αισθάνεται πλήξη και επιθυμεί νέες περιπέτειες. Η επιθυμία της δεν αργεί να πραγματοποιηθεί, αφού ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος παρασύρει το σπίτι της σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό.

Εκεί, η μικρή Ντόροθυ θα τρομάξει αρχικά και θα αναζητήσει τρόπο να επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι της. Σύντομα όμως, θα γνωρίσει νέους φίλους: τον Τενεκεδένιο, ο οποίος δεν έχει καρδιά, το Σκιάχτρο που δεν έχει μυαλό αλλά και το Λιοντάρι που του λείπει η τόλμη. Οι τέσσερις φίλοι μαζί, ενωμένοι, θα βάλουν στόχο να φτάσουν στην χώρα όπου κατοικεί ο Μάγος του Οζ για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν αυτό που λείπει στον καθένα.

Ταξίδι προς την Σμαραγδούπολη

Το ταξίδι προς την χώρα όπου κατοικεί ο Μάγος του Οζ, η λεγόμενη Σμαραγδούπολη, δεν είναι εύκολο. Είναι μακρύ και οι τέσσερις αχώριστοι πλέον φίλοι δεν είναι μόνοι τους. Η κακιά Μάγισσα τους ακολουθεί και συνεχώς βρίσκεται στον δρόμο τους για να τους εμποδίσει και να κλέψει τα γυαλιστερά κόκκινα παπούτσια της Ντόροθυ. Η παρέα όμως δεν θα το βάλει κάτω. Θα προσπαθήσει πολύ, θα πιστέψει στις δυνατότητές της και θα καταφέρει να ξεφύγει από τις παγίδες που στήνει η κακιά Μάγισσα.

Η παράσταση: Ξεκάθαροι χαρακτήρες και συμβολισμοί

Το πασίγνωστο παραμύθι «Ο Μάγος του Οζ» του Μπάουμ που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο «Γκλόρια» αποδεικνύει με μεγάλη επιτυχία την διαχρονικότητά του. Τόσο οι χαρακτήρες, όσο και τα νοήματα που εμπεριέχει η ιστορία καθιστούν τον «Μάγο του Οζ» ακόμη και σήμερα, ως ένα από τα αγαπημένα παραμύθια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως σύγχρονη τυχοδιώκτης, η Ντόροθυ επιθυμεί να ανακαλύψει νέους τόπους, να έλθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους και τελικά να γνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό. Ο Φ. Μπάουμ δημιουργεί μια ηρωίδα που μοιάζει με την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» όμως αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι η απλότητά της, μπορώντας έτσι να ταυτιστεί εύκολα με τα παιδιά που την παρακολουθούν.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, η Άντα Λιβιτσάνου μεταμορφώνεται σε Ντόροθυ και μας παρασύρει στο ταξίδι της, όπου την συντροφεύουν ο πολύ καλός και αστείος Στέλιος Πετράκης (Σκιάχτρο), ο επικοινωνιακός Ορφέας Παπαδόπουλος (Τενεκεδένιος) και ο αυθόρμητος Χρύσανθος Καγιάς (Λιοντάρι). Μέσα στο παραμυθένιο -αν και λίγο παροχυμένο- σκηνικό του Κάρολου Ρωμούση, η παρέα ονειρεύεται, χορεύει, γελάει και πότε-πότε τρομάζει από την κακιά Μάγισσα. Στον ρόλο της κακιάς Μάγισσας συναντούμε την εκφραστικότατη Μαριάννα Λουκάκη ενώ στον ρόλο της καλής Μάγισσας η Πετρούλα Χρήστου λαμπυρίζει με το φανταχτερό φόρεμα της Σύλιας Δεμίρη.

Οι ιδιόρυθμοι φίλοι, πιασμένοι χέρι-χέρι τραγουδούν πάνω στην μουσική που έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός και συντονίζονται πλήρως στις χορογραφίες που ετοίμασε η Μαριάννα Λουκάκη. Τραγούδι και χορός παρασύρουν τους μικρούς θεατές στην μαγική Σμαραγδούπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν. Τα παιδιά, μέσω των ηρώων, έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την έννοια της μοναξιάς που αισθάνεται η Ντόροθυ στο Κάνσας αλλά και την αποφασιστικότητά της. Αρετές όπως η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθηση είναι επίσης ευδιάκριτες μέσω του Σκιάχτρου και του Τενεκεδένιου, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται η φαντασία των παιδιών.

Η παράσταση που σκηνοθετεί με κέφι ο Μάνος Βενιέρης μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι διακρίνεται για την αθωότητά της αλλά και την όρεξη των ηθοποιών για ανέβασμα παιδικού θεάτρου. Στα μείον μόνο, το κακοφτιαγμένο βίντεο με τον Μάγο του Οζ, όπου δύσκολα κανείς μπορεί να διακρίνει το θέμα του.

INFO: O μάγος του Οζ του Φρανκ Μπάουμ από τον θίασο Κύτταρο.
Θέατρο Γκλόρια: Ιπποκράτους 7 (Στάση Πανεπιστήμιο). Τηλ: 210-3609400
Παραστάσεις: Σάββατο 15:00, Κυριακή 11:00 και 15:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 €
Διάρκεια: 90'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v