Ρομπέν των Δασών: Ο δημοφιλέστατος θρύλος ζωντανεύει στο «Κιβωτός»

Βασισμένο στη γνωστή ιστορία του ήρωα των φτωχών, το παιδικό θεατρικό της Κάρμεν Ρουγγέρη δίνει στον Ρομπέν το ρόλο του σωτήρα του αγαπημένου στο λαό βασιλιά Ριχάρδου και μέσα από αμέτρητες περιπέτειες διδάσκει τους μικρούς θεατές τις έννοιες της ελευθερίας, της φιλίας και της ισότητας.
Ρομπέν των Δασών: Ο δημοφιλέστατος θρύλος ζωντανεύει στο «Κιβωτός»
της Κατερίνας Σφοντούρη

Ο ήρωας: Γνωστός ήδη από το 1261 στην Αγγλία με το όνομα Robehod ή Robynhod, o μύθος του Ρομπέν συνδέεται με τον πόλεμο της τυραννίας και της αδικίας και την επιδίωξη της ελευθερίας και της ισότητας.

Σε πληθώρα λογοτεχνικών κειμένων, συναντούμε τον Ρομπέν των Δασών από το 1377 και έπειτα, ενώ διάφορες παραλλαγές του μύθου έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Ο Ρομπέν κατά τον πέρασμα των χρόνων γίνεται αριστοκράτης, δένεται συναισθηματικά με την γλυκιά Μάριον, ύστερα εξευγενίζεται και τελικά μένει στην ιστορία ως ο γενναιόδωρος δραστήριος νέος που έπαιρνε χρήματα από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς και σε όσους τα είχαν ανάγκη.

Η παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη: Τον βασικό κορμό της ιστορίας του Ρομπέν των Δασών κρατάει η Κάρμεν Ρουγγέρη και γράφει το δικό της κείμενο, το οποίο παρουσιάζει, σε δική της σκηνοθεσία, στους αγαπημένους μικρούς φίλους της. Δουλεύοντας εδώ και αρκετά χρόνια κοντά στα παιδιά, η Κ. Ρουγγέρη βλέπει τον Ρομπέν των Δασών ως τον τέλειο ήρωα. Μόνο που οι τέλειοι ήρωες πάντοτε απειλούνται...

Έτσι λοιπόν, ο Ρομπέν των Δασών της Κάρμεν Ρουγγέρη τοποθετείται στην Αγγλία του 1157, τότε που ο καλός Βασιλιάς Ριχάρδος αφήνει το βασίλειο στα χέρια του κακού Βασιλιά Ιωάννη, προκειμένου να πάρει μέρος στην Γ’Σταυροφορία. Η χώρα υπό την βασιλεία του Ιωάννη, περνάει από την περίοδο της ευημερίας και της ευτυχίας, στην περίοδο της αδικίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Υπέρογκοι φόροι, κακομεταχείριση και εξαναγκασμοί κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται δυστυχισμένοι, πόσο μάλλον όταν πληροφορούνται ότι ο αγαπημένος τους Βασιλιάς Ριχάρδος έχει πιαστεί αιχμάλωτος.

Το ποσό των 300.000 αυστριακών μάρκων είναι τα λύτρα που απαιτούνται για να ελευθερωθεί ο καλός Βασιλιάς, όμως οι πολίτες αδυνατούν να το επωμισθούν. Για καλή τους τύχη, εμφανίζεται ο Ρομπέν των Δασών, ο οποίος ιδρύοντας μία «Συμμορία» από πολύτιμους φίλους θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να ελευθερώσει τον αγαπημένο Βασιλιά.

Μια ιστορία διδακτική: Οι περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών, προσφέρονται για μια επιτυχημένη παράσταση, όχι μόνο για την πλοκή της ιστορίας, αλλά και γιατί περιέχει ένα σωρό αξίες και ιδέες, οι οποίες μπορούν να γίνουν κατανοητές από το παιδικό κοινό.

Οι έννοιες της ελευθερίας, της φιλίας, της ισότητας, της πάλης της τυραννίας, της αποταμίευσης είναι ξεκάθαρες στο έργο και η Κ. Ρουγγέρη με τους ηθοποιούς της καλούν συχνά το κοινό να συμμετάσχει.

Στο λειτουργικότατο σκηνικό που σχεδίασε ο Πάρις Μέξης, ο Γιώργος Κρίτος (Ρομπέν των Δασών) με την παρέα του- Αζίμ, Γιαννούλα, Τακ, Γιαννάκης, Μάριον-μεταφέρουν το κοινό στο δάσος του Σέργουντ, όπου σε μια ταβέρνα φτωχοί και άνθρωποι που έχουν ανάγκη, τρώνε και πίνουν δωρεάν. Τόσο ο Γιώργος Κρίτος όσο και ο Ζήσης Ρούμπος (Αζίμ) αποτελούν ένα δίδυμο ιδανικής φιλίας.

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη (μοδίστρα, Γιαννούλα) είναι ιδιαίτερα χαρισματικό πλάσμα και διαθέτει εξαιρετική φωνή. Στον ρόλο του κακού Βασιλιά συναντούμε τον καλό ηθοποιό Αλέξανδρο Κομπόγιωργα ενώ το δίδυμο Γιάννης Νικολάου και Σταύρος Νικολάου, ως «αυλοκόλακες» αποτελεί αστείρευτη πηγή γέλιου για τα παιδιά.

Οι κωμικές καταστάσεις, οι γρήγοροι ρυθμοί, τα τραγούδια και οι συνεχείς αλλαγές σκηνικού χώρου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Στα θετικά της παράστασης οπωσδήποτε εντάσσονται τα κοστούμια που σχεδίασε η Χριστίνα Κουλουμπή –έξυπνη ιδέα το κοστούμι της μοδίστρας- αλλά και η μουσική. Όργανα όπως το μαντολίνο, η κλασσική κιθάρα, το φλάουτο και το πίκολο δεν συναντά κανείς συχνά στο θέατρο σήμερα.

Τελικά: Η Κάρμεν Ρουγγέρη και ένα μεγάλο επιτελείο συνεργατών, με ενδιαφέρον και σεβασμό προς τα παιδιά, μεταφέρει στη σκηνή την ιστορία του Ρομπέν των Δασών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει «καλό παιδικό θέατρο». Μία παράσταση που διασκεδάζει αλλά παράλληλα διδάσκει τα παιδιά βασικές αξίες της ζωής.

INFO:
"Ο Ρομπέν των Δασών" της Κάρμεν Ρουγγέρη, Θέατρο Κιβωτός-παιδική σκηνή, Πειραιώς 115, Γκάζι. Τηλ. 210-3417000.
Παραστάσεις: Σάββατο 15:00, Κυριακή 11:00 και 15:00
Τιμή εισιτηρίου: 15 €
Διάρκεια: 120 ΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v