Ταξίδι κάτω από το Φεγγάρι: Έργο-παιχνίδι του γλύπτη Miquel Navarro

Με αφορμή την έμπνευση του Ισπανού εικαστικού Miquel Navarro, το Megaron Plus σε συνεργασία με το παρισινό Κέντρο Pompidou, προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να μεταμορφώσουν ένα γλυπτό από κύβους και πυραμίδες στην πόλη που ονειρεύονται να ζουν.
Ταξίδι κάτω από το Φεγγάρι: Έργο-παιχνίδι του γλύπτη Miquel Navarro
της Ίριδας Κρητικού

Ποιο είναι το βλέμμα των παιδιών για την πόλη τους; Πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι τη γειτονιά τους ή την πόλη του αύριο; Στο πλαίσιο των Εκθέσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κέντρο Pompidou του Παρισιού, προτείνει σε μικρούς και μεγάλους να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν τη δική τους πόλη από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2008, (προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία), με αφορμή την έμπνευση του σημαντικού Ισπανού εικαστικού καλλιτέχνη Μικέλ Ναβάρο (Miquel Navarro).

Ο Μικέλ Ναβάρο γεννήθηκε το 1945 στη Βαλένθια της Ισπανίας όπου ζει και εργάζεται ως σήμερα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σαν Κάρλος στην Βαλένθια και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ζωγράφους και γλύπτες της Ευρώπης, ενώ είναι καταξιωμένος και ως σκηνογράφος. Με επιρροές από τον κονστρουκτιβισμό, έχει βραβευτεί με αρκετά από τα σημαντικότερα βραβεία της Ισπανίας για τις Τέχνες. Έργα του έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: το Guggenheim της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μαδρίτης, καθώς και στο Παρίσι, το Βερολίνο, την Καλιφόρνια, το Μεξικό και τη Φλωρεντία.

Ο Ναβάρο φαντάζεται και δημιουργεί πόλεις με αναφορές στις πόλεις της Ισπανίας και της περιοχής από όπου κατάγεται, της Βαλένθια ή άλλων πόλεων που γνώρισε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Ο ίδιος πιστεύει ότι «η πόλη δεν βιώνεται ούτε γίνεται αντιληπτή αμέσως, αλλά σταδιακά».

Η έκθεση με τίτλο Ταξίδι στην πόλη «Κάτω από το φεγγάρι ΙΙ», ταξιδεύει εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην Ευρώπη. Το πρωτότυπο αυτό γλυπτό, απλωμένο στο έδαφος σε μια επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων, μοιάζει με μια πόλη ιδωμένη από ψηλά. Στοιχεία επαναλαμβανόμενα ή συνδυαζόμενα μεταξύ τους, (κύβοι, πυραμίδες, πύργοι και κολόνες), συνθέτουν μια πόλη φανταστική που τα παιδιά, με σύμμαχο τη φαντασία και με την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, μεταμορφώνουν μέσα από το παιχνίδι, ένα ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της φόρμας, της δομής και της προοπτικής.

Η Έκθεση-Παιδικό Εργαστήρι έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με την πόλη και τη γειτονιά τους και να τα κάνει να συνειδητοποιήσουν την πολυπλοκότητα του αστικού περιβάλλοντος, να τα προτρέψει να δράσουν τα ίδια, δημιουργώντας και επαναδομώντας το, ως εκκολαπτόμενοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι: να επανασυνθέσουν τους χώρους, να αραιώσουν τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, να θέσουν τα δικά τους όρια, προτείνοντας μέσα από το προσωπικό βλέμμα τους τη δική τους ιδανική πόλη, με φιλικές όψεις και γειτονιές.

«Για πολύ καιρό νομίζαμε ότι η πόλη δεν αγαπούσε τα παιδιά», γράφει ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Ζαν-Νοέλ Μπλαν (Jean-Noël Blanc). «Το είπαμε, το γράψαμε, το φιλοσοφήσαμε: πολύ μπετόν, πολλά αυτοκίνητα, πολλοί τοίχοι. Θα ευχόμασταν για τα παιδιά περισσότερους θάμνους, σιτοβολώνες και νυχτερινά πουλιά, αγροτικούς ορίζοντες και όνειρα του δάσους. Η πόλη που ονειρευόμασταν για τα παιδιά μοιάζει με χωριό.

Σήμερα, ωστόσο, η νοσταλγία της αγροτικής ζωής απομακρύνεται. Το μέλλον βρίσκεται, και πάλι, στις πόλεις. Αρχίσαμε επιτέλους να παραδεχόμαστε ότι η πόλη που κατοικούμε μπορεί να γίνει αξιαγάπητη. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν αυτόν τον χώρο και να τον εξημερώσουν. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της έκθεσης».

Το ταξίδι στην πόλη του Μικέλ Ναβάρο ωστόσο, δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πόλη και την ανάπτυξή της. Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο διαλόγου που επιτρέπει στους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος να εξερευνήσουν τη φαντασία τους και να συμμετάσχουν στην ομάδα. Με χρήση και για τους μεγαλύτερους, το ίδιο γλυπτό-παιχνίδι, επιτρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος γύρω από το αστικό περιβάλλον, ανοίγοντας καινούργιες διαδρομές σκέψης και αποκαλύπτοντας τις έννοιες του κατακόρυφου, του οριζόντιου, της φόρμας και των δομών.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Για μεμονωμένους επισκέπτες: στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής.
Για σχολεία: στο τηλ. 210 7282733 (10 π.μ. – 1 μ.μ. Δευτέρα-Παρασκευή), στο φαξ: 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική δ/νση: [email protected].
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v