Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου: H ωραιότερη ιστορία συμφιλιώνει Ανατολή και Δύση

Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από μία ιστορία για την αγάπη που νικά το κακό, αφιερωμένη στα παιδιά. Με φαντασία και έξυπνες ιδέες, μία παιδική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για... απαιτητικούς θεατές.
Παιδικό Στέκι Εθνικού Θεάτρου: H ωραιότερη ιστορία συμφιλιώνει Ανατολή και Δύση
της Κατερίνας Σφοντούρη

Από τη Δύση στην Ανατολή


Δύο παραμυθάδες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, ο ένας από την Δύση και ο άλλος από την Ανατολή, φτάνουν στο παγωμένο βασίλειο του Βορρά. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν την πολυπόθητη ωραιότερη ιστορία του κόσμου, την οποία όμως ο βασιλιάς κρατά καλά φυλαγμένη. Δεν θα τους την παραδώσει εύκολα. Θα πρέπει να την διεκδικήσουν, παρουσιάζοντας ο καθένας στον βασιλιά το δικό του, ξεχωριστό παραμύθι. Έχουν μόνο τρεις μέρες διωρία για να σκεφτούν, να γράψουν και τελικά να ενθουσιάσουν τον βασιλιά. Ποιός από τους δύο θα τα καταφέρει καλύτερα;

Δύο παραμύθια για τα παιδιά

Πολύχρωμοι χαρακτήρες που ζωντανεύουν στη σκηνή, «πάντρεμα» δυτικών και ανατολίτικων στοιχείων και ρυθμός, χαρακτηρίζουν την παράσταση «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου». Γραμμένη και σκηνοθετημένη από το νεαρό αλλά εξαιρετικά ταλαντούχο Βασίλη Μαυρογεωργίου, η παράσταση προσφέρει στα παιδιά δύο ώρες γεμάτες ψυχαγωγία.

Παρακολουθώντας δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, οι μικροί θεατές διακρίνουν τις διαφορές τους και διαμορφώνουν εικόνες γι’ αυτούς τους πολιτισμούς. Μέσα από τα δύο παραμύθια, τούς δίνεται η δυνατότητα να «ταξιδέψουν» σε κόσμους άγνωστους, να νικήσουν το κακό και να «γευτούν» την αγάπη. Ενταγμένοι στο απλό αλλά λειτουργικό σκηνικό της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, οι χρωματιστοί ήρωες τραγουδούν πότε σύγχρονα δυτικά τραγούδια και πότε λικνίζονται σε ρυθμούς ανατολίτικους. Οι παραμυθάδες θα προσπαθήσουν πολύ, θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την φαντασία προκειμένου να μαγέψουν τον ιδιότροπο βασιλιά του Βορρά.

Ο Τριστάνο από την μία και ο Αλή από την άλλη πλευρά, είναι οι ήρωες των δύο παραμυθιών. Θα χορέψουν, θα ερωτευτούν, θα διασχίσουν ερήμους αλλά και θα παλέψουν. Στο τέλος όμως οι τόσο διαφορετικοί κόσμοι θα φτάσουν να έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους. Μικροί και μεγάλοι θεατές παρακολουθούν ευχάριστα τις δύο ιστορίες, αφού πλοκή και χαρακτήρες είναι ξεκάθαροι. Οι φωτισμοί του Γιώργου Φακούρα και τα βίντεο του Αλέξανδρου Μιστριώτη, συντελούν επίσης στην ομαλή μετάβαση από τον έναν τόπο στον άλλον.

Οι ερμηνείες

Την πλούσια διανομή από εξαιρετικούς ηθοποιούς έχει την ευκαιρία ο Βασίλης Μαυρογεωργίου να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου. Χαρίζει στον Θοδωρή Πετρόπουλο (Αλή) και στον Στέργιο Νενέ (Τριστάνο) τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κι εκείνοι «πλάθουν» χαρακτήρες αντιπροσωπευτικούς των δύο διαφορετικών κόσμων. Είναι ηθοποιοί που μεταφέρουν εύκολα τα συναισθήματά τους στο παιδικό κοινό και γίνονται απόλυτα κατανοητοί.

Η Ηλέκτρα Γεννατά «ντύνεται» τον παγωμένο βασιλιά και προκαλεί τους δύο νέους να φτιάξουν όμορφες ιστορίες. Βοηθοί στο έργο των αφεντάδων τους, ο Στράτος Χρήστου και ο Σωτήρης Τζεβελέκος, είναι οι υπηρέτες των Τριστάνο και Αλή.

Με κύριο μέλημα το άρτιο αποτέλεσμα και την επικοινωνία με τα παιδικό κοινό, ολόκληρος ο θίασος υποστηρίζει με θαυμαστό επαγγελματισμό το έργο του Β. Μαυρογεωργίου. Αξιοσημείωτη είναι η χρήση των χεριών των ηθοποιών για την απόδοση του ήχου της βροχής. Με πόσο απλό τρόπο μπορεί κανείς να εκφράσει τα πάντα στο θέατρο, ειδικότερα όταν αποδέκτες είναι παιδιά. Αυτά δέχονται με μεγαλύτερη άνεση την σύμβαση που είναι απαραίτητη στο θέατρο για την επικοινωνία θεατή και ηθοποιού.

Η αποτίμηση

Ο Β. Μαυρογεωργίου περνά στο παιδικό θέατρο διαθέτοντας φαντασία, έξυπνες ιδέες και δείχνει τον σεβασμό του απέναντι στους μικρούς θεατές.

Πληροφορίες: «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου
Εθνικό Θέατρο-Παιδικό Στέκι-Σκηνή Κατίνα Παξινού
Πανεπιστημίου 48
τηλ: 210-3301881
Παραστάσεις: Μεσημ: Σάβ. 3.30 μ.μ., Κυρ. 11.30 π.μ., 3.30 μ.μ.
Τιμές: παιδικό: € 13, ενηλίκων: € 15.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v