Μουσικά Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο

Με άρματα τη μουσική και την αφήγηση τα αγαπημένα παραμύθια «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ και «Ο Εγωιστής Γίγαντας» του Νίκου Ξανθούλη, θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου .
Μουσικά Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο
Δύο Μουσικά Παραμύθια, δύο περίφημα συμφωνικά έργα, γραμμένα για να ερεθίσουν τη δημιουργική φαντασία και να ταξιδέψουν στον κόσμο της λογοτεχνίας και της μουσικής το παιδικό – και όχι μόνον – ακροατήριο, θα ακουστούν τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, με «όχημα» την αφηγηματική παρουσία του ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση και τις φωνές των κορυφαίων σολίστ Τζίνας Πούλου και Τάσου Αποστόλου καθώς και της Παιδικής Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.

Πασίγνωστο και αγαπημένο έργο, «Ο Πέτρος και ο Λύκος» (1936) του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ, δίνει στα ζώα του δάσους τη μορφή και τα ηχοχρώματα ενός ή περισσότερων οργάνων. Το δεύτερο, νεότερο αλλά εξίσου εμπνευσμένο, «Ο Εγωιστής Γίγαντας» (1998), αποτελεί έργο του Έλληνα καθηγητή, συνθέτη και τρομπετίστα Νίκου Ξανθούλη, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Όσκαρ Ουάιλντ. Συνοδεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Τη διδασκαλία της Χορωδίας υπογράφει η Φάλια Παπαγιαννοπούλου. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, που με τις ιδιαίτερα δημοφιλείς εκδηλώσεις που φιλοξενεί, «γεφυρώνει» διαφορετικές μουσικές παραδόσεις από ολόκληρο τον κόσμο.

Στα μουσικά παραμύθια διαφορετικά όργανα δίνουν φωνή στους ήρωες ενώ ο αφηγητής με τη συνοδεία μουσικής, συνδέει τα τραγούδια και ορίζει τον παραμυθένιο κόσμο του έργου. Αυτό συμβαίνει και με τον «Εγωιστή Γίγαντα» του Νίκου Ξανθούλη (διδάκτορα, ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, συνεργάτη του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, συνθέτη και πρώτου τρομπετίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της βραδιάς.

Ο συνθέτης του, εμπνευσμένος από το τρυφερό – και μάλλον και το πιο γνωστό – παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ με ήρωα έναν σκληρό γίγαντα που δεν άφηνε τα παιδιά να παίζουν στον πανέμορφο κήπο του, έγραψε το έργο που στην αρχική του μορφή αποτέλεσε μουσικό θέατρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και πρωτοπαρουσιάστηκε από το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας στο Δημοτικό Πνευματικό Θέατρο της πόλης το 1998. Το 1999 η παιδική σκηνή του ΔΗΓ Καλαμάτας ανέβασε το έργο ως παιδική όπερα με ζωντανή ορχήστρα και παίχτηκε με επιτυχία όλη την περίοδο. Το 2004 ο «Γίγαντας» ευτύχησε να ηχογραφηθεί στο Μόντρεαλ από τα ελληνόπουλα των ελληνικών σχολείων Σωκράτης, να μεταδοθεί τηλεοπτικά σε όλον τον Καναδά και να εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

«Εγωιστής Γίγαντας», σημειώνει ο συνθέτης του, «είναι καθένας από εμάς όταν βλέπουμε τους άλλους σαν ξένους. Γιγαντοεγωϊστικά κοιτάζει και η κοινωνία μας τα παιδάκια αυτά που η φύση τους στέρησε ένα μέρος των ικανοτήτων τους. Μία είναι η επιθυμία τους: να παίξουν και στο δικό μας κήπο». Το έργο είναι ενορχηστρωμένο για ορχήστρα δωματίου (έγχορδα, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι, κλασικά τύμπανα, ταμπούρο, πιάπα, τρίγωνο και βιμπράφωνο). Παρά την πολλές φορές φαινομενικά απλοϊκή μελωδική μορφή των τραγουδιών, η ενορχήστρωση φροντίζει να εμπλουτίζει τον ήχο με όλα τα ηχοχρώματα που μπορεί να προσφέρει το μικρό αυτό σύνολο. Οι ρυθμοί των τραγουδιών παραπέμπουν τον ακροατή σε μοντέρνους (μάμπο, ταγκό, ρούμπα, βαλς) αλλά και ελληνικούς χορευτικούς τύπους (χασάπικο, χασαποσέρβικο)».

Ακολουθεί «Ο Πέτρος και ο Λύκος», η δημοφιλής μουσική ιστορία του Σεργκέι Προκόφιεφ. Η επιτυχία της έγκειται στο ότι, αν και είναι παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, με στόχο να μυήσει τα παιδιά στα βασικά ηχοχρώματα της ορχήστρας, δεν υστερεί διόλου σε ποιητικότητα, αυθορμητισμό, απλότητα και φυσικότητα. Στον «Πέτρο και το Λύκο», το αγόρι έχει τη φωνή των εγχόρδων και ο Λύκος του κόρνου. Ο μικρός Πέτρος ζει με τον παππού του στην άκρη του δάσους. Μαζί τους είναι ένας σπουργίτης και γάτα και μία πάπια. Όταν ο μεγάλος Λύκος – ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής - τρώει την καημένη την πάπια, ο Πέτρος αποφασίζει να αναλάβει δράση. Με το κοφτερό μυαλό του, θα τσακώσει το Λύκο και θα σώσει τους φίλους του...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 72 82 333. Εισιτήρια: από 6 έως 35 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v