Εμβόλια και παιδί: Γιατί πρέπει να τα κάνεις

Τα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια δεν είναι απλά απαραίτητα. Επιβάλλονται για την προστασία των παιδιών, αλλά και την εκρίζωση θανατηφόρων ασθενειών.
Εμβόλια και παιδί: Γιατί πρέπει να τα κάνεις
Γράφει η Κορίνα Γκούμα, Βρεφοκόμος, Θεατρολόγος MSc ΕΚΠΑ, Ειδική Παιδαγωγός MSc UEL

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα αρκετά λεπτό ζήτημα. Λεπτό γιατί έχει υποστηρικτές με ακραίες απόψεις και από τις δύο πλευρές: Τα εμβόλια. Δεν θα γίνει αναφορά σε εμβόλια covid, αλλά στα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια.

Αρχικά, τι είναι;

Τα εμβόλια είναι ενεργητική ανοσία, δηλαδή πρόκληση του οργανισμού να παράγει αντισώματα έναντι της φυσικής νόσου. Αναλυτικότερα, είναι εξασθενημένα ή νεκρά μικρόβια, ιοί ή τμήμα τους, ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, το παιδί που έχει αντισώματα για οποιοδήποτε συγκεκριμένο νόσημα, δεν θα αρρωστήσει εάν στο μέλλον έρθει σε επαφή με άτομο που πάσχει από αυτό το νόσημα. Το αποτέλεσμα είναι να  προλαμβάνονται τα λοιμώδη νοσήματα, όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται σε ποσοστό πάνω από 95% των παιδιών, σύμφωνα με την Βασιλική Συριοπούλου, Λοιμωξιολόγο, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αφού αναλύσαμε λοιπόν τη φύση των εμβολίων και πώς λειτουργούν, θα πρέπει να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι. Τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα; Μήπως διακινδυνεύουμε την ακεραιότητα των παιδικών οργανισμών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα;

Τα εμβόλια λοιπόν:

•             Μειώνουν τους θανάτους από λοιμώδη νοσήματα, κατά 2 έως 3 εκατομμύρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο

•             Αποτρέπουν αναπηρίες, έως και σε 750.000 παιδιά ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο

•             Οδηγούν στην εκρίζωση θανατηφόρων ασθενειών, όπως η πανώλη, η ευλογιά και ο επιδημικός τύφος

•             Από το 2000, τα εμβόλια κατά της ιλαράς έχουν αποτρέψει περίπου 15,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή https://www.statistics.gr/sdg3

•             Μειώνουν τη νοσηρότητα κατά 92% και της θνησιμότητας κατά 99% από διφθερίτιδα, κοκκύτη, τέτανο και παρωτίτιδα

•             Επίσης μειώνουν τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα από ηπατίτιδα A και Β, αιμόφιλο και ανεμοβλογιά κατά 80%, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Καλά μέχρι εδώ αλλά παρενέργειες; Δεν υπάρχουν παρενέργειες;

Γενικά τα παιδικά εμβόλια είναι ασφαλή. Κάποιες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί σε μικρά ποσοστά είναι ανάλογα με τον ιό και είναι ιδιαίτερα ήπιες όπως: πυρετός, πόνος γύρω από την περιοχή του εμβολίου, μυϊκοί πόνοι ή αλλεργική αντίδραση. Σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μα υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μέχρι και αυτισμό μπορούν να προκαλέσουν!

Όχι! Ένα σχετικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί το 1998, ήταν του βρετανού ερευνητή Wakefield ο οποίος μελέτησε τις περιπτώσεις μόνο 12 παιδιών. Όλες οι επόμενες έρευνες δεν βρίσκουν συσχέτιση του αυτισμού με τα εμβόλια, που να είναι τουλάχιστον αποδεκτές με ιατρικά ερευνητικά κριτήρια.

Ας τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι καλό είναι όταν βλέπουμε έρευνες και άρθρα να μελετάμε τις πηγές πριν τα πιστέψουμε και τα αναπαράγουμε.

Λίγες λες εσύ αλλά έχει παρενέργειες! Και να μην τα κάνουμε στα παιδιά τι θα γίνει;

Παγκοσμίως τουλάχιστον το 20% των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο δεν έχουν ολοκληρώσει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για το πρώτο έτος της ζωής τους. 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας)

Έχω δικαίωμα στο σώμα μου να ελέγχω και να αποφασίζω τι θέλω να εισχωρεί. Το παιδί μου είναι δικό μου άρα θα αποφασίσω και για εκείνο. Το πολίτευμα μας είναι δημοκρατικό.

Ναι δημοκρατία έχουμε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο:

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Η δημόσια υγεία (η υγεία των πολιτών στο σύνολό τους) και η προστασία ή πρόληψη μιας επιδημίας αποτελεί κατά το Σύνταγμα ένα ρητά προστατευόμενο συλλογικό αγαθό, που προβλέπεται σε περισσότερες συνταγματικές διατάξεις (πηγή: Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις εργασιακές σχέσεις, Νικόλαος Συγκρίδης, Δικηγόρος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v