Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στην Πέππα το Γουρουνάκι είναι γεγονός

Χρειάστηκαν 18 χρόνια και 24.000 υπογραφές για να συμπεριληφθεί επιτέλους η πρώτη ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένεια στην αγαπημένη παιδική εκπομπή.
Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στην Πέππα το Γουρουνάκι είναι γεγονός
Μια οικογένεια πολικών αρκούδων με δύο μαμάδες και ένα παιδί προστέθηκε μόλις στους χαρακτήρες της υπερεπιτυχημένης σειράς Πέππα το Γουρουνάκι, μετά από επικρίσεις ετών που δεχόταν η εκπομπή για την προβολή έμφυλων στερεοτύπων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια ιστορίας της εκπομπής που το πρόγραμμα παρουσιάζει μια οικογένεια στην οποία οι γονείς είναι ΛΟΑΤΚΙ+.

Σε ένα επεισόδιο με τίτλο Families, ένας χαρακτήρας που ονομάζεται Πέννυ ανακοινώνει ότι οι κηδεμόνες της είναι ένα ζευγάρι λεσβίες πολικές αρκούδες. «Ζω με τη μαμά μου και την άλλη μου μούμια. Μια μαμά είναι γιατρός και μια μαμά μαγειρεύει μακαρόνια», εξηγεί, πριν οι θεατές δουν τις τρεις τους να κάθονται στο τραπέζι για ένα οικογενειακό γεύμα.

Το έναυσμα για την συμπερίληψη ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρων έδωσε, μετά από παγκόσμιες πιέσεις χρόνων, η συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε στο ίντερνετ, να συμπεριληφθεί στην εκπομπή μια οικογένεια ομοφύλων, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 24.000 υπογραφές.

Η Πέππα το Γουρουνάκι έγινε ξανά πρόσφατα πρωτοσέλιδο, όταν ο Boris Johnson την επαίνεσε ως παράδειγμα της «δύναμης της βρετανικής δημιουργικότητας», υποστηρίζοντας ότι έχει φέρει 6 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω των εξαγωγών της σε 118 χώρες, με θεματικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η σειρά είχε στο παρελθόν δεχτεί έντονες επικρίσεις για την στήριξη και προβολή έμφυλων στερεοτύπων, λόγω του ότι εστίαζε αποκλειστικά και μόνο σε μια αυστηρά παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια της μεσαίας τάξης, με τη «μαμά γουρουνάκι» να φροντίζει τα παιδιά ενώ ο «μπαμπάς γουρουνάκι» πηγαίνει στη δουλειά.

Η εκδοχή της οικογένειας της Πέννυ της Πολικής Αρκούδας έτυχε ευρύτατης αποδοχής, και από τους επικριτές της παιδικής σειράς. Μάλιστα, ο Robbie de Santos, διευθυντής επικοινωνίας και εξωτερικών υποθέσεων στο ίδρυμα Stonewall για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, είπε στο BBC ότι θεωρεί την συμπερίληψη ενός ζευγαριού του ίδιου φύλου στη σειρά «φανταστική».

«Πολλά από τα παιδιά που παρακολουθούν την εκπομπή έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες», σχολίασε. «Θα σημαίνει πολλά για τους γονείς και τα παιδιά το ότι οι ζωές τους εκπροσωπούνται σε ένα τέτοιο εμβληματικό παιδικό πρόγραμμα».

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v