"Νταντάδες της γειτονιάς" για παιδιά έως 2,5 ετών

Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται στη βουλή. Ποια θα είναι τα ωφελούμενα πρόσωπα.
Νταντάδες της γειτονιάς για παιδιά έως 2,5 ετών
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου οι γονείς θα μπορούν μέσα από μια πλατφόρμα να επιλέγουν φροντιστή για το βρέφος τους, ηλικίας έως 2,5 ετών, έχοντας οικονομική στήριξη από το κράτος, εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα μια διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή.

Πρόκειται για τον νέο θεσμό των «νταντάδων της γειτονιάς», το οποίο προβλέπει τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών από διαπιστευμένους επιμελητές/επιμελήτριες, είτε στο σπίτι του παιδιού είτε στο σπίτι του επιμελητή/της επιμελήτριας, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους.

Στόχος του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι να βοηθήσει ιδιαίτερα την κατηγορία των μονογονέων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καθημερινότητάς τους.

Η επιλογή του επιμελητή ή της επιμελήτριας, της «νταντάς» δηλαδή, θα γίνεται από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα οδηγεί στη σύναψη μεταξύ τους συμφωνίας συνεργασίας με τρόπο και σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τους γονείς.

Το πρόγραμμα θα λειτουργεί με voucher προς την οικογένεια, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την πρόσληψη βρεφοκόμων, ανάλογα με τις ώρες φύλαξης του βρέφους. Η διαδικασία πιστοποίησης θα πραγματοποιείται μέσω των δήμων, ενώ οι συμμετέχοντες θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω ειδικών σεμιναρίων, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή.

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι τα εξής :

α. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

β. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

γ. γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

δ. μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγραμμένες στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργες.

Με πληροφορίες από Euro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v