Στο στόχαστρο της βρετανικής μετάλλαξης τα παιδιά

Την προσοχή γονιών και παιδιάτρων στα συμπτώματα της βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους εφιστά ο Νίκος Τζανάκης.
Στο στόχαστρο της βρετανικής μετάλλαξης τα παιδιά
Η βρετανική μετάλλαξη φαίνεται να χτυπάει τους ανήλικους περισσότερο απ’ ό,τι τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Έθνος. Ο καθηγητής, μάλιστα, εφιστά την προσοχή σε γονείς και παιδιάτρους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά και ιδιαίτερα τους εφήβους.

«Η βρετανική μετάλλαξη, δυστυχώς, έχει αναβαθμίσει το ρόλο των παιδιών στην πανδημία» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής στο ethnos.gr. «Μάλιστα, φαίνεται από τις έρευνες ότι ακόμα και μετά από έξι μήνες οι ανήλικοι μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως, για παράδειγμα, να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα, κάτι που είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση από γονείς και παιδιάτρους. Τα παιδιά που νόσησαν, ακόμα κι αν δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα από την αρχή, θα πρέπει να παρακολουθούνται για αρκετό καιρό και βέβαια να τηρούνται και από αυτά όλα τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζουν οι ενήλικες», πρόσθεσε.

Παρ’ όλο που ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το προφίλ των παιδιών που χτυπάει περισσότερο ο κορωνοϊός, κάποιες πρώτες έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι έφηβοι από 16 έως 18 ετών παρουσιάζουν υψηλότερο πυρετό και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά των ενηλίκων. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν περισσότερες επιπλοκές από τα αγόρια, ενώ ακόμα και παιδιά από 9 έως 15 ετών ενδέχεται να εμφανίσουν μετά από μήνες μυοκαρδίτιδα και άλλες σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Σε παιδιά κάτω των 9 ετών ο κίνδυνος επιπλοκών είναι χαμηλότερος, όπως πιο ήπια είναι και τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

«Σε όλες τις φάσεις της πανδημίας υπήρχαν αραιές και σποραδικές περιπτώσεις διασωλήνωσης παιδιών και το ευτύχημα είναι ότι αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε τώρα. Στη χώρα μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει σε μονοψήφια νούμερα ο αριθμός των παιδιών που έχει διασωληνωθεί. Μιλάμε, δηλαδή, για πάρα πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και προσοχή από γονείς και παιδιάτρους. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουμε μόνο τρεις θανάτους από κορωνοϊό στην ηλικία από 0 έως 17 ετών. Οι δύο από τους ανήλικους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, είναι κορίτσια», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v