Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να έχουν Covid με επίμονα συμπτώματα

Έρευνα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιταλίας έρχεται να μας θυμίσει να μην εφησυχάζουμε, τα παιδιά δεν είναι πάντα ασφαλή από τον κορωνοϊό.
Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να έχουν Covid με επίμονα συμπτώματα
Μπορεί τα παιδιά να είσαι σε γενικές γραμμές λιγότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να κολλήσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα, η οποία ωστόσο έγινε σε μικρό δείγμα παιδιών και εφήβων, η λοίμωξη από κορονοϊό με συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες, γνωστή ως «μακρά Covid-19», μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο medRxiv, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρώμης και παρακολούθησε την εξέλιξη της ασθένειας σε 129 παιδιά και εφήβους.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της ασθένειας, μόνο το 42% των συμμετεχόντων είχε αναρρώσει πλήρως. Παραπάνω από τα μισά παιδιά παρουσίαζαν ένα τουλάχιστον σύμπτωμα, ενώ στο 43% των περιπτώσεων τα συμπτώματα δημιουργούσαν δυσκολίες στην καθημερινότητα των παιδιών.

Περίπου το ένα στα τρία παιδιά είχε μέχρι δύο συμπτώματα, ενώ ένα στα πέντε είχε τρία ή περισσότερα συμπτώματα. Τα πιο συχνά επίμονα συμπτώματα ήταν η αϋπνία (19%), οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι πόνοι στο στήθος (15%), η ρινική συμφόρηση (12%), η κόπωση (11%), οι μυϊκοί πόνοι (10%), η δυσκολία συγκέντρωσης (10%) και οι πόνοι στις αρθρώσεις (7%).

Τα συμπτώματα μακράς διάρκειας εμφανίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά που είχαν αρρωστήσει πιο σοβαρά, αλλά εκδηλώνονταν επίσης και σε κάποια παιδιά που είχαν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα στην αρχή της λοίμωξης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v