Το Κάστρο της Μεθώνης φωτίζεται ξανά!

Οι προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης απέδωσαν καρπούς, και το σπουδαίο μνημείο της Μεσσηνίας αναμένεται να φωτιστεί ξανά σύντομα.
Το Κάστρο της Μεθώνης φωτίζεται ξανά!
Ένα εντυπωσιακό έργο του 2004, ο φωτισμός ανάδειξης του Κάστρου της Μεθώνης, μετά το 2009 εμφάνισε βαθμιαία έκπτωση της λειτουργίας του και το 2011 βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας. Αυτό το μεγαλόπνοο έργο τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας αλλά και της Πελοποννήσου, αποδείχτηκε προβληματικό στη λειτουργία του, λόγω βλαβών στο δίκτυο, που επέφεραν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αστοχίες της αρχικής μελέτης αλλά και την έλλειψη συντήρησης. Ο φωτισμός, ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα του κάστρου, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού εκτείνεται ακόμα και μέσα στην θάλασσα, φωτίζοντας το φημισμένο Μπούρτζι της Μεθώνης.

Οι πολύμηνες προσπάθειες του Συλλόγου Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης για την αποκατάσταση του έργου του φωτισμού του κάστρου είχαν αποτέλεσμα: Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό με προβλεπόμενη δαπάνη 72.303,09€ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3.6.2013.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 40 εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Τα πλήρη στοιχεία του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΠ. Οι προσπάθειες του Συλλόγου, η τεκμηριωμένη παρουσίαση του θέματος στους αρμόδιους φορείς αλλά και η εθελοντική συνδρομή μελών του Συλλόγου στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης, έφεραν αποτέλεσμα, παρά την σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Στην προσπάθειά αυτή, ο σύλλογος είχε θετική ανταπόκριση και βοήθεια από τον πρόεδρο του ΤΑΠ και τους δύο προκατόχους του, την τεχνική υπηρεσία του ΤΑΠ, τη Γεν. Γραμματεία πολιτισμού και από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κο Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος από την πλευρά του Δήμου, ανέλαβε την εκτέλεση μέρους των έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του δικτύου του φωτισμού του κάστρου.

Η προκήρυξη του έργου είναι το πρώτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Τώρα χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα κατασκευής αλλά και στην ετήσια συντήρηση και στην αποτελεσματική φύλαξη του έργου.

Ο Σύλλογος Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης, όπως έχει δηλώσει στο ΤΑΠ, θα συνεχίσει να προσφέρει τη συνδρομή του για τη σωστή ολοκλήρωση του έργου. Ειδικότερα οι μηχανικοί μέλη του συλλόγου θα βοηθήσουν στο θέμα της επίβλεψης αλλά και στην εκπόνηση αναλυτικού προγράμματος συντήρησης. Εκτιμάται ότι, αν βέβαια οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελιχθούν ομαλά, οι εργασίες θα αρχίσουν μέσα στον Ιούνιο και προς τα μέσα Αυγούστου θα ξαναδούμε φωτισμένο το Μπούρτζι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v