Οι εκδηλώσεις Μαρτίου στο Public

Οι εκδηλώσεις επανέρχονται στο Public τον Μάρτιο, προσφέροντάς μας έμπνευση και προβληματισμούς.
Οι εκδηλώσεις Μαρτίου στο Public
Επίκαιρες συζητήσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων έρχονται στις οθόνες μας αλλά και στο Public Συντάγματος, για να μας κρατήσουν συντροφιά με τον καλύτερο τρόπο, πάντα με την υπογραφή του κορυφαίου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα. Όλες οι εκδηλώσεις μεταδίδονται μέσα από τις σελίδες του Public στα social media. Για την είσοδο στις στο Public Café Συντάγματος ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας Covid-19. Για πληροφορίες σχετικά με την είσοδο στον χώρο, επισκεφτείτε το link: blog.public.gr.

«Σικελικό ειδύλλιο»
Σώτη Τριανταφύλλου (Εκδόσεις Πατάκη)
Πέμπτη 3/3 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Αίθουσα Εκδηλώσεων, 5ος Όροφος

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 19:00 στην παρουσίαση του βιβλίου «Σικελικό ειδύλλιο» της Σώτης Τριανταφύλλου. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Περικλής Δημητρολόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το Σικελικό ειδύλλιο δεν είναι ειδύλλιο. Είναι το χρονικό της συνάντησης δύο ανθρώπων σε µια µικρή πόλη της Σικελίας, στα µέσα της δεκαετίας του 1950. Με την πρώτη µατιά, ο αστυνόµος Λούκα Ντε Ματέις και η νεαρή Κοντσέττα Βιτάλε δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από τη σικελική τους καταγωγή, αλλά, καθώς αφηγούνται τα γεγονότα της ζωής τους, φανερώνουν όλο και περισσότερες ομοιότητες: είναι και οι δυο τους, ο καθένας µε τον τρόπο του, ξένοι στον γενέθλιο τόπο· μοιάζουν µε τα αντίθετα είδωλα του ίδιου καθρέφτη. Για τον Ντε Ματέις, ο τίτλος αυτού του βιβλίου ίσως να ήταν Σικελικό γοτθικό – ιστορία τρόμου δυτικά των Συρακουσών· στην Κοντσεττίνα ίσως να ταίριαζε περισσότερο ο τίτλος Κουκλοθέατρο σε τοπίο του Νότου· της άρεσαν οι μαριονέτες· άλλοτε έμοιαζε μικρότερη από την ηλικία της, άλλοτε πολύ μεγαλύτερη. Το Σικελικό ειδύλλιο τοποθετείται στο επαρχιακό περιβάλλον του νησιού εκείνη την όχι και τόσο µακρινή εποχή: µαφιόζικες δολοφονίες, εγκλήματα τιμής, βιασμοί και επανορθωτικοί γάμοι. Ο Ντε Ματέις και η Κοντσέττα Βιτάλε δεν βρίσκουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον κόσμο. Αν και η προτροπή για τον εαυτό τους είναι Ζήσε!, όλα πάνε στραβά, σχεδόν όλα: ο Ντε Ματέις βρίσκει τον σικελικό τρόπο θανάτου και η Κοντσέττα αρνείται να συµµορφωθεί µε τον σικελικό τρόπο ζωής.

Συζήτηση – Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών
Τρίτη 8/3 και ώρα 20:30 | Public Συντάγματος & @Public Social

Το Public σας καλεί να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, με μια ανατρεπτική, ενημερωτική συζήτηση, την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.

Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες από τα γράμματα, την δημοσιογραφία και εκπρόσωποι φορέων, θα μιλήσουν για το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινιστικού κινήματος, την πορεία του μέσα στα χρόνια, τις δικές τους εμπειρίες, την θέση τους σε αυτό το κίνημα και βέβαια την γνώμη τους για το μέλλον του κινήματος και τις προτάσεις τους.

Παράλληλα θα γίνει αναφορά στο κίνημα #MeToo, που πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, την προηγούμενη χρονιά, σε επίπεδο αλληλεγγύης και υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής βίας ανεξαρτήτως φύλου, βιολογικού ή κοινωνικού, στην αποφυγή συγκάλυψης σεξουαλικών επιθέσεων αλλά και δυναμικής διεκδίκησης διαχρονικών αιτημάτων, όπως επίσης την θέσπιση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την πρόβλεψη και στήριξη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος:

Έλενα Ακρίτα, συγγραφέας και δημοσιογράφος: Θα παρουσιάσει μια βιωματική ιστορική αναδρομή του κινήματος μέσα από τα δικά της μάτια, εμπειρίες, δράσεις από την αντιπολίτευση μέχρι και τώρα.

Το σκισμένο τούλι: Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.

Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, θεωρητικός και ακτιβίστρια στον φεμινιστικό χώρο. Αν. Καθ. στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Θα εστιάσει στην τέχνη/λογοτεχνία ως πεδίο έμφυλων διακρίσεων και μισογυνισμού, στον ρόλο των θεσμών, και στην ιδεολογία που, διέποντας άοσμα και αόρατα την mainstream συνθήκη του πώς δημιουργούμε, διαιωνίζει τον έλεγχο, τον αποκλεισμό, την αυτο-λογοκρισία της γυναίκας όσο και ρομαντικοποιεί την έμφυλη βία.
Τίνα - Η ιστορία μιας ευθυγράμμισης (2019): Ακολουθώντας τα βήματα προς υλοποίηση ή υπέρβαση της απόφασης μιας γυναίκας να αυτοκτονήσει, το μυθιστόρημα προσεγγίζει τα αδιέξοδα που συνθέτουν το τραύμα του φύλου στην σύγχρονη Αθήνα - με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην εφηβική φιλία ενός τρανς κοριτσιού με την προνομιούχα θηλυκότητα της κάποτε έφηβης Τίνας. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020.

Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα: Τι μάθαμε από το ελληνικό #MeToo; Ποια είναι η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των επιζωσών; Αρκεί μόνο να καλούμε τις γυναίκες να καταγγείλουν; Ποια είναι τα κενά και οι παραλήψεις της θεσμικής υποστήριξης και τι ζητάμε να αλλάξει;

Μαρία Λούκα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος: Θα μιλήσει για κομβικές στιγμές του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο και την επίδρασή του στον δημόσιο λόγο, καθώς, επίσης, και για τα διακυβεύματα και το αποτύπωμα του #MeToo.

Μια γυναίκα απολογείται: Μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών.

Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας και εκπρόσωπος του νεοσύστατου δικτύου Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της».

Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου: Η συγγραφέας θίγει το σεξουαλικό τράφικινγκ και τη θέση των μεταναστριών και προσφυγισσών στη χώρα μας.

«Μην τα παρατάς!»
Μαρία Πολύζου (Εκδόσεις Key Books)
Τετάρτη 9/3 και ώρα 20:30 |Public café Συντάγματος & @Public Social

Το Public και οι εκδόσεις Key Books σας προσκαλούν την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 20:30 στην παρουσίαση του βιβλίου «Μην τα Παρατάς!» της κορυφαίας Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου, Μαρίας Πολύζου.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου είναι η ιστορία μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είδε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στα παιδικά της χρόνια όταν βίωσε την κακοποίηση στον στενό οικογενειακό κύκλο της. Ήταν το ταλέντο της στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων που τη βοήθησε να τρέξει μακριά από το σκοτάδι προς το φως, από τις κοιλάδες στις κορυφές. Ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο, πέτυχε σπουδαίες νίκες και έγραψε ιστορία, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δυνάμεις της. Το 2008 έκανε ακόμα και το αδιανόητο: έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χλμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα, ξεπερνώντας τα όρια του σώματος και της λογικής. Ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής της, όμως, ήρθε πριν μερικά χρόνια και το όνομά του ήταν καρκίνος. Η Μαρία δεν σταμάτησε ούτε σε αυτό το εμπόδιο. Έκανε χημειοθεραπείες με το χαμόγελο στα χείλη και αθλητικά παπούτσια στα πόδια, έτοιμη να κάνει ένα ακόμα βήμα.
Η ιστορία της Μαρίας Πολύζου θα σας εμπνεύσει να ζείτε με πάθος, να αντιμετωπίζετε με θάρρος κάθε δυσκολία, να ονειρεύεστε το ακατόρθωτο και να μην τα παρατάτε ποτέ:
«Το να δηλώνω “μαραθωνοδρόμος” είναι αυτό που με προσδιορίζει, είναι η βασική ιδιότητά μου, η ταυτότητά μου. Όχι μόνο ως αθλήτριας, αλλά γενικότερα»
«Από τη στιγμή που άρχισα να λέω και να ξαναλέω μέσα μου “δεν είμαι σώμα, είμαι ψυχή”, άρχισα να ελευθερώνομαι από όλα τα ανθρώπινα δεσμά»
«Όλες αυτές οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, θα είναι πάντα εδώ να με γεμίζουν με πολύτιμα εφόδια, να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, να προχωρώ ασταμάτητη και να ονειρεύομαι, να βάζω στόχους και να πιστεύω ακράδαντα ότι… ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!»

«Να θυμηθώ να παραγγείλω»
Στέλιος Μάινας (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Τρίτη 22/3 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 20:30 στην παρουσίαση του βιβλίου «Να θυμηθώ να παραγγείλω» του Στέλιου Μάινα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο δημοφιλής ηθοποιός Στέλιος Μάινας, στο δεύτερο συγγραφικό του έργο, μας παρουσιάζει μια ηρωίδα που εκτίει ποινή φυλάκισης στον Κορυδαλλό. Έχει κατηγορηθεί για ενεργητική ευθανασία τρεις φορές, καταχρώμενη της ιατρικής ιδιότητάς της. Μια ιστορία γραμμένη σα ν ημερολόγιο, με φόντο την Ελλάδα της δεκαετίας του ’70 και του σήμερα. Ένα μυθιστόρημα που γοητεύει και προβληματίζει για το τόσο ιδιαίτερο θέμα που δημιουργεί διχογνωμίες, την ευθανασία.

«Η ηθική του επιχειρείν ως εφαρμοσμένη ηθική»
Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Εκδόσεις Παπαζήσης)
Δευτέρα 28/3 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Αίθουσα Εκδηλώσεων, 5ος Όροφος

Το Public και οι εκδόσεις Παπαζήσης σας προσκαλούν την Δευτέρα 28/3 στις 19:00 στην παρουσίαση του βιβλίου «Η ηθική του επιχειρείν ως εφαρμοσμένη ηθική», του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, στην αίθουσα του Public Συντάγματος.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στην παρούσα μονογραφία διαπιστώνεται πως στη θεωρία της εφαρμοσμένης ηθικής στον χώρο των επιχειρήσεων υπάρχει η δυνατότητα να αναφερθούμε είτε σε μια επιχειρηματική ηθική είτε σε μια ηθική εν γένει του επιχειρείν. Η φιλοσοφία, και πιο συγκεκριμένα η ηθική θεώρησή της, κρίνονται, υπό αυτό το μεθοδολογικό πρίσμα, ως δυνητικοί αρωγοί της διοικητικής επιστήμης και των θεωριών που αφορούν επιμέρους φαινόμενα, όπως τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση συγκρούσεων, τη διαφήμιση, την κοινωνική και πολιτική επικοινωνία, κ.ά. Ένα επίμονο, ωστόσο, πρόβλημα παρεισδύει επιτακτικά στις προϋποθέσεις της πρακτικής αυτής ηθικής: δεν αρκεί απλώς η κατάφαση πως μια επιχείρηση «θα πρέπει» να επιλύει τα ηθικά διλήμματά της, αλλά οφείλει μάλλον να γνωρίζει και το πώς. Υποκύπτοντας στον πειρασμό ενός ρήγματος ανάμεσα στον ειδότα και στον μη ειδότα και κατανικώντας πολλές από τις σύγχρονες αντιλήψεις περί μιας «πεφωτισμένης» ηγεσίας των μάνατζερ, στην παρούσα μελέτη προτείνεται μια σύνδεση μεταξύ πράττειν και υποκειμένου, με τη διαμεσούργηση της αρετής, ως ορισμένης πρακτικής και ηθικής ικανότητας, η οποία παρουσιάζεται ως πιο λειτουργική, χωρίς τις εμφάσεις στα μεσσιανικά χαρίσματα μιας ενικής ανθρώπινης φύσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και η ίδια η επιχειρηματική ηθική εντάσσεται, κυριολεκτικά ad valorem, στο συνολικό σώμα μιας ηθικής θεώρησης για τον ανθρώπινο βίο.

Ευάγγελος Βενιζέλος & Κωνσταντίνος Φίλης στο Public Café Συντάγματος
Τρίτη 29/3 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών) και ο Κωνσταντίνος Φίλης (Διευθυντής IGA & Αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος) θα βρίσκονται στο Public Café Συντάγματος σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, με αφορμή τα βιβλία τους «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις» και «Διεκδικητικός πατριωτισμός».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Café Συντάγματος.

«Αλεξάνδρεια - Γητειές, μάγια και μπαχάρια»
Δήμητρα Ιωάννου (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Πέμπτη 31/3 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Αίθουσα Εκδηλώσεων, 5ος Όροφος

Το Public και οι Εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν, την στην παρουσίαση την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος, για την παρουσίαση του βιβλίου «Αλεξάνδρεια - Γητειές, μάγια και μπαχάρια» της Δήμητρας Ιωάννου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδό σας στο Public Συντάγματος.

Εκδηλώσεις Public Συντάγματος: Κανονισμοί λειτουργίας
Η είσοδος στις Εκδηλώσεις Public Συντάγματος επιτρέπεται μόνο σε ενήλικους και σε ανήλικους από 12 ετών και άνω με την επίδειξη:
• πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
• πιστοποιητικού νόσησης (το οποίο έχει εκδοθεί 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και διαρκεί για έξι μήνες από την ημερομηνία διενέργειας αυτού)
• αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των πιστοποιητικών
Η είσοδος στους ανηλίκους μεταξύ 12 έως 17 ετών επιτρέπεται και κατόπιν προσκόμισης αρνητικού rapid-test, ενώ στους ανήλικους μεταξύ 5 έως 12 ετών επιτρέπεται μόνο κατόπιν προσκόμισης από τον γονέα αρνητικής δήλωσης αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) του ανήλικου τέκνου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v