Ποια είναι τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2021;

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς τα 100 κορυφαία εστιατόρια και πρόσωπα που διακρίνονται φέτος στα Restaurant 100 Awards.
Ποια είναι τα 100 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2021;

Στην πέμπτη τους διοργάνωση, και επειδή η χρονιά που πέρασε ήταν σαφώς ασυνήθιστη, τα Restaurant 100 τροποποίησαν τις κατηγορίες βράβευσης και συμπεριέλαβαν γευστικές εμπειρίες όπως τα Out of the Box Dining Experiences, το Wine & Drinks Culture και τα Feel-Good Restaurants. Παρουσιάστρια της τελετής απονομής ήταν η δημοσιογράφος Γεωργία Δρακάκη.

Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Delta, η Σπονδή, το Hervé και το Annie Fine Cooking στην Αθήνα, τo Salonica, το Χαρούπι και το Πσαράς Ιχθυοπωλείον στη Θεσσαλονίκη, το Πεσκέσι στην Κρήτη, το Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" στην Πιερία, το ΜεΖεν στον Βόλο, η Μαραθιά στην Τήνο και το Φοίνο στην Καλαμάτα.

Οι κριτές, όπως κάθε χρονιά, ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την φετινή χρονιά έχει το Top 20 των νέων εστιατορίων που άνοιξαν αψηφώντας την πανδημία:

1. Delta, Αθήνα
2. Hervé, Αθήνα
3. Dopios, Αθήνα
4. Τζουτζούκα, Αθήνα
5. Gastone, Αθήνα
6. CTC, Αθήνα
7. Le Pavillon, Αθήνα
8. Iguazu, Αθήνα
9. Kobra, Αθήνα
10. Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
11. BeefBar, Αθήνα
12. Vezene, Σαντορίνη
13. Monzù, Αθήνα
14. Nōema, Μύκονος
15. Ovio, Αθήνα
16. Annie Fine Cooking, ΑΘήνα
17. Pelagos, Αθήνα
18. Πσαράς Ιχθυοπωλείον, Θεσσαλονίκη
19. Φοίνο, Καλαμάτα
20. Ergon Agora East, Θεσσαλονίκη

Την πρώτη θέση σε κάθε επιμέρους κατηγορία της φετινής powerlist απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

• Top 20 All-Τime Classic Restaurants – Σπονδή
• Top 10 Feel-Good Restaurants – Αleria
• Top 10 Out of the Box Dining Experiences – Birdman
• Top 10 Wine & Drinks Culture – By the Glass
• Top 10 Streetfood – Hoocut

Η κατηγορία των Top 20 All-Τime Classic Restaurants αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη για τον οποίο και μίλησε η κόρη του, Ζωή Χατζηγιαννάκη.
Η ψήφος των κριτών ανέδειξε επίσης είκοσι σεφ για την ικανότητά τους να καινοτομήσουν δημιουργώντας νέες γεύσεις, να εμπνεύσουν με τις συνταγές τους και την ηλεκτρονική τους παρουσία, να συγκινήσουν με το κοινωνικό τους πρόσωπο και να μας δώσουν το καλό παράδειγμα σε επίπεδο πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Top 20 Chefs

Σωτήρης Κοντιζάς
Άκης Πετρετζίκης
Λευτέρης Λαζάρου
Έκτορας Μποτρίνι
Χριστόφορος Πέσκιας
Σωτήρης Ευαγγέλου
Άρης Βεζενές
Γκίκας Ξενάκης
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη
Θάνος Φέσκος
Δημήτρης Παμπόρης
Herve Pronzato
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Μανώλης Παπουτσάκης
Λεωνίδας Κουτσόπουλος
Άνταμ Κοντοβάς
Άγγελος Λάντος
Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Μπαξεβάνης
Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου

Με concept τις «Ιστορίες Καραντίνας», επτά κορυφαίοι σεφ μοιράστηκαν επί σκηνής μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία που βίωσαν στην κουζίνα τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και το μάθημα που άντλησαν από αυτήν.

Μοναδική εμπειρία ήταν το olive oil bar που δημιούργησε η Oliverse ειδικά για τα Restaurant 100. Οι καλεσμένοι μυήθηκαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσορώνη και ανακάλυψαν απρόσμενα food pairings. Με περισσότερα από 25 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδά -κάποια από τα οποία εμφιαλώθηκαν εκτάκτως, ειδικά για την περίσταση- το κοινό των Restaurant 100 συμμετείχε σε μια γιορτή φρέσκων ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των βραβείων www.restaurant100.gr και τη σελίδα των Restaurant 100 στο facebook για να ανακαλύψετε όλους τους νικητές και για να δείτε στιγμιότυπα από την τελετή απονομής.

Τα Restaurant 100 είναι μια λίστα φτιαγμένη από foodies για foodies, με γαστρονομικές προτάσεις που ταιριάζουν σε κάθε budget και κάθε περίσταση εξόδου που διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το Hotel & Restaurant της Boussias με χορηγούς την Delifrance και την Provil, υποστηρικτή την ΙΚΕΑ, χορηγό ποτού την μπύρα Νήσος και χορηγούς επικοινωνίας τους ΑΘΗΝΕΑ, in2life.gr, και Oneman.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v