Θέλεις να γίνεις vlogger; Διάλεξε την ιδανική κάμερα και μάθε… από πού θα μάθεις!

Η Canon διοργανώνει σεμινάρια Vlogging για εσένα που θέλεις να γίνεις vlogger αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις.
Θέλεις να γίνεις vlogger; Διάλεξε την ιδανική κάμερα και μάθε… από πού θα μάθεις!
Το vlogging είναι η λογική συνέχεια του… blogging, της αγαπημένης συνήθειας πολλών ανθρώπων, την προηγούμενη (κυρίως) δεκαετία. Η λέξη προκύπτει από το “video blogging”, με το “blogging” να προκύπτει, με τη σειρά του, από το “web logging”, δηλαδή το να κρατάς “ημερολόγιο” μέσω του web. Τον τελευταίο καιρό, το vlogging έχει γίνει σχεδόν καθημερινή συνήθεια για πολλούς, οι οποίοι θέλουν να “τα πουν” αλλά βαριούνται να γράφουν. Επομένως, βάζουν τη webcam (για αρχή) να γράφει και… “τα λένε”.

Όποιος θέλει, όμως, να κάνει κάτι πιο σοβαρό και ποιοτικό, πρέπει να επενδύσει σε εξοπλισμό. Καλή η webcam του laptop ή το smartphone για να ξεκινήσεις, αλλά για να έχεις ποιότητα στην εικόνα που ανεβάζεις, πρέπει να πάρεις μια κανονική φωτογραφική μηχανή, η οποία να μπορεί να παράξει και καλό βίντεο – οπότε έχεις δύο σε ένα.

Η εταιρεία η οποία αφουγκράστηκε τις ανάγκες της νέας εποχής και έδωσε στις μηχανές της ακριβώς τις δυνατότητες που είναι απαραίτητες για vlogging και για… αθλοπαιδιές στο internet, δεν είναι άλλη από την γνωστή και κορυφαία Canon. Τι χρειάζεται; Απλά πράγματα για τα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά δεν τα έχουν όλοι. Για αρχή, είναι καλό να υπάρχει οθόνη με περιστροφή σε δύο άξονες, έτσι ώστε να μπορείς (εσύ που είσαι μπροστά στο φακό) να βλέπεις ακριβώς τι τραβάει η κάμερα. Ok, αυτό δεν είναι σπάνιο χαρακτηριστικό. Δεύτερον, θέλεις η κάμερα να μπορεί να τραβάει βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Προσοχή: δεν έχει (πάντοτε) σχέση η ανάλυση των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει μια κάμερα με την ανάλυση του βίντεο. Το μίνιμουμ είναι το 1080p (δηλαδή Full HD) αλλά μπορεί να θέλεις και ακόμη περισσότερο – μπορείς να ανεβάσεις βίντεο έως και 4k.

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικού μικροφώνου στην κάμερα. Μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις το ενσωματωμένο, αλλά σχεδόν πάντα ένα καλό εξωτερικό μικρόφωνο έχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ήχου. Τέλος, η ύπαρξη ασύρματης συνδεσιμότητας, είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω Wi-Fi, μπορεί να σου λύσει τα χέρια όσον αφορά τη βιντεοσκόπηση και την εύκολη μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή.

Εδώ έχουμε να σου προτείνουμε δυο μοντέλα της Canon, τα οποία είναι ιδανικά για να ξεκινήσεις την πορεία σου στο vlogging! Το πρώτο μοντέλο είναι η εκπληκτική Canon EOS M200 με φακό 15-45. Ανήκει στην κατηγορία mirrorless, η οποία είναι το μέλλον της φωτογραφίας και ήδη αντικαθιστά τις DSLR. Έχει αισθητήρα ανάλυσης 24,1 megapixels και μεγέθους APS-C, πανίσχυρο επεξεργαστή Digic 8, μπορεί να τραβήξει βίντεο με ανάλυση έως και 4k, ενώ διαθέτει και Wi-Fi. Και ναι, έχει και περιστρεφόμενη οθόνη.



Το δεύτερο μοντέλο που προτείνουμε, είναι η Canon EOS RP, η οποία μπορείς να πεις πως είναι ο μεγαλύτερος αδερφός της προηγούμενης. Είναι κι αυτή mirrorless, ο αισθητήρας της όμως είναι full frame, με ανάλυση 26,2 megapixel, ενώ μπορεί να πάρει (με αντάπτορα) και φακούς EF της Canon. Κι αυτή έχει τον ίδιο επεξεργαστή Digic 8 και μπορεί να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση 4k, ενώ διαθέτει και Wi-Fi. Η οθόνη της είναι, και εδώ, περιστρεφόμενη σε δύο άξονες, ενώ ο αισθητήρας μεγέθους full frame κάνει τη διαφορά.

Αν, όμως, έχεις ήδη φωτογραφική εμπειρία και χρειάζεσαι μια κάμερα για επαγγελματική χρήση, σου προτείνουμε την Canon EOS R6, καθώς έρχεται εξοπλισμένη με full frame αισθητήρα, ασυναγώνιστη σταθεροποίηση εικόνας, 4k 60fps βίντεο και πολλά ακόμα κορυφαία χαρακτηριστικά.

Αφού καλύψαμε τις κάμερες, τώρα ήρθε η ώρα για να μάθεις το “πως”. Λοιπόν, η Canon έχει ετοιμάσει μια σειρά από on-line σεμινάρια, τα οποία θα δώσουν τις απαραίτητες γνώσεις σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του vlogging. Τα σεμινάρια αυτά θα συντονίζει ο Γιώργος Μασχαλίδης, ένας από τους επίσημους φωτογράφους της Canon. Αν σε ενδιαφέρει κι εσένα και θες να μάθεις περισσότερα, δεν έχεις παρά να μπεις στο site του Public και να δηλώσεις συμμετοχή στα σεμινάρια. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα σεμινάρια αυτά από τη σελίδα του Public που τα συνδιοργανώνει, μαζί με την Canon.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v