Apple iPad: Εργαλείο για την εκπαίδευση

Το iPad δεν είναι ένα ακόμη tablet. Είναι ένας υπολογιστής μικρών διαστάσεων κομμένος και ραμμένος (και) για μαθητές και καθηγητές.
Apple iPad: Εργαλείο για την εκπαίδευση
Η ιστορία της Apple έχει μέσα της πολλή εκπαίδευση. Ίσως πολύ περισσότερη απ’ όσο γνωρίζεις. Τόσο οι Apple II από την (πλέον μακρινή) δεκαετία των ‘80s αποτέλεσαν το κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό εργαλείο στις ΗΠΑ, όσο και οι επόμενοι Macintosh, για πολλά χρόνια. Αλλά και οι ονειρικοί NeXT, οι υπολογιστές της δεύτερης εταιρείας του Steve Jobs, ήταν σχεδιασμένοι εξ αρχής για πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα – μέχρι τη συγχώνευση της NeXT με την Apple στα τέλη των ‘90s. Με άλλα λόγια, η Apple ξέρει από σχολεία.

Περνώντας στο iPad, οι περισσότεροι θα έβλεπαν ένα ακόμα tablet. Στο μάτι του “ειδικού”, όμως, το iPad απέχει τόσο από το μέσο tablet όσο απέχουν τα σημερινά smartphones από αυτά του 2010. Και η διαφορά δεν είναι μόνο μία.

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς, όταν πιάσει στα χέρια του μια οποιαδήποτε συσκευή, είναι η οθόνη. Η οθόνη είναι, κυριολεκτικά, το “παράθυρο” ενός tablet προς τον χρήστη. Σε άλλα tablets βρίσκουμε φθηνές οθόνες που αλλάζουν contrast και… χρώματα, αν τα στρίψεις ελάχιστα, οθόνες μικρής ανάλυσης που τα μεμονωμένα pixels είναι ορατά, οθόνες με πολύ χαμηλό refresh rate που κάνουν τα βίντεο να μοιάζουν με slide-shows.

Η Apple, από την άλλη, είχε κάνει την οθόνη υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά της από την αρχή. Οι οθόνες της ανήκουν στην κατηγορία “Retina”, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει πως ξεπερνούν κατά πολύ την ικανότητα του αμφιβληστροειδούς (εξ ου και “retina”) να διακρίνει pixels. Η τεχνολογία της διατηρεί σταθερά χρώματα μέχρι και σε πολύ μεγάλες γωνίες θέασης, με αποτέλεσμα να μπορούν να κοιτάνε την οθόνη πολλοί άνθρωποι ταυτοχρόνως και να βλέπουν την ίδια εικόνα (σκέψου παιδιά δίπλα-δίπλα), χωρίς παραμορφώσεις.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό των τελευταίων iPads είναι το ότι συνεργάζονται με το Apple Pencil. Εννοείται πως εξακολουθούν και λειτουργούν τέλεια με χειρισμό με τα δάκτυλα, αλλά, όποτε χρειάζεται να γράψεις κάτι, μπορείς να πάρεις το Pencil και να γράψεις σαν άνθρωπος! Ή και να ζωγραφίσεις, σα να κρατάς πινέλο, μολύβι ή κάρβουνο! Για όσους θέλουν να γράψουν πολύ κείμενο, βέβαια, υπάρχει και το Smart Keyboard! Τα iPads όμως υποστηρίζουν και ποντίκι, για να το μετατρέψεις σε κανονικό Mac.

Από το 1984, όμως, με την παρουσίαση του πρώτου Macintosh, το “δυνατό” σημείο της Apple ήταν το λειτουργικό σύστημα. Το ίδιο συνεχίζει και στα iPads, μιας και η Apple δεν χρησιμοποιεί απλά το ίδιο λειτουργικό σύστημα με το iPhone, αλλά μια εξειδικευμένη για τα iPads έκδοση, το iPadOS! Το λειτουργικό σύστημα είναι σχεδιασμένο από τη βάση του για τα tablets της Apple. Αρκεί να δοκιμάσεις μια φορά ένα iPad για να καταλάβεις τη διαφορά του iPadOS από τα υπόλοιπα. Εύκολος χειρισμός, μηδενικές καθυστερήσεις και λειτουργίες που μπορεί να τις βρει ακόμη και ένα… παιδί.

Ωραία όλα αυτά, όμως, αλλά κάποιος θα αναρωτηθεί: “και από hardware πως τα πάει;”
Η απάντηση σε αυτό είναι μονολεκτική: τέλεια! Βλέπεις, η Apple δε βασίζεται σε επεξεργαστές και hardware άλλων εταιρειών για τα iPads (και τα iPhones αλλά και τα Macs) της. Χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές της σειράς A, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή των επιδόσεων, εν συγκρίσει με άλλους επεξεργαστές για smartphones και tablets, με μεγάλη απόσταση, εδώ και χρόνια.

Αλλά αυτό είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι το software που τρέχει πάνω σε αυτούς τους επεξεργαστές. Η Apple χρησιμοποιεί διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, ναι, το αναφέραμε αυτό· iPadOS και όχι Android. Αυτό από μόνο του ίσως να μη λέει πολλά. Η Apple έχει επιλέξει μια άλλη οδό για το iPadOS: χρησιμοποιεί διαφορετική “γλώσσα προγραμματισμού” και διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης εφαρμογών (απ’ ότι το Android), με αποτέλεσμα τα apps που προορίζονται για τις συσκευές της Apple να είναι, εγγενώς, σημαντικά πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά, ενώ ταυτοχρόνως καταλαμβάνουν λιγότερη μνήμη.

Αν βάλουμε μαζί τους πιο γρήγορους επεξεργαστές αλλά και τα πιο καλογραμμένα και αποδοτικά apps, έχουμε έναν συνδυασμό που δεν έχει αντίπαλο.

Στο τελευταίο επίπεδο, έχουμε και το “οικοσύστημα” της Apple. Ως “οικοσύστημα” εννοούμε το δίκτυο των developers που γράφουν apps για την Apple, το ίδιο το App Store, όλο το διαθέσιμο software για τα iPads. Η Apple κρατάει πολύ πιο “στενό” έλεγχο στους developers και στις εταιρείες που γράφουν software για τις συσκευές της. Ως εκ τούτου, τα apps είναι πιο καλογραμμένα, πιο σταθερά, πιο καλοσχεδιασμένα, είναι σχεδόν αδύνατο να παρεισφρήσει app με “σκοτεινές” διαθέσεις μέσα στο App Store, και τελικά, ναι, θα τολμήσουμε να το πούμε… είναι και πιο όμορφα. Τα apps για iPads (και iPhones) είναι πιο ωραία.

Ψήθηκες; Αν ακόμη το σκέφτεσαι, απλά πήγαινε στη σελίδα της Apple για να δεις τι χάνεις. Ή μπες σε κάποιο on-line κατάστημα και κάνε δικό σου ένα, τώρα που υπάρχει και το πρόγραμμα “Ψηφιακή Μέριμνα” με επιδότηση! Δες, για παράδειγμα, την σελίδα του Public για να δηλώσεις ενδιαφέρον και να σε πάρουν τηλέφωνο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Και… καλωσήλθες στον μαγικό κόσμο της Apple!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v