Καρναβάλι στις 5 ηπείρους!

Από το... ”Σαμπαδρόμιο” του Ρίο στην παρέλαση της Mardi Gras στη Νέα Ορλεάνη και από τα κανάλια της Βενετίας στην παρέλαση των φαναριών σε μια μικρή πόλη του Βελγίου. Πάρτε μια μικρή γεύση από τα ζωντανότερα Καρναβάλια του κόσμου και... ακονίστε τη διάθεσή σας για το ξεφάντωμα του τριημέρου.
Καρναβάλι στις 5 ηπείρους!

της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί οι δικές μας καρναβαλικές εκδηλώσεις να αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές τριήμερο, στα περισσότερα, όμως, μέρη του κόσμου οι εορτασμοί για το Καρναβάλι ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη, καθώς χθες ήταν η πρώτη μέρα της αντίστοιχης Σαρακοστής –η γνωστή στους Αγγλοσάξονες ως Ash Wednesday.

Τα μεγαλύτερα και διασημότερα Καρναβάλια στον κόσμο αποτελούν ουσιαστικά ένα μεγάλο πάρτι, αφού περιλαμβάνουν πλήθος κόσμου στους δρόμους, δυνατή μουσική, πολύχρωμα κοστούμια και ολονύχτιο χορό. Αν και Καρναβάλια όπως αυτά του Ρίο ή της Βενετίας δε χρειάζονται συστάσεις, αφού έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη, αξίζει να πάρουμε μια γεύση από τους εορτασμούς που μόλις τελείωσαν –αν μη τι άλλο, για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το αποκορύφωμα των δικών μας.

Πρώτη μας στάση, φυσικά, η πόλη που κρατά τα σκήπτρα του παγκόσμιου αποκριάτικου ξεφαντώματος, το Rio de Janeiro στη Βραζιλία.

Αναρίθμητα φεστιβάλ στο δρόμο, χιλιάδες συμμετέχοντες και επισκέπτες ντυμένοι με ευφάνταστα κοστούμια, καθημερινά πάρτι σε όλα τα club της πόλης και, βέβαια, δυνατή μουσική παντού.

Σημείο αναφοράς του βραζιλιάνικου Καρναβαλιού αποτελεί η Παρέλαση Samba, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο ειδικά διαμορφωμένο Sambodromo. Περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες κάθε χρόνο πληρώνουν από 100 έως 700 δολάρια για να την παρακολουθήσουν, ενώ η τηλεοπτική αναμετάδοση φτάνει στα σπίτια σχεδόν όλου του κόσμου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Καρναβάλι της Βενετίας συναγωνίζεται το βραζιλιάνικο σε φήμη και κέφι. Οι εκδηλώσεις εδώ διαρκούν 10 ημέρες και ολοκληρώνονται με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Piazza San Marco, την Τρίτη πριν από την έναρξη της Σαρακοστής –γνωστή ως Mardi Gras. Την παράσταση, φυσικά, κλέβουν οι πασίγνωστες βενετσιάνικες μάσκες, αλλά και πολλά happenings, κυρίως μουσικά και θεατρικά, που οργανώνονται στους δρόμους της πόλης.

Λιγότερο διάσημο, αλλά εξίσου ζωντανό και κεφάτο είναι το Καρναβάλι της Λουκέρνης στην Ελβετία, το οποίο διαρκεί μία εβδομάδα. Ορχήστρες samba και άλλων latin ρυθμών κατακλύζουν τους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκειά της, ενώ το αποκορύφωμα αποτελεί η παρέλαση με τα φανάρια, την οποία παρακολουθεί πλήθος κόσμου μέχρι το ξημέρωμα.

Ένα από τα παλαιότερα Καρναβάλια της Ευρώπης, με τις ρίζες του να φτάνουν στον 16ο αιώνα, έχει χαρίσει στη μικρή πόλη Binche του Βελγίου μία θέση στη Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμά του αποτελούν οι Mam’selles, άντρες ντυμένοι με περίτεχνα γυναικεία κοστούμια, που περιπλανώνται στους δρόμους της πόλης.

Κατά τα άλλα, χοροί μεταμφιεσμένων, παρελάσεις με τύμπανα και ζωηρή μουσική και ένας απίστευτος αριθμός επισκεπτών δίνουν ζωή στην πόλη των 32.000 κατοίκων κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.

Τελευταίος σταθμός μας μία πόλη για την οποία φέτος το Καρναβάλι δεν αποτέλεσε μόνο αφορμή ατελείωτων πάρτι και ξεφαντώματος, αλλά και ελπίδα για την οικονομική ανάκαμψη που μοιάζει να είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Η Νέα Ορλεάνη γιορτάζει παραδοσιακά την τελευταία ημέρα του Καρναβαλιού, τη Mardi Gras, με μεγάλες παρελάσεις, στις οποίες συμμετέχουν τα λεγόμενα ”krewes”, τοπικές ομάδες καρναβαλιστών, πολύ μουσική και ατελείωτα, ξέφρενα πάρτι από το 1699. Οι χιλιάδες επισκέπτες που γιορτάζουν κάθε χρόνο μαζί με τους ντόπιους αποτελούν την κυριότερη, ίσως, πηγή εσόδων της πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v