Οι θησαυροί του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφιοποιούνται!

Στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών κρύβεται όλη η Ιστορία της Ελλάδας και πλέον, ένα σημαντικό κομμάτι του ψηφιοποιείται για να είναι προσβάσιμο σε όλους.
Οι θησαυροί του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφιοποιούνται!
Πάνω από δύο εκατομμύρια τεκμήρια της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ. Αυτά τα τεράστιας σημασίας αρχεία παρέμεναν εδώ και 180 χρόνια, από την ίδρυση του Πανεπιστημίου ως σήμερα, στην αρχική τους χάρτινη μορφή. Σήμερα, έχει αρχίσει η ψηφιοποίησή τους, ένα σπουδαίο βήμα για να γίνει προσβάσιμος ο πλούτος των πληροφοριών του σε κάθε ερευνητή.

Συγκεκριμένα, με την χορηγία της εταιρίας JTI, το Ιστορικό Αρχείο συνέχισε το έργο της ψηφιοποίησης και της λημματογράφησης του Πρωτοκόλλου, τμήμα που καλύπτει πληροφοριακή ύλη από το 1837 ως το 1953. Με άλλα λόγια, μια πηγή τεκμηρίων και 240.000 σελίδων ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 400.000 σελίδες και να καταστήσουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών σημαντικό ερευνητικό πόλο και σύγχρονο ακαδημαϊκό κέντρο σε διεθνές επίπεδο.

Τα αρχεία χωρίζεται σε διάφορες θεματικές κατηγορίες, όπως αλληλογραφία, εισερχόµενα και εξερχόµενα έγγραφα εκπαιδευτικού, οικονοµικού, δικαστικού περιεχοµένου και διάφορα άλλα έγγραφα (επιστηµονικές συλλογές, παραρτήµατα, συγγράµµατα, ευρετήρια, καλλιτεχνία κ.α.).

Για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου αυτής της ψηφιοποίησης, το Ιστορικό Αρχείο ετοιμάζει εκδήλωση στο αμφιθέατρο Αργυριάδης (Δευτέρα 23/10 στις 19.00, στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30), με χαιρετισμούς από τον τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Αθανάσιο Μελέτιο ∆ηµόπουλο, τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, τον Πρόεδρο του Ι.Α. ΕΚΠΑ κ. Βαγγέλη Καραµανωλάκη και τον Πρόεδρο και ∆ιευθύνοντα Σύµβουλο της JT International Hellas, κ. Edoardo Voletti.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρµας από τους υπευθύνους του ψηφιακού αποθετηρίου ΕΚΠΑ κ. Κώστα Βίγλα και Ειρήνη Λουρδή, ενώ την παρουσίαση του προγράµµατος της Ψηφιοποίησης και ληµµατογράφησης του Αρχείου Πρωτοκόλλου ΕΚΠΑ, θα κάνει η κ. Χάιδω Μπάρκουλα, Ε.∆ι.Π., υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών του Ι.Α. ΕΚΠΑ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν σπάνια τεκµήρια από τις συλλογές του Πρωτοκόλλου. Επίσης, πέντε νέοι ερευνητές, που δούλεψαν για την ολοκλήρωση του προγράµµατος, θα παρουσιάσουν µικρές ιστορίες από το αρχείο του Πρωτοκόλλου, πλαισιώνοντας τες µε τα ανάλογα τεκµήρια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v