Τι σημαίνουν τα αισθήματά μας;

Τα νιώθουμε… Μπορούμε όμως να τα αναλύσουμε και να τα εξηγήσουμε; Πώς μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους;
Τι σημαίνουν τα αισθήματά μας;
Οργή, πικρία, άγχος. Αυτά είναι αισθήματα που όλοι μας νιώθουμε κάποια στιγμή. Και επειδή κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος να τα διαχειριστεί, τις περισσότερες φορές τα αφήνουμε να μας καταστρέψουν την διάθεση, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι ακόμα και τα χειρότερα, πιο άβολα αισθήματα έχουν κάτι να μας διδάξουν…

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τι κρύβεται πίσω από τα πιο συνηθισμένα άσχημα αισθήματα που βιώνουμε… και την επόμενη φορά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε μια ανάσα και να θυμόμαστε πως, με λίγη ενδοσκόπηση, τα καλύτερα έρχονται!

Η οργή σου δείχνει για ποια πράγματα έχεις έντονα συναισθήματα, τι είναι σημαντικό για εσένα και ποιες είναι οι προτεραιότητές σου, πού έχεις θέσει τα όριά σου. Σου δείχνει τι πρέπει να κάνεις για να φέρεις μια (έστω μικρή) αλλαγή στον κόσμο.

Αν αισθάνεσαι μνησικακία και ζήλεια, τότε σημαίνει πως ζεις στο παρελθόν, έχεις κολλήσει στις αποτυχίες σου και δεν μπορείς να προχωρήσεις. Πρέπει να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, και να ζεις στο παρόν…

Η πικρία σου δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματά σου που πρέπει να δουλέψεις, ότι πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να σταματήσεις να κριτικάρεις τους άλλους, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν αισθάνεσαι αμηχανία, την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να δώσεις ακόμα περισσότερη προσοχή. Να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω, και τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις, να προκαλέσεις τον εαυτό σου και να βγεις νικητής.

Η απογοήτευση είναι ένα σημάδι ότι προσπάθησες. Ότι δεν αδιαφόρησες, και ότι εξακολουθείς να μην αδιαφορείς. Δεν γίνεται να νιώθεις απογοήτευση και να είσαι άνθρωπος καιροσκόπος, επιφανειακός. Σημαίνει ότι πιστεύεις σε κάτι, και δεν θα σταματήσεις να παλεύεις γι’ αυτό.

Οι ενοχές σου δείχνουν ότι εξακολουθείς να ζεις βάσει των κανόνων που έχουν θέσει άλλοι για ‘σένα, και πως δίνεις πολλή σημασία στις προσδοκίες τους, αντί να απολαμβάνεις την ζωή σου.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να αισθάνεται ντροπή, αυτό σημαίνει πως έχεις εσωτερικεύσει τις ιδέες που έχουν οι άλλοι για εσένα, για το ποιος είσαι και ποιος θα έπρεπε να είσαι, και είναι ανάγκη να έρθεις ξανά σε επαφή με τον εαυτό σου.

Το άγχος είναι το καλύτερο και πιο φανερό σημάδι ότι ζεις στο παρελθόν, και ότι φοβάσαι το μέλλον περισσότερο από κάθε τι. Δράσε τώρα, ανάλαβε τις ευθύνες σου, και συνέχισε να προχωράς!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v