Το Σάββατο θα βρέξει πεφταστέρια

Ανοιξιάτικα πεφταστέρια θα εμφανιστούν στον ουρανό αυτό το Σαββατοκύριακο. Δείτε πότε θα κορυφωθεί η βροχή αστεριών.
Το Σάββατο θα βρέξει πεφταστέρια
Τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης, οι Λυρίδες, επιστρέφουν, πιστές στο ραντεβού τους, για να φωτίσουν τον νυχτερινό ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι διάττοντες αστέρες θα φτάσουν την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους το βράδυ του Σαββάτου 22 Απριλίου προς τα ξημερώματα Κυριακής 23 Απριλίου, ενώ το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 του μήνα.

Οι Λυρίδες είναι στην πραγματικότητα σωματίδια της ουράς του Κομήτη Θάτσερ που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον ουρανό από τους Κινέζους τον 7ο αιώνα π.Χ. Το όνομά τους οφείλεται στην αρχική εντύπωση των ανθρώπων ότι πρόκειται για ουράνια σώματα από τον αστερισμό της Λύρας.

Η τροχιά του κομήτη διασταυρώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την τροχιά της Γης και αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων που στα τέλη Απριλίου παίρνει τη «μορφή» πεφταστεριών στα μάτια μας.

Στην κορύφωση του φαινομένου, υπολογίζεται πως εμφανίζονται στον ουρανό περί τα 20 μετέωρα την ώρα, αλλά η ορατότητά τους εξαρτάται από τις συνθήκες του καιρού και της θέασης κάθε σημείου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v