Η Κυψέλη και τα Πατήσια όπως ήταν

Δεκαπέντε υπέροχες, νοσταλγικές φωτογραφίες από τις αριστοκρατικές γειτονιές της Αθήνας του περασμένου αιώνα.
Η Κυψέλη και τα Πατήσια όπως ήταν
Επιβλητικά αρχοντικά, κήποι με φοινικιές, δρόμοι με μηδέν κίνηση, χωράφια και μονοκατοικίες. Οι δύο πάλαι ποτέ περιζήτητες γειτονιές όπου χτυπούσε επί δεκαετίες η καρδιά της Αθήνας μπορεί να έχασαν κάποια στιγμή την αίγλη τους, διατηρούν όμως πάντα την θέση τους στην καρδιά μας. Ακολουθήστε μας, σε μια νοσταλγική βόλτα στην Κυψέλη και τα Πατήσια.

Ξεκινάμε από… τις ερημιές της Κυψέλης του 1835. Διακρίνεται η Έπαυλις του ναυάρχου Sir Pulteney Malcolm.Η μπάντα της αστυνομίας στην οδό Ιθάκης –πιθανότατα από παρέλαση, ή από περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, αρχές του 20ου αιώνα.Η Κατερίνα Γώγου έξω από το σπίτι της στην Κυψέλη, Τροίας 35Α
© Dionyssis Petroutsopoulos 1978Αρχοντικό στη γωνία των οδών Κεφαληνίας και Τεγέας, δεκαετία ‘70Φωκίωνος Νέγρη, η κάθοδος προς την Ι. Δροσοπούλου, μετά την Επτανήσου, 1969Συνέχεια στη Φωκίωνος Νέγρη, το τμήμα μεταξύ των οδών Επτανήσου και Ι. Δροσοπούλου, 1964Φωκίωνος Νέγρη, 1938Πλατεία Κυψέλης, 1955-1960Περιφορά εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία της Κυψέλης το 1971. Φωτογραφία: Nik TheGreekΗ πλατεία του Αγίου Γεωργίου το 1953, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το Σωφεράκι»Η οδός Πατησίων, όπως ήταν το 1946Κι εδώ, όπως ήταν γύρω στο 1928Στη γωνία Πατησίων και Αγίου Μελετίου, πιθανότατα προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘70Το εργοστάσιο Ζυθοποιίας Κλωναρίδη στη γωνία των οδών Πατησίων και Καυταντζόγλου, αρχές του 20ου αιώναΟ Σταθμός του Ηλεκτρικού των Άνω Πατησίων, το 1956. Από το φωτογραφικό αρχείο του ΗΣΑΠ(*) Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες προέρχονται από την εξαιρετική σελίδα Η Αθήνα Μέσα στον Χρόνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v