Γιατί πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια στο σπίτι

Δύο επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν γιατί τα παπούτσια μας πρέπει να μένουν στην πόρτα του σπιτιού. Είναι θέμα υγείας.
Γιατί πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια στο σπίτι
Η ενοχλητική συνήθεια που θυμάστε μόνο από την θεία στο σπίτι της οποίας δεν θέλατε να πηγαίνετε επισκέψεις όταν ήσασταν μικροί, επειδή σας υποχρέωνε να βγάζετε τα παπούτσια σας, είναι στην πραγματικότητα σωστή, λέει η επιστήμη. Για την ακρίβεια, δύο πρόσφατες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν: Τα παπούτσια μας είναι φορείς βακτηριδίων επικίνδυνων για την υγεία, και η θέση τους είναι δίπλα στην πόρτα του σπιτιού.

Ποια ακριβώς βακτήρια φέρνουμε σπίτι;

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χιούστον των ΗΠΑ, ανακάλυψαν πως το 40% των παπουτσιών μεταφέρουν το ύπουλο βακτήριο C.diff, συντομογραφία του Clostridium difficile –σαν να λέμε, «δύσκολο κλωστηρίδιο».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το C.diff δεν βρισκόταν μόνο στις σόλες των παπουτσιών, αλλά απλωνόταν σε χώρους του σπιτιού όπως οι τουαλέτες, οι ακάλυπτες επιφάνειες και τα σημεία με υψηλή συγκέντρωση σκόνης.

Το πρόβλημα, τώρα, με τις μολύνσεις που προκαλούνται από το C.diff είναι πως το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά. Συχνά επιτίθεται στις πτυχώσεις του εντέρου, προκαλώντας κολίτιδα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μια άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελέτησε την ποσότητα των βακτηρίων, και μέτρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 421.000 διαφορετικά βακτήρια, που εμπίπτουν σε εννέα διαφορετικές «οικογένειες» και ευθύνονται για μολύνσεις στα μάτια, τα πνευμόνια και το στομάχι.

Δύο από αυτά είναι ο παθογόνος μικροοργανισμός E.coli, που ευθύνεται για προβλήματα στο στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα, εμετούς και διάρροιες, και το βακτήριο Klebsiella pneumoniae, που έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες.

Πηγή: Lifehack.org

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v