Γιατί κάποιοι ήχοι μας φαίνονται εκνευριστικοί

Αν βρίσκετε κάποιους ήχους εκνευριστικούς, δεν φταίτε εσείς. Έχετε… μισοφωνία. Δείτε τι βρήκαν επιστήμονες για όσους δεν αντέχουν συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα.
Γιατί κάποιοι ήχοι μας φαίνονται εκνευριστικοί

Εκνευρίζεστε κι εσείς με το έντονο μασούλημα ή τον ήχο ενός στυλό που ανοιγοκλείνει κάποιος νευρικά; Δεν είστε «περίεργοι» χωρίς λόγο, αλλά πρόκειται για ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου, υποστηρίζουν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου.

Το φαινόμενο ονομάζεται «μισοφωνία» και πυροδοτείται από ήχους όπως οι παραπάνω - ήχους δηλαδή που μας εκνευρίζουν κυρίως με την επανάληψή τους, όχι από εκείνους που μας ανατριχιάζουν, όπως π.χ. το απότομο τρίξιμο.

Τέτοιοι ήχοι, υποστηρίζουν οι μελετητές, προκαλούν αλλαγές στη λειτουργία του εμπρόσθιου λοβού του εγκεφάλου και προκαλούν εκνευρισμό ή μέχρι και εφίδρωση και αυξημένους παλμούς στους ανθρώπους που «υποφέρουν» από αυτή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Dr. S. Kumar, για τους ανθρώπους με μισοφωνία, η έρευνα αποτελεί καλό νέο, αφού για πρώτη φορά δικαιολογείται το πώς νιώθουν, μέσω της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Μάλιστα, η μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοιχείο, ώστε να πειστεί η επιστημονική κοινότητα πως η μισοφωνία αποτελεί γνήσια διαταραχή.

Πηγή: Telegraph 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v