Πέθανε η νοσοκόμα της διάσημης φωτογραφίας του "Φιλιού"

Η πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας που έγινε σύμβολο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Πέθανε η νοσοκόμα της διάσημης φωτογραφίας του Φιλιού
Σε ηλικία 92 ετών έφυγε χτες από τη ζωή η νοσοκόμα της φωτογραφίας του Άλφρεντ Άιζενσταντ που έγινε το σύμβολο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γκρέτα Φρίντμαν πέθανε στη Βιρτζίνια από πνευμονία, όπως ανακοίνωσε ο γιος της.

Η διάσημη φωτογραφία της τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου του 1945, η δε ταυτότητα τόσο του ναύτη όσο και της νοσοκόμας παρέμενε άγνωστη μέχρι το 2012, που η ίδια η Φρίντμαν αποφάσισε να μιλήσει για εκείνη την ημέρα: «Ήταν μία καταπληκτική σύμπτωση. Ένας άνδρας με στολή του ναύτη και μία γυναίκα με λευκό φόρεμα… Και ένας καταπληκτικός φωτογράφος την κατάλληλη στιγμή» είχε δηλώσει, προσθέτοντας πως δεν είχε δει καν τον ναύτη πριν την αρπάξει και την φιλήσει, μέσα στο γενικότερο κλίμα εορτασμού και τους πανηγυρισμούς στους δρόμους της Νέας Υόρκης, αμέσως μόλις τα ραδιόφωνα μετέδωσαν την είδηση για την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του πολέμου.

Και μια τέλεια, μικρή πληροφορία, που επιβεβαιώνει ότι καμιά φορά η ζωή είναι δίκαιη: Ο Άλφρεντ Άιζενσταντ, που τράβηξε την φωτογραφία τους, είναι ο ίδιος Γερμανοεβραίος φωτογράφος τον οποίο ο Γιόσεφ Γκέμπελς κοιτάζει με μίσος στην άλλη διάσημη φωτογραφία του, πολύ προτού τελειώσουν όλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v