Ο Χόκινγκ μιλά για τους κινδύνους της ανθρωπότητας

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ μιλά για τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή.
Ο Χόκινγκ μιλά για τους κινδύνους της ανθρωπότητας
Η μόλυνση του περιβάλλοντος, μαζί με την ανθρώπινη απληστία και την ανοησία μας παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα, είπε ο Στίβεν Χόκινγκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Λάρι Κινγκ.

Για την ακρίβεια, όταν ο παρουσιαστής του δημοφιλούς talk show του ζήτησε να αξιολογήσει τους κινδύνους (υπερπληθυσμό, υπερθέρμανση του πλανήτη κλπ) που διατρέχουμε όπως το είχε κάνει σε ανάλογη συζήτησή τους έξι χρόνια πριν, ο Χόκινγκ απάντησε ότι «αυτά τα έξι χρόνια δεν έχουμε γίνει σίγουρα λιγότερο άπληστοι ή λιγότερο ηλίθιοι».

«Ο πληθυσμός του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά μισό δισεκατομμύριο από την τελευταία μας συνάντηση, και δεν φαίνεται να τελειώνει κάπου αυτό. Με αυτό τον ρυθμό, θα έχουμε φτάσει τα έντεκα δισεκατομμμύρια ως το 2100».

Παρατήρησε, επίσης, πως το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης έχει επίσης χειροτερεύσει την τελευταία πενταετία. «Περισσότερο από το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα μολυσμένου αέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ο Χόκινγκ απάντησε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες: «Οι κυβερνήσεις δείχνουν να εμπλέκονται σε μια κούρσα εξοπλισμών, σχεδιάζοντας αεροπλάνα και όπλα με έξυπνες τεχνολογίες… Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι το ανθρώπινο γένος. Θα μπορούσε να συνυπάρχει αρμονικά με τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να χαράξουμε ένα όριο. Μόλις οι μηχανές φθάσουν στο κρίσιμο στάδιο να εξελιχθούν περισσότερο από τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν οι στόχοι τους θα είναι το ίδιοι με τους δικούς μας».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v