Φοβάστε αυτήν την εικόνα; Τι σημαίνει αυτό για τον εγκέφαλό σας

Μια εικόνα προκαλεί… ανατριχίλα σε πολύ κόσμο και η επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό έχει ενδιαφέρον.
Φοβάστε αυτήν την εικόνα; Τι σημαίνει αυτό για τον εγκέφαλό σας
H παραπάνω εικόνα σας προκαλεί ανατριχίλα;

Το 16% των ανθρώπων (18% των γυναικών και 11% των ανδρών) μπορεί να νοιώσουν δυσφορία αφού δουν εικόνες σαν και αυτή, με πολλές μικρές τρύπες, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη η οποία εξετάζει μια κατάσταση που ονομάζεται τρυποφοβία. Αυτές οι συστάδες από τρύπες είναι συχνό φαινόμενο στη φύση, σκεφτείτε εικόνες όπως οι κερήθρες  ή οι φυσαλίδες από το σαπούνι.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην μελέτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ με τίποτα να βλέπω μικρές, ακανόνιστες ή ασύμμετρες τρύπες. Με κάνουν να θέλω να κάνω εμετό ή ακόμα και να κλάψω».

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Essex από τους Geoff Cole και Arnold Wilkins, η παράξενη αυτή αποστροφή μπορεί να έχει τις ρίζες της στη βιολογία. «Μπορεί να υπάρχει ένα αρχαίο εξελικτικό τμήμα του εγκεφάλου που ‘λέει’ στους ανθρώπους ότι κοιτούν ένα δηλητηριώδες ζώο», αναφέρει ο Cole, «ο φόβος αυτός που νοιώθουν είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν συνειδητά».

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανάλυσαν εικόνες από ιστοσελίδες σχετικές με την τρυποφοβία και εικόνες από τρύπες που δεν προκαλούν τρυποφοβία, ψάχνοντας για διαφορές. Χρησιμοποίησαν δέκα εικόνες από τα δέκα πιο δηλητηριώδη είδη, τις οποίες και έδειξαν σε όσους «πάσχουν» από τρυποφοβία.

Εξετάζοντας τις αντιδράσεις τους κατέληξαν ότι αυτά τα δηλητηριώδη είδη έχουν αρκετές φορές παρόμοια μοτίβα στην εμφάνισή τους, τα οποία «εξάπτουν» τους τρυποφοβικούς, αλλά και όσους είχαν τάση προς την τρυποφοβία, ακόμα κι αν δεν το γνώριζαν. «Φαίνεται πως ακόμα και όσοι δεν έχουν τη φοβία αυτή νοιώθουν περίεργα όταν κοιτάζουν τέτοιες φωτογραφίες», καταλήγει ο Cole.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v