15 απίθανες φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα μέρη

Πόλεις-φαντάσματα, ανθρώπινες κατασκευές που τις νίκησε η φύση, κτίρια παραδομένα στη λήθη του χρόνου.
15 απίθανες φωτογραφίες από εγκαταλελειμμένα μέρη
Τρομακτικά και στοιχειωμένα, ή γοητευτικά και απόκοσμα; Όποια και αν είναι τα αισθήματά σας για τα εγκαταλελειμμένα μέρη του πλανήτη μας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως όλα τους είναι εντυπωσιακά. Μια ματιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν, θα σας πείσει.

Η Βουλή του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Buzludzha της Βουλγαρίας


Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1981 και εγκαταλείφθηκε λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, όταν έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Το Kolmanskop, της Ναμίμπια


Η πόλη φάντασμα της ερήμου χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από Γερμανούς εποικιστές οι οποίοι αναζητούσαν πολύτιμους λίθους στην έρημο της Ναμίμπια. Εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’50, και αφέθηκε να την καταπιεί η άμμος.

Το Wonderland Amusement Park στο Πεκίνο της Κίνας


Αυτό που θα γινόταν η απάντηση του Πεκίνου στη Disneyland δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και εγκαταλείφθηκε μισοτελειωμένο το 1998, εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης σχετικά με τις τιμές των αγροτεμαχίων επάνω στα οποία χτιζόταν. Εξακολούθησε να χρησιμοποιείται, μέχρι την κατεδάφισή του τον περασμένο Μάιο, σαν αγροτεμάχιο από τους ντόπιους αγρότες.

Το Νησί Hashima, στο Nagasaki της Ιαπωνίας


Το αναγνωρίζετε; Ήταν το κρησφύγετο του Χαβιέ Μπαρδέμ στο τζεϊμσμποντικό Skyfall. Ήταν, επίσης, ένα πυκνοκατοικημένο νησί με εργοστάσιο άνθρακα, νοσοκομείο, σχολείο και εστιατόριο. Εγκαταλείφθηκε, όπως θα μαντέψατε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κεντρικός Σταθμός του Michigan, στο Detroit του Μίσιγκαν, ΗΠΑ


Κτισμένος το 1914, ο κάποτε ψηλότερος σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου εγκαταλείφτηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1988, όταν η Amtrak (ο Αμερικανικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) αποφάσισε να τον κλείσει. Σήμερα, θεωρείται ιστορικό διατηρητέο κτίριο.

Η Ολυμπιακή πίστα Έλκηθρου του Σαράγεβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη


Ως πόλη της τότε Γιουγκοσλαβίας, το Σαράγεβο φιλοξένησε τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 1984. Η Ολυμπιακή πίστα του έλκηθρου χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό του πυροβολικού στον πόλεμο της Βοσνίας τη δεκαετία του ’90. Σήμερα, είναι καλυμμένη με γκράφιτι και χορτάρι, και αποτελεί μια από τις αγαπημένες στάσεις κάθε οργανωμένης ξενάγησης στην πόλη.

Το Craco, στην Ιταλία


Το μικρό ιταλικό χωριό, που χρονολογείται από το 1.000 μ.Χ., εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’90, εξαιτίας των κατολισθήσεων και της διάβρωσης του εδάφους στο λόφο που το φιλοξενεί.

Το Hotel del Salto, στο San Antonio del Tequendama, της Κολομβίας


Χτισμένο το 1923 πλάι στους καταρράκτες Tequendama, στην Κεντρική Κολομβία, το Hotel de Salto εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της μόλυνσης των νερών του ποταμού. Ο λαϊκός θρύλος το θέλει στοιχειωμένο, καθώς πολλοί ένοικοι είχαν αυτοκτονήσει πηδώντας από τα παράθυρά του στο ποτάμι.

Η Villa Epecuén, στην επαρχία του Buenos Aires, στην Αργεντινή


Χτίστηκε ως τουριστικό χωριό στις όχθες της λίμνης Epecuén τη δεκαετία του ’20, και παρέμεινε σούπερ επιτυχημένη μέχρι τις αρχές των ‘80s. Το 1985 το φράγμα που συγκρατούσε τα νερά της λίμνης έσπασε, και το χωριό καλύφθηκε από τόνους νερό. Τα νερά τελικά υποχώρησαν, αλλά τα απομεινάρια του χωριού στέκουν σιωπηλά μέχρι σήμερα.

Το Νησί Ross, στο σύμπλεγμα νησιών Andaman και Nicobar της Ινδίας


Το πάλαι ποτέ διοικητικό κέντρο των Βρετανών στα νησιά Andaman, το νησί Ross εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’40, εξαιτίας της ιαπωνικής επίθεσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των σεισμών που το ταλαιπωρούσαν επί χρόνια.

Το Witley Court, στο Worcestershire της Αγγλίας


Επιβλητική έπαυλη του 19ου αιώνα, το Witley Court έπιασε φωτιά το 1937 και δεν αναστηλώθηκε ποτέ πλήρως. Ωστόσο, οι κήποι του είναι σήμερα επισκέψιμοι.

Το Dhanushkodi, στο νησί Pamban της Ινδίας


28 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σρι Λάνκα, η μυθική (για τους ινδουιστές) πόλη του Dhanushkodi εγκαταλείφθηκε το 1964, μετά τον τελευταίο από τους πολλούς κυκλώνες που την είχαν χτυπήσει.

Το δάσος που επιπλέει στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας


Αυτό είναι το κήτος του SS Ayrfield, ενός μεγάλου ποταμόπλοιου που στάλθηκε για παλιοσίδερα στον Κόλπο Homebush της Αυστραλίας, όταν τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ναυπηγείο, όμως, έκλεισε και αυτό μαζί με άλλα πλοία έμειναν εκεί που βρίσκονταν. Σήμερα, φιλοξενούν ένα εντυπωσιακό, όσο και απόκοσμο, δάσος που επιπλέει, αποδεικνύοντας την ικανότητα της φύσης να επιβιώνει παντού και πάντα.

Το τελευταίο σπίτι στο Νησί Holland των ΗΠΑ


Το νησάκι Holland στον Κόλπο Chesapeake ήταν ένα μεγαλόπνοο οικιστικό σχέδιο που απέτυχε, εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους που βούλιαξε όλα τα σπίτια. Αυτό της φωτογραφίας ήταν το τελευταίο που απέμενε, ως το 2010, οπότε βυθίστηκε κι αυτό στη θάλασσα.

Εγκαταλελειμμένος σταθμός τρένου στην Αμπχαζία της Γεωργίας


Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Sukhumi, όπως και ολόκληρη η περιοχή γύρω του, εγκαταλείφθηκε μετά τον πόλεμο της Αμπχαζίας το 1992-93.

Πηγές: Buzzfeed και Bored Panda
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v