Μαθαίνουμε Νεότερη Ιστορία στη Στοά του Βιβλίου

Με δεύτερο κύκλο επιστρέφουν φέτος οι «Συζητήσεις για την Ιστορία» στη Στοά του Βιβλίου, που φιλοδοξούν να μας μάθουν μυστικά του 19ου και 20ου αιώνα.
Μαθαίνουμε Νεότερη Ιστορία στη Στοά του Βιβλίου
Οι αντάρτες και οι πρόσφυγες. Η δίωξη των Εβραίων και τα παιδιά του Εμφυλίου. Οι μικροαστοί της Αθήνας και οι νέοι της Χούντας. Σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας που κρύβουν μυστικά και πτυχές που δεν… μας έμαθαν στο σχολείο, φιλοδοξούν να μας συστήσουν οι «Συζητήσεις για την Ιστορία», η ενδιαφέρουσα σειρά συναντήσεων που οργάνωσαν πέρυσι για πρώτη φορά το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Χρόνος, και επιστρέφουν φέτος για δεύτερο κύκλο στη Στοά του Βιβλίου.

Ο νέος κύκλος συζητήσεων ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του 2016. Φέτος οι συζητήσεις αυξάνουν σε αριθμό και παράλληλα επεκτείνονται θεματικά και πέρα από τη «δύσκολη» δεκαετία του 1940, στην οποία αφιερώθηκαν οι περσινές συζητήσεις.

Με αφορμή την κυκλοφορία οκτώ σημαντικών βιβλίων, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τη δίωξη και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, την εμπειρία της προσφυγιάς και της αναμόρφωσης των παιδιών του Εμφυλίου, τις αποτυχημένες προσπάθειες εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με αφορμή τα αποσυρθέντα βιβλία ιστορίας από ελληνικά σχολεία, την ανάπτυξη των πολιτικών ιδεών στη Μεσόγειο του 19ου αιώνα, τη δημιουργία της «κυβέρνησης του βουνού» από το ΕΑΜ στην Ελεύθερη Ελλάδα, τη δράση της ελληνικής νεολαίας κατά την περίοδο της Χούντας, την μικροαστική τάξη της Αθήνας στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα και το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα γίνουν στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου πάνω από τη Στοά του Βιβλίου), ενώ τον συντονισμό των συναντήσεων θα έχουν η Μικέλα Χαρτουλάρη από το περιοδικό Χρόνος και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση είναι την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και έχει θέμα τον διωγμό και την επιστροφή Εβραίων στην Θεσσαλονίκη. Αφορμή για τη συζήτηση είναι η κυκλοφορία του βιβλίου της Ρίκα Μπενβενίστε «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση-Εκτόπιση-Επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» (Εκδόσεις Πόλις, 2014), ενώ στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η ίδια η συγγραφέας και ιστορικός, η ιστορικός Ποθητή Χαντζαρούλα, η πολιτικός επιστήμονας Βίκυ Ιακώβου και η υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας Ελένη Μπεζέ.

Πριν από τον πόλεμο, ζούσαν στη Θεσσαλονίκη πάνω από 50.000 Εβραίοι. Από αυτούς περισσότεροι από 46.000 εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, όπου σε ποσοστό περίπου 96% δολοφονήθηκαν. Το βιβλίο αφηγείται ιστορίες Θεσσαλονικιών Εβραίων που σώθηκαν. «Οι ιστορίες τους είναι οι εξαιρέσεις που δεν αφήνουν ούτε στιγμή να ξεχαστεί ο κανόνας. Ο κανόνας ήταν ο θάνατος. Μέσα από τεκμήρια και μαρτυρίες, παρακολουθούμε διαδρομές ανθρώπων που μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες στα βουνά όπου διέφυγαν για να πολεμήσουν ως αντάρτες, και στα στρατόπεδα όπου υπέμειναν αμέτρητα βάσανα, αλλά επέζησαν. Τους παρακολουθούμε επίσης κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν οι δρόμοι τους παρέμειναν κοινοί ή χώρισαν, αφού άλλοι επέστρεψαν στον γενέθλιο τόπο ενώ άλλοι μετανάστευσαν. Η ποικιλία των διαδρομών αυτών που επέζησαν είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε ένα παρελθόν που δεν εξημερώνεται», αναφέρει η παρουσίαση του βιβλίου της Μπενβενίστ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 19.00.

Οι επόμενες συζητήσεις
Πώς παρουσιάζεται το έθνος στην σχολική Ιστορία; Ήταν η Ελληνική Επανάσταση μοναδική; Τι δεν ξέρουμε για τα παιδιά του εμφυλίου και τους πρόσφυγες της πολιτικής μνήμης; Ποια ήταν η φοιτητική αντίσταση στη Χούντα και ποιοι οι… νοικοκυραίοι στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτές είναι οι θεματικές, εμπνευσμένες από σχετικά ιστορικά βιβλία, που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις θεματικές του β’ κύκλου συζητήσεων εδώ. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ενδεικτικό video με μία από τις προηγούμενες συναντήσεις.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v