Η Σμύρνη γιορτάζει τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά

Μετά από έναν σχεδόν αιώνα, η Σμύρνη ρίχνει και επίσημα τον σταυρό στη θάλασσα, στον πρώτο της εορτασμό των Θεοφανείων.
Η Σμύρνη γιορτάζει τα Θεοφάνεια για πρώτη φορά
Για πρώτη φορά μετά από έναν σχεδόν αιώνα (94 χρόνια, για την ακρίβεια) η Σμύρνη θα γιορτάσει τα Θεοφάνεια, με τον σταυρό να πέφτει στη θάλασσα για τον πατροπαράδοτο αγιασμό των υδάτων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, «στο λιμάνι της ιστορικής πόλης, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα λιγοστά μέλη της παροικίας και για τους υπόλοιπους ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αρκετοί θα είναι και οι επισκέπτες από την Ελλάδα».

«Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα» δήλωσε στην εφημερίδα η γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, κ. Αθηνά Σάμογλου. «Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Όλα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».

Ο πατήρ Κύριλλος είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας που λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του ελληνικού προξενείου. Σύμφωνα με το έθιμο της πόλης, στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό θα βουτήξουν και γυναίκες.

Πηγή: Έθνος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v