Προεκλογικά σποτ: Μια σύντομη ανασκόπηση

Λαοθάλασσες, παπαγαλάκια, τζιπ, «θασόκ» και… καλύτερη Ελλάδα μέσα από μια σύντομη προεκλογική ανασκόπηση των χαρακτηριστικότερων προεκλογικών σποτ.
Προεκλογικά σποτ: Μια σύντομη ανασκόπηση
Και τι δεν έχουν δει τα ματάκια μας – και των γονιών μας- τις τελευταίες δεκαετίες προεκλογικά. Τα σποτάκια των κομμάτων προσπαθούσαν (και προσπαθούν) να μας πείσουν να ψηφίσουμε το εκάστοτε κόμμα, χρησιμοποιώντας ενίοτε το στοιχείο της πρωτοτυπίας, του «κραξίματος» του αντιπάλου και ενός σωρού ακόμα διαφημιστικών τρικ.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα χαρακτηριστικότερα των τελευταίων δεκαετιών, από τα παπαγαλάκια και το «ΘΑσοκ», μέχρι τα τζιπ του Τζανετάκου και τα… ναρκωτικά.

1980
Οπαδοί του ΠΑΣΟΚ καταφτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας με πούλμαν για την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου.

1989
Από τα πρώτα – αρκετά ερασιτεχνικά – σποτ στην ιδιωτική τηλεόραση, εκείνο του Συνασπισμού.

1993
«Από τον λαό, με τον λαγό, για τον λαό» και «4 χρόνια πολιτική σταθερότητα», αναφέρει το σποτάκι του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστή τις λαοθάλασσες και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από την πλευρά της η ΝΔ, βγάζει σποτάκι με τον Γιώργο Σουφλιά, τον Μιλτιάδη Έβερτ και τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη να προειδοποιούν για λιτότητα σε περίπτωση ανάδειξης ΠΑΣΟΚ, να εξαίρουν τα ελληνικά στρατά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Πολιτική Άνοιξη αναφέρει ότι «το αύριο θα νικήσει», ενώ ο Συνασπισμός μας προτρέπει να πάρουμε την αριστερή στροφή… ανοικτά. Δείτε όλα τα σποτάκια παρακάτω.

1996
Ο Μιλτιάδης Έβερτ και η ΝΔ στέκονται στο πλευρό των ανέργων με το μότο «Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειά, η Ελλάδα δε θα βάλει λουκέτο». Και τύπος από το κοινό αναφωνεί «Μακάρι Παναγία μου!».

Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί δηλώσεις Έβερτ για θέσεις εργασίας και αναφέρει ότι «οι νέοι θυμούνται». Μπόνους στο σποτάκι το πλάνο με τον Αντώνη Σαμαρά να κοιτάει κάτι σε ένα εργαστήριο.

«Στο Περιστέρι, είπε 35 ‘Θα’». Το σποτάκι της ΝΔ κατακεραυνώνει τα… θα του Κώστα Σημίτη. Το «ΘΑΣΟΚ» το λεγόμενο.

2000
Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη βάζει τη νεολαία να μας πει τι είναι η ζωή και γιατί δεν χρειαζόμαστε κανένα ναρκωτικό. Καλτ.

Βάζει και την Ελπίδα να μιλάει για τα όνειρά της. «Με λένε Ελπίδα».

Και τη Νίκη.

Και την Ειρήνη.

Η νεολαία ΠΑΣΟΚ φτιάχνει αυτό το σποτάκι που θυμίζει Trainspotting. Και διαφήμιση σοκοφρέτας.

Η Νέα Δημοκρατία βάζει το πιασάρικο «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε».

Και μια συζήτηση καφενείου για το φαινόμενο των ληστειών. «Να παρακαλάμε όταν θα ανοίξουν το δικό μας σπίτι να μην είμαστε μέσα».

Επίσης βγάζει το σποτάκι με την θρυλική ατάκα «Μηχανολόγος και δουλεύει σε πιτσαρία;».

Παρένθεση – νομαρχιακές εκλογές 2002
Φώφη Γεννηματά και Γιάννης Τζανετάκος δίνουν μάχη, με τον δεύτερο να επιλέγει διαφημιστική καμπάνια που θα συζητηθεί και να παρουσιάζει τον εαυτό του με… Jeep.

2004
«Η Νέα Δημοκρατία μιλούσε και μιλάει για μακέτες, εμείς απαντούμε με έργα». Το προεκλογικό σποτ του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Το ΠΑΣΟΚ διαλαλεί για εξασφάλιση κατώτατης σύνταξης 800€ στους συνταξιούχους.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου «κοιτάζει γύρω του».

«Ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε», η απάντηση της ΝΔ.
 
2009
Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται πανέτοιμος να πάει την Ελλάδα μπροστά με μότο του το «Πάμε!». Όλοι γνωρίζουμε τι επακολούθησε.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σποτάκια της ΝΔ, εκείνο με τα… παπαγαλάκια.
 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v