Οι απαράβατοι κανόνες της ανδρικής φιλίας

Δεκαπέντε απλοί αλλά απαράβατοι κανόνες που πρέπει να ξέρουν και να σέβονται όλοι οι φίλοι γένους αρσενικού.
Οι απαράβατοι κανόνες της ανδρικής φιλίας
Η ανδρική φιλία έχει τους δικούς της κανόνες. Έναν δικό της κώδικα, που ισχύει ατύπως, «πλάθεται» με τον καιρό και γίνεται ολοένα και πιο σαφής όσο μια αντροπαρέα προχωρά σε υψηλότερα επίπεδα οικειότητας. Βάση αυτού του κώδικα, είναι οι 15 «νόμοι» που ακολουθούν, και ορίζουν την καθημερινότητα κολλητών για να μην υπάρξουν παρατράγουδα και καυγάδες. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξουν, όλα λύνονται με ένα κάφρικο αστείο και δυο παγωμένες μπύρες. Κι αυτό είναι ο πρώτος κανόνας. Ιδού οι υπόλοιποι:

…Ποτέ μην βγεις με την πρώην του ή κάποια που ξέρεις ότι γούσταρε. Ακόμη κι αν στην πέσει εκείνη.
…Το σπίτι του φίλου σου είναι και δικό σου και αντιστρόφως. Το ίδιο ισχύει για το ψυγείο σου/του.
…Κάνε πλάκα μαζί του μέχρι «τα όρια», αλλά μην τα ξεπεράσεις ποτέ. Πρέπει να ξέρεις μέχρι πού σε «παίρνει» να κάνεις καζούρα.
…Μίλησέ του αν σε απασχολεί κάτι, ειδικά αν έχει να κάνει μαζί του. Μην το κρατάς μέσα σου και το αφήνεις να «συσσωρεύεται» κάνοντας μούτρα – αυτό είναι γνώρισμα περισσότερο γυναικείας φιλίας.
…Μην μιλάς άσχημα για την σχέση του και μην προσβάλλεις ποτέ τη φίλη του, ακόμη κι αν δεν την συμπαθείς καθόλου. Εξυπακούεται πως δεν μιλάς ποτέ άσχημα για εκείνον, παρουσία της κοπέλας του.
…Βρες χρόνο για τους φίλους σου και μη χάνεσαι για εβδομάδες ή μήνες όταν κάνεις καινούρια σχέση. Αν το κάνεις, παραδέξου ότι έκανες μαλ**ία. Δεν χρειάζονται συγγνώμες, απλώς να ξέρουν ότι είσαι… ακόμα εσύ. Αντίστοιχα, όταν φίλος έχει εξαφανιστεί για χάρη γυναίκας και επιστρέφει μετανιωμένος, τον συγχωρείς. Το ίδιο θέλεις να κάνει κι εκείνος για εσένα.
…Μην αναφέρεις δεξιά κι αριστερά όσα λέτε μεταξύ σας. Ό,τι λέγεται μεταξύ κολλητών, μένει μεταξύ κολλητών.
…Όταν ένας φίλος έχει πρόβλημα, δεν τον ρωτάς αν χρειάζεται βοήθεια. Απλώς τον βοηθάς.
…Μην μένετε «μουτρωμένοι» μετά από καυγά μεταξύ σας. Οι καυγάδες θα συμβούν, αλλά οι πραγματικοί φίλοι, την επόμενη μέρα (το πολύ) τα πίνουν και πάλι παρέα.
…Αν σε πάρει η κοπέλα του για να σε ρωτήσει πού είναι, δεν ξέρεις τίποτα, δεν γνωρίζεις/δεν απαντάς/δεν θα σου πάρει λέξη.
…Αν ο κολλητός σου έχει χωρίσει και πίνει να ξεχάσει, ποτέ μην τον αφήσεις να στείλει μήνυμα στην πρώην υπό την επήρεια. Το ίδιο ισχύει και για την οδήγηση: Δεν τον αφήνεις να πιάσει τιμόνι σουρωμένος.
…Μην αναφέρεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική σου ζωή – το να του «ζωγραφίζεις» το γυμνό και εν ενεργεία πορτρέτο σου ξεπερνά τα όρια της οικειότητας για τους περισσότερους άντρες.
…Όταν ξέρεις ότι είναι στις «αφραγκιές» του, δεν ρωτάς, κερνάς.
…Τον προειδοποιείς όταν βλέπεις ότι ετοιμάζεται να κάνει κάποιο μεγάλο λάθος. Δεν τον κρίνεις, αλλά φροντίζεις να τον προστατεύσεις, λέγοντας ειλικρινά αλλά διακριτικά τη γνώμη σου.
…Είναι εντάξει να σε δει/δουν να κλαις ο κολλητός/οι κολλητοί σου. Άλλωστε, είπαμε, ό,τι συμβαίνει μεταξύ κολλητών, μένει μεταξύ κολλητών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v