Πεφταστέρια στον ελληνικό ουρανό απόψε!

Βροχή πεφταστεριών θα δούμε απόψε στον ουρανό της Ελλάδας, καθώς οι Ήτα Υδροχοΐδες από τον κομήτη του Χάλεϊ θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Πεφταστέρια στον ελληνικό ουρανό απόψε!
Μία ακόμα ανοιξιάτικη βροχή πεφταστεριών, μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στον αττικό ουρανό το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου και τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Μαΐου. Πρόκειται για τις Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ.

Το φαινόμενο θα είναι καλύτερα ορατό από το νότιο ημισφαίριο της Γης, αλλά θα φανεί και στον ελληνικό ουρανό. Η συχνότητα των διαττόντων που αναμένουμε εδώ είναι τριάντα ανά ώρα, κυρίως λίγο πριν την αυγή.

Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια παρατηρούνται στον ουρανό δύο φορές κάθε χρόνο, καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου με αποκορύφωμα την 6η Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v